Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Interjúalanyunk, Pohl-Varga Violetta idegenforgalom és szálloda Szállodaiparból a saját fitneszstúdióba szakon diplomázott, ahonnan, talán nem meglepő módon, nem vezetett egyenes út a fitnesz világába. Több évnyi, határokon is túlívelő munkatapasztalatra volt szüksége ahhoz, hogy megtalálja a számára igazán testhezálló munkát, és elindítsa saját vállalkozását. Belső motivációról, nehézségekről, kitartásról, és mindennapi csodákról mesélt nekünk.

P: Hol kezdted a pályád?

Violetta: Győrben jártam főiskolára, de még a diploma megszerzése előtt felmentem Budapestre, ahol egy szállodában kezdtem el dogozni, és végeztem el az egyik fél éves szakmai gyakorlatom. Mivel akkor a magánéletem a fővárosba húzott, a tanulmányaim végeztével is ott kerestem munkát, azonban ahogy egyre több időt eltöltöttem az eredeti szakmámban, azt éreztem, hogy ez nem igazán nekem való, ezért váltottam, és egy nemzetközi cégnél vállaltam munkát, ahol a nyelvtudásomat továbbra is élénken használhattam. Aztán véget ért a párkapcsolatom, ami újabb váltásra ösztönzött: Ausztriába költöztem, és visszatértem a szállodaiparba.

P: Kalandos indulás. Hogyan született meg végül a hazatérés és a vállalkozás gondolata?

Violetta: Bár abszolút megtaláltam a szakma korábban nem látott szépségeit, a munka mégis nagyon monoton volt, hétvégente és ünnepnapokon is rendszeresen dolgoztam, így nem jutott időm semmi másra. Ennek hatására született meg a gondolat, hogy tovább szeretnék lépni, és a következő állomás már egy vállalkozás lesz, Magyarországon. Mivel mindig is sportoltam, illetve az egészségmegőrzés is egye fontosabb szerepet játszott az életemben, ez az irány kézenfekvő volt számomra. Végül három év után felmondtam az ausztriai állásom, és Fertődön, közel az osztrák határhoz, a lakhelyemhez, vagyis a családomhoz és a barátaimhoz elindítottam a vállalkozásom.

P: A sport szeretete nagyon jó alapot adott számodra, ez azonban egy teljesen új terület volt, ráadásul a nulláról kellett felépítened a stúdiód.

Violetta: Igen, ez valóban nem volt könnyű, de nagyon erős volt a saját belső motivációm. Szerencsés vagyok, mivel a szüleim több évtizede vállalkozók, bár teljesen más iparágban, de nagyon sok tanácsot kaptam tőlük, mi mindenre kell odafigyelnem, és hogyan is kezdjek neki az egésznek. Azt tudtam, hogy Power Plate-tel fogok foglalkozni, mert nagyon hatásos edzésmódot biztosít, így náluk végeztem el a szükséges alapképzést is, ez volt a kiindulópont. Egy harmincöt négyzetméteres helyiségben, egyetlen géppel kezdtem el a vállalkozást, de már akkor is tudtam, hogy ez csak a kezdet.

Szállodaiparból a saját fitneszstúdióba - karrierváltás, kitartás, siker

P: Mi jelentette a legnagyobb nehézséget akkoriban?

Violetta: A legnagyobb kihívás egyértelműen az volt, hogy az emberekkel, a leendő vendégeimmel megismertessem ezt az edzésmódszert, és elfogadtassam a szolgáltatás első hallásra talán magas, de mindenképp megtérülő árát. Emellett a vállalkozás indulása utáni fél évben még kétlaki életet éltem, nem tudtam ugyanis azonnal otthagyni az osztrák munkám. Miután hazajöttem, igyekeztem minden lehetőséget megragadni, hogy minél szélesebb körben terjedjen a stúdió híre: próbaedzést, bérletakciót, nyereményjátékokat hirdettem, szórólapoztam, online hirdetéseket indítottam. Hittem benne, hogy aki eljön hozzám, és kipróbálja a gépet, az élmény lesz számára a legerősebb meggyőző erő.

P: Mennyi idő kellett ahhoz, hogy bővíthesd a termet?

Violetta:Fokozatosan egyre több vendégem lett, ezzel párhuzamosan bővíteni tudtam a nyitva tartást, és már segítséget is fel tudtam venni magam mellé. Két intenzív évre volt szükség ahhoz, hogy egy nagyobb terembe költözhessünk, és még egy gépet vehessek, illetve a piaci igényeket figyelembe véve kiegészítő eszközökkel is felszerelhessem a stúdiót. Közben én is folyamatosan fejlődtem: elvégeztem a trx alapképzést, a rehabilitációt, a szülés utáni tréninget, valamint az élsportolók edzésével kapcsolatos képzéseket, hogy a szolgáltatások körét, színvonalát is emelni tudjam.

P: Nem volt olyan pont, amikor úgy érezted, hogy elég, nem csinálod tovább?

Violetta: Természetesen voltak hullámvölgyek, de meg sem fordult a fejemben, hogy feladjam. Ha valaki őszintén elkötelezi magát valami mellett, és a vállalkozás ezt kívánja, akkor a célt látja maga előtt, és ha kihívásokkal is találja szembe magát, a megoldásokra fog koncentrálni. Azt is tudni kell, hogy ez nem egy nyolc órás munka, viszont a befektetett energia, idő igenis megtérül, ha kitartó az ember. Csak így lehet szintet lépni, ami nálunk kb. négy év után történt meg. Tavaly októbertől már a saját, kilencven négyzetméteres, légkondicionált stúdiónkban zajlanak az edzések, új szolgáltatásokkal is kiegészülve, és rajtam kívül két edzővel együttműködve.

P: Mivel vállalkozóként a munkaidő egészen képlékeny, hogyan tudod egyensúlyban tartani a munkát a magánéleteddel?

Violetta: Ez egyáltalán nem egyszerű, és mivel a stúdió a házunk földszintjén található, így különösen nehéz szétválasztani a két területet, de tudatosan igyekszem odafigyelni erre. Most, hogy már hárman vagyunk, könnyebben el tudok menni szabadságra, továbbképzésre, partnertalálkozóra, de a marketing, a könyvelés, az adminisztráció továbbra is nálam összpontosul. A határok meghúzása is egy tanulási folyamat, de haladok, és már ki tudom adni napokra is akár a céges telefont a kezemből. Erre évekig nem volt lehetőségem.

P: Mi ad számodra lendületet mindehhez? Mi az elmúlt öt év legnagyobb sikerélménye?

Violetta: Szakmailag a legnagyobb eredmény, hogy tavaly az év Power Plate edzőjének választottak, amire egyáltalán nem számítottam, és egy nagyon értékes elismerés. Emellett pedig természetesen a vendégeink adják a legnagyobb motivációt, amikor látom a lelkesedésüket, a sportban lelt örömüket, az egészségük látványos javulását. Ezek azok a hétköznapi csodák, amelyek rendkívül sokat jelentenek, és amelyek miatt mindez nem munka számomra, hanem egy életforma, ami nélkül nem is tudnék már létezni.

Aki épp hasonló váltáson gondolkodik, kövesse interjúalanyunk példáját, és tájékozódjon a vállalkozással együtt járó feladatokról, a szerteágazó felelősségről, mielőtt kilép az alkalmazotti létből. Aki pedig egy új munkahelyen próbálná ki magát, ne habozzon: frissítse önéletrajzát, és töltse fel ide, hogy a munkaadók számára láthatóvá váljon. Tájékozódjon a legfrissebb lehetőségekről, vagy keressen személyre szabott beállításai szerint. A hírlevél és a Facebook értesítés garantálja, hogy ne maradjunk le egyetlen nekünk tetsző állásról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: karrier, karrierváltás, kihívás, kitartás, siker