Vonzó a magyarok körében a külföldi munkavállalás. Bár a statisztikai adatok szerint legnagyobb arányban felsőfokú végzettséggel vágnak neki a nagyvilágnak a magyarok, elég kevesen tudnak a szakmájukban elhelyezkedni. Ennek a fő oka, hogy az elméleti tudás helyett Európa-szerte nagyobb igény mutatkozik a jól képzett, gyakorlatias szaktudással rendelkező munkaerőre - mondta Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. szakértője, aki szerint éppen ezért jelentős előnyökkel járhat tervezett külföldi munkavállalás előtt egy OKJ-s képzés elvégzése.

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) statisztikai adataiból kiderül, hogy a külföldön állást keresők nagy része diplomás, a legtöbben ennek ellenére fizikai munkára jelentkeznek.

A népszerű célországokban - mint Anglia, Németország vagy Ausztria - a legnagyobb szükség a vendéglátásban és kereskedelemben dolgozó szakácsokra, felszolgálókra, bolti eladókra van. Az egészségügy területén is elhelyezkedhetünk külföldön.

Keresettek ugyanakkor olyan foglalkozások is, mint a gépész, a villanyszerelő, az értékesítő, a technikus, a könyvelő vagy a munkagépkezelő. Bár a felsoroltak közül néhányat betölthetnek szakképesítéssel nem rendelkezők is, sokat segíthet a sikeres elhelyezkedésben egy szakma megszerzése.

Szakképzett embereket várnak a külföldi munkaadók

A PROFESSION.HU-N ILYEN KÜLFÖLDI MUNKÁKAT KÍNÁLNAK!

Dr. Dobay Péter szerint sok OKJ-s képzés jól illeszkedik a külföldi elvárásokhoz is, és kifejezetten gyakorlatorientált tudást biztosít, ezért is lehet sokak számára vonzó, amikor rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön szeretnének elhelyezkedni.

5 érv, hogy miért tanuljunk szakmát, mielőtt külföldi munkára jelentkezünk!

1. A külföldön leginkább hiányszakmának számító szakképesítések közül lehet válogatni.

2. Nemzetközileg elismert Europass bizonyítvány-kiegészítőt lehet hozzá igényelni, amely az eredeti bizonyítványban nem szereplő, de más országok munkaadói számára hasznos információkat tartalmaz, pontos leírást ad a képzésről, így az összehasonlíthatóvá válik a célország nyújtotta oktatási formákkal, a megszerzett az elvárt szaktudással.

3. Gyakorlatias szaktudást lehet vele szerezni.

4. Rugalmas időbeosztással, munka vagy akár felsőfokú tanulmányok mellett is megszerezhető.

5. Rövid idő alatt elvégezhető.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tanulás a költözés előtt

Az elméleti oktatásnak jó kiegészítője vagy alternatívája lehet a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzése, érdemes tehát a kiutazás előtt célirányosan a megpályázott területen végzettséget szerezni.

"A férjem már néhány hónapja Londonban dolgozott, amikor 6 éve eldöntöttük, hogy én is utánamegyek - mesélte a Profession.hu-nak Márta. - A szakmám bolti eladó, de elvégeztem egy szociális gondozó és ápoló OKJ-képzést is a költözés előtt, ugyanis a csekélyke angoltudásom miatt féltem attól, hogy a kereskedelemben nem kapok majd állást. Amíg a férjem lakást keresett és megalapozta a kinti életünket, be is fejeztem a tanfolyamot. Most egy idősek otthonában dolgozom, emellett több ügynökséggel is kapcsolatban állok, amelyek ápolókat közvetítenek, így alkalmi munkáim is adódnak Nagyon fontos, hogy megszereztem a papírt, mert anélkül nem dolgozhatnék. Attól függően, hogy mennyi műszakot viszek egy hónapban, 1800-2200 fontot keresek."

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, szakképzés, OKJ