A turizmusban és a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány egyre súlyosabb az érdekképviseletek szerint. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke a Munkatársat keresünk című munkaerő-piaci szakmai konferencián kiemelte, a turizmus-vendéglátásban kialakult munkaerőhiány esetenként már a szolgáltatás ellehetetlenüléséhez vezet. Emlékeztetett: az ágazat hozzájárulása a GDP-hez 9 százalék, súlya nagyobb a mezőgazdaságnál, minden 11. munkahely itt létesül.

Alacsony a fizetés

A dolgozók jövedelme mindössze a magyarországi átlagbér 60-70 százaléka, sokan a minimálbérért dolgoznak, magas a fluktuáció. Az elvándorlás - aminek fő célországai Ausztria, Németország a legalább háromszoros bérkülönbség miatt - megállításához magasabb bért kell adni a dolgozóknak, amihez pedig az ágazat jövedelmezőségét kell javítani - mondta Gál Pál Zoltán.

Ebben a megoldást a VIMOSZ szerint egyrészt a 27 százalékos áfa csökkentése jelentené az uniós átlag 9 százalékra. Továbbiak közé sorolta a foglalkoztatás terheinek csökkentését, a szakképzés megújítását, és a szakma vonzóvá tételét a fiatalok számára -  írta az MTI.

Súlyos a munkaerőhiány, nincs elég szakember

Munkanélküliség és munkaerőhiány egyszerre van jelen

Egész Európában problémát jelent a foglalkoztatás bővítése, a magyar munkaerőpiacon a munkanélküliség és munkaerőhiány egyszerre van jelen - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. 2010 és 2014 között jelentősen, 11,6 százalékról 6,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, és 54 százalékról 64 százalékra nőtt a foglalkoztatottság.

Szerinte a turisztikai ágazat az országos átlagnál jobb helyzetben van, a toborzási nehézségekkel küzdő cégek aránya az egészségügyben vagy a feldolgozóiparban a legrosszabb. A legkeresettebbnek a szakács, takarító, eladó vagy recepciós számít - sorolta.

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az ágazatban nagyjából 400 ezren dolgoznak, becslések szerint a főszezonban közel félmillióan.

Íme az állások!

- A legtöbb vendéglátós munka Budapesten van. Külföldi éttermi állásokat, illetve szállodai munkákat ITT és ITT találhatunk.

- Az állások nagy részéhez angoltudás szükséges.

- Sok munkaadó vár diplomás munkavállalókat. Részletek >>>

- Szállodákba keresnek értékesítőket, irodai alkalmazottakat, valamint vezetőket is.

- Az utazásszervezői munkák itt találhatók, az utazási irodák ajánlatait pedig itt böngészhetjük.

- Éttermi állásokat is találhatunk - rengeteg szakácsnak, séfnek, pincérnek, felszolgálónak, illetve étteremvezetőnek vagy konyhafőnöknek kínálnak munkát.

- Szakképzettség nélkül konyhai kisegítő, mosogató vagy konyhalány munkát találhatunk.

- Részmunkaidős pozíciók is vannak. Részletek >>>

- A Profession.hu-n a vendéglátás, idegenforgalom területén ilyen munkalehetőségeket kínálnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elvándorlás ellen tennének

A cél az, hogy a szakképzett munkaerő ne vándoroljon el - tette hozzá Ruszinkó Ádám. A belföldi turizmus jelentősége kiemelkedő: a vendégek 52 százalékát, a vendégéjszakák közel 49 százalékát adja, fontos bevételt, munkalehetőséget jelent a fővároson kívül. A munkaerő megtartása érdekében az állam feladata a kereslet élénkítése, amivel az árak, majd azt követően a bérek is emelkedni tudnak - vélte a turizmusért felelős helyettes államtitkár.

A vendéglátó-ipari képzés reformjának keretében a tárca a szakmai szervezetekkel együttműködve új struktúrát alakított ki, folyamatban van az OKJ-módosítás, amiben egyebek között speciális szakképzéseket, mint diétás cukrász vagy élelmezésvezető vezetnek be - tette hozzá.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke is az áfacsökkentés szükségessége mellett érvelt, de javaslataik között említette a vállalati terhek csökkentését vagy azt, hogy a TB-járulék reálértékben ne növekedjen. Szintén úgy vélte, hogy az elvándorlás megállításához az oktatási rendszer az egyik kulcsterület, a megfelelő utánpótlás nevelésen vagy akár a hátrányos helyzetű rétegek integrálásán keresztül.

A konferenciát a VIMOSZ, az MGYOSZ és a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság szervezte.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: turizmus, vendéglátás, állásajánlat, álláskeresés, elvándorlás, külföldi munka