Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Clean Desk vagyis a rendezett/tiszta íróasztal elvét számos nagyvállalat alkalmazza, különösen a nyitott irodákban. Ennek lényege, hogy a munkafelületünkön kizárólag azok a tárgyak kaphatnak helyet, amelyekkel éppen dolgozunk, és csakis addig, amíg valóban használjuk őket, majd szigorúan vissza kell kerülniük a fiókba. Érvek és ellenérvek egyaránt sorakoznak a témában, arról nem is beszélve, hogy az egyéni habitus is meghatározó a tekintetben, hogy szimpatikusak-e számunkra ezek a beszabályozott keretek, vagy képtelenek vagyunk azonosulni velük.

A nyerő első benyomás

A szakértők véleménye szerint elsősorban azokon a munkahelyeken bír kiemelt jelentőséggel a rendezett és egységes munkakörnyezet, ahol a dolgozók folyamatos kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. A hivatalok, a bankfiókok, az ingatlanirodák és a különböző ügyfélszolgálatok, jellemzően ebből az okból követik a tiszta íróasztal elvét, ezzel is a professzionális szolgáltatási színvonalat sugallva, ezért ha ilyen területre készülünk, számolnunk kell ezzel a megkerülhetetlen szabállyal. Hasonló politikát követnek többnyire azokban az egylégterű irodákban is, ahol nincsenek fix munkahelyek, a helyfoglalás tetszés szerint történik, ezért minden reggel semleges környezetnek kell fogadnia az ott dolgozókat, vagyis ilyen munkahelyre pályázva a kedvenc szobanövényünket és a családi nyaralást idéző fényképeinket otthon kell majd hagynunk.

Rend a lelke! Vagy mégsem?

Rutinfeladatok előnyben

Azokban a munkakörökben, ahol a teendők gyakorta ismétlődnek, valamint a munkatársak ugyanazokkal a szerszámokkal, eszközökkel, dokumentumokkal dolgoznak, nagyban megkönnyítheti a munkavégzést, ha mindig minden az egyezményes helyére kerül vissza, és nem kallódik valahol a kollégáknál. Ezekben az esetekben a nincs idő keresgélni elv indokolja a rendezettséget, ugyanakkor azt is előfordulhat, hogy a vezető a csapatában a tiszta íróasztal követelményével igyekszik egyenlőséget teremteni, ami azonban önmagában aligha működőképes. Amennyiben számunkra zavaró lenne ilyen elvárást teljesíteni, inkább tisztázzuk már az állásinterjún, nehogy az első munkanapon érjen a meglepetés minket.

Rejtett egyéniség

Természetesen van az éremnek egy másik, egészen unalmas oldala is: azok a munkahelyek, ahol a makulátlan íróasztalok egymással bármikor felcserélhetőek, fennáll a teljes személytelenség veszélye, ami akár a munka eredményességét is veszélyeztetheti. Ha a feladatkörünkben a személyiségnek komoly hozzáadott értéke van, elengedhetetlen, hogy a környezet is az egyéniségre szabható legyen, figyelembe véve természetesen a munkahely adta alapvető kereteket. Némi dekoráció vagy egy impulzív falikép, vagyis csupán egy-két személyes tárgy képes megteremti azt az otthonos légkört, ami ilyen esetekben a munkavégzés feltételeként aposztrofálható, és megadja azt az autonomitás-érzést, amire bizony sokaknak szüksége van. Ha e széles tábor tagjai közé tartozunk, bátran hallassuk a hangunkat, ellenkező esetben ugyanis aligha lesz hosszútávú az együttműködés potenciális munkaadónkkal. 

Rend a lelke! Vagy mégsem? - munkahely, íróasztal, rend

Kreativitás nélkül

Valószínűleg sokan tapasztalták már, hogy az egyhangú iroda nemcsak lehangoló, de passzívvá is tesz, vagyis nagyobb valószínűséggel kapcsolunk robotpilóta üzemmódba a teljes rendezettség hatására, míg a jó értelemben vett káosz belobbantja kreatív energiáinkat. A folyamatosan új ötleteket, nem mindennapi megoldásokat, friss gondolatokat kívánó munkánknál kétségtelenül szükség van arra az inspirációra, amit gyakran a papírhalmok, előbukkanó jegyzetek, színes post-itok jelentenek, nem is beszélve a motiváló felirattal ellátott bögréről, és az energiát adó nassonivalóról. Persze mindenki másképp tudja mozgósítani a fantáziáját, azonban jó, ha a lehetőség adott arra is, hogy akár naponta új formát öltsön az íróasztalunkon helyet kapó kompozíció.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány féle munkavállaló, olyan változatos igények: van, aki a rendre esküszik, más pedig örömét leli, ha elmerülhet szeretett tárgyai és sokasodó jegyzeti, to do-listái között. Amennyiben épp állást keresünk, tisztázzuk személyes prioritásainkat, majd ezután kezdjünk el szemezgetni a több ezer lehetőség között. A számunkra tökéletes munkahely biztosan létezik, ha kérünk hírlevelet és Facebook értesítést, biztosan nem maradunk le róla.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, íróasztal, rend, előírás