Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokszor viccelődünk azzal, hogy a párkapcsolatokban, a házasság intézményénél is be kéne vezetni a próbaidőt, hiszen a néhány, legtöbb esetben három hónap alatt sok minden kiderül a felekről. Nincs ez másképp a munkahelyen sem, akármennyire is szimpatikus és potenciális az újonnan felvett kolléga, a puding próbája az evés, mint tudjuk.

A próbaidő azonban érthetően bizonytalanságban tartja a delikvenst, és talán éppen a görcsös megfelelni akarásában követ el olyan hibákat, amik negatívan befolyásolhatják a karrierjét.

Természetesen be lehet vetni mindenféle relaxációs praktikákat, megnyugtató légző gyakorlatokat, azonban a helyzet némileg összetettebb. Nézzük, mire érdemes figyelnünk, gondolnunk, koncentrálnunk a próbaidő alatt!

Fejben dől el

Az általunk megkérdezett karrierguru, András szerint azt érdemes legelőszöris szem előtt tartanunk, oldva ezzel a görcsösségünket, hogy az adott cégnél a kiválasztási folyamatnak mi lettünk a nyertesei, mi feleltünk meg legjobban az elvárásaiknak és feltételeiknek, éppen ezért nekik is az az érdekük, hogy a próbaidő alatt is beváljunk, nem szívesen változtatják meg a döntésüket, ha nem muszáj.

Ott is emberek dolgoznak, akik voltak hasonló szituációban, pontosan tudják a helyzettel járó lelki, idegi terheket, jellemzően minden segítséget és türelmet megadnak, tehát igen nagy baklövést kell ahhoz csinálnunk, hogy a három hónap végén megköszönjék a részvételt. A régi motoros kollégák tudják, hogy az újak sokat kérdeznek, ezt el is várják, sőt bennfentesként szeretik is bevezetni őket a cég rejtelmeibe, hierarchiájába, kulisszatitkaiba.

Természetesen fontos, hogy mi is nyitottan, befogadón álljunk a kollégákhoz, kedves türelemmel viszonyuljunk a túlbuzgó, hovatovább fárasztó egyénekhez is. Ne felejtsük, jó esetben segíteni akarnak.

Készüljünk rá!

Persze, mi magunk tehetünk hozzá a legtöbbet a próbaidő sikerességéhez. Szakértőnk szerint ennek egyik legfontosabb alapköve, hogy ne akarjunk görcsösen megfelelni. Ismételjük: görcsösen. A megfelelni akarás természetesen velejárója a dolognak, de ha folyton ezen izgulunk, magunkkal tolunk ki. Koncentráljunk a munkánkra, a feladatainkra, ne arra, hogy mit gondolnak rólunk a többiek.

Nagyon fontos a munkamorálunk az első hónapokban. Soha, de soha ne késsünk el, ne keressünk kifogásokat, ha hibázunk, pláne ne hibáztassunk másokat! A munkahelyen eltöltött évek során mindenkivel előfordulhat, hogy elalszik, vagy magánéleti dolgok miatt egyszer-egyszer késve vagy felkészületlenül érkezik a munkahelyére, azonban ilyen soha ne történjen a próbaidő alatt! Előre tervezzük meg a napokat, készüljünk fel, és idejében hárítsunk el minden hátráltató tényezőt, ebben az időszakban a munkahelyünk legyen a prioritás!

Jellemző hiba, amikor a nagy akarásban a próbaidős olyan dolgokkal is megpróbálkozik, amikhez nincs elég tapasztalata, lokális ismerete, rutinja. Ilyenkor szinte kódolt a kudarc. Mondjuk meg, ha valamit még nem csináltunk, kérjünk segítséget, tanácsot, nézzük meg, a helyi tapasztalt potentátok hogyan csinálják az adott feladatot.

    Próbaidő - a bizonytalanság terhe    

Fontos visszajelzés

Fentiek figyelembevételével is látszik, a munkáltató a próbaidőn nem azt akarja látni, hogy mindent megoldani képes szupermenek vagyunk, sokkal inkább kíváncsi bizonyos képességeinkre, értékeinkre. Többek között arra, bele tudunk-e majd tanulni a munkakörbe, képesek leszünk-e felvenni a napi feladatok ellátásához kellő tempót. Érdekli a főnököket továbbá a munkánk minősége, hogy képesek vagyunk-e tartani a határidőket, és mit adunk ki a kezünkből.

Ugyanilyen fontos a hatékonyság, amire szintén fény derül a próbaidőn: piszmogunk vagy haladunk előre, pánikba esünk vagy feltaláljuk magunkat, halogatunk vagy nekilátunk? A kollektíva szempontjából kiemelkedően fontos az együttműködési készségünk, a figyelmünk, a koncentráltságunk, a pontosságunk, a közösségi, munkatársi hozzáállásunk.

Nem ördögtől való tehát a próbaidő, nem ellenünk van, sokkal inkább mellettünk. Jó lehetőség a beilleszkedésre, a tapasztalatszerzésre, és fontos visszajelzéseket ad mindkét fél számára. Adjuk magunkat, készüljünk rá, viseljük el a mentális terhét, de sohase görcsöljünk, mert azzal ártunk a legtöbbet önmagunknak!

 

Egy nagyszerűen eltöltött és véghezvitt próbaidő lehetőségéért érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

 

Készítette: Papp Sándor

 A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala