Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jogos, avagy sem

Általánosan elfogadott igény a munkaadók részéről, hogy egy konkrét feladat elvégzésének függvényében döntsenek egy alkalmazott felvételéről- nem mellesleg a pályázó is megismerheti a viszonyokat, körülményeket. Ez mindkét fél számára kedvező élethelyzet; elvileg. Ám ez a kérdés több szempontból is érzékeny, ingoványos terület.

A próbamunka fogalma munkajogilag nem létezik. Ha akár néhány órán, netán napokon át a feladatokat elvégző természetes személy semmilyen hivatalos kapcsolatban sincs a feladatot kiadó vállalkozással, a Munkaügyi Főfelügyelőség álláspontja szerint: feketemunkát végez, a cég pedig végeztet. S mindegy, hogy egy fejvadász, vagy egy vállalat teszi, jogilag és adóügyileg is szabálytalan. Ha ezt betű szerint értelmezné minden állásra jelentkező munkavállaló, gyakorlatilag beperelhető lenne minden cég, amely bármely feladattal bíz meg egy szerződéssel nem rendelkező jelentkezőt.

A Foglalkoztatási Hivatal jogi főosztálya evvel szemben finomabban fogalmaz, és úgy vélik, hogy a felvételi alkalmassági vizsgálat része a felvételi elbeszélgetésnek, amibe bele tartozhat egy rövid ideig tartó (legfeljebb néhány órát igénybe vevő) próbafeladat elvégzése.

A több napos próbamunka is hasznos lehet mindkét fél számára mindaddig, amíg a jelentkezőt nem ingyen munkaerőnek tekintik, és a munkát bérrel is jutalmazzák. Legálisan ez kivitelezhető, egyrészt alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás keretében, másrészt olyan formán, hogy határozott idejű munkajogviszonyt kötnek, ami lehet akár egy nap is.

Próbamunka. Az álláspályázat gyakorlati lépése.

Munkaerő ingyen

Tordas Gábor kreatív ötletelőkét szeretett volna elhelyezkedni egy reklámcégnél. Több helyre jelentkezett és többen be is hívták egy elbeszélgetésre, sőt akadt olyan cég is, aki rögtön egy próbafeladatot bízott rá. A gyanú leghaloványabb árnyéka sem merült fel Gáborban, hogy ez később csúnyán visszaüt. Lelkesen dolgozott, agyalt a feladaton három napig, aztán a megadott e-mail címre postázta a maga megfejtését. Egy hét méla csend után egy szűkszavú levélkét kapott, melyben sajnálattal közölték vele: nem önre esett a választásunk. Gábor csalódott volt, de nem keseredett el, sőt örült is, hogy élesben próbálhatta ki magát, mint kreatívot. De az esélytelenek nyugalmából eredő mosolya azonnal az arcára fagyott, amikor egy héttel az eset után a saját reklám-szlogenével találkozott szembe egy óriásplakáton. Azonnal felhívta a reklámcéget, ahol sosem hallották a nevét és nem tudtak arról, hogy Ő írta volna a kérdéses szlogent.

A jelenség sajnos nem számít fehér hollónak. Gyakori a hiányzó munkaerő ilyen módon való pótlása a kereskedelmi, vendéglátóipari szektorban, illetve a betanított munkák esetében is, mely utóbbinak indokoltsága erőteljesen megkérdőjelezhető.

Légy résen

Amíg a próbamunkával kapcsolatos joghézag fennáll, az ellen senki nem tehet semmit, hogy ennek címén néhány órát ingyen dolgoztassák. Könyveljük el ezeket az órákat, mint befektetést és tapasztalatot, de ha azzal a kéréssel találkozunk egy cégnél, hogy egy hétig szeretnének minket próbálgatni, jobb, ha csapot-papot hátrahagyva meneküljünk, mert valószínűleg a vágyott állást nem nekünk szánják, csak az átmeneti erőforrás hiányt pótolják. Egy komoly cégnek nem szükséges egy napnál több, hogy kiderítse: vajon megfelelünk e arra a bizonyos pozícióra.

A cikk szerzője: Nagy Móni

Fotó: profimedia.hu