Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kezdetben úgy tűnt, hogy ezek a munkavállalók jártak a legrosszabbul, de ennek vonatkozásában ez év tavaszán egyértelmű változásokat lehetett tapasztalni. Az ipari szférában a termelés újraindult és először éppen azokat a munkavállalókat helyezték vissza a pozíciójukba, akiket korábban atipikus formában alkalmaztak. Ezeket az álláshelyeket sokkal gyorsabban töltötték és töltik vissza, mint a válság hatására elbocsátott teljes munkaidős belsős alkalmazottakét, pontosan azokért az okokért, amiért korábban elbocsátották őket.

Az atipikus foglalkoztatási formák húzzák a szekeret

"Az Adecco cégcsoport hazai leányvállalatának árbevételei 15%-al haladják meg a tavalyi év, hasonló időszakban produkált szintjét. Ebben a kimagasló eredményben kardinális szerepe van az atipikus foglalkoztatási formákban történt hazai fordulatnak, minek eredményeképpen a cég közel ötezer kölcsönzötti státuszba lévő munkavállalót közvetített ki a munkaadóknak, ami rekordnak számít a cég történetében" ? mondta Vég Ottó, ügyvezető igazgatója.

Ezt az eredményt főként a hazai elektronikai ipari gyártás, illetve az autóipari befektetetések eredményezték, éppen azok, akik a recesszió első hullámaiban tömegesen leépítették az atipikus formában foglalkoztatott dolgozóikat. Ez a tendencia mindenképpen pozitív előjelű, ami természetszerűleg fogja maga után húzni a többi, a normál foglakoztatási formákat is.

Pozitív irányban mozdul a hazai munkaerőpiac

Ekési Szilvia, a Grafton Recruitment munkaerő-kölcsönzési üzletág igazgatója ennél óvatosabban fogalmaz és az atipikus foglalkoztatásban dolgozók iránti igények lassú, de dinamikusan emelkedő számáról beszél. Az igazgatónő a házi statisztikákra alapozva megállapította, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható óvatos emelkedés, a világgazdasági válságot követő hónapokhoz viszonyítva megközelíti a 10%-ot, ami szép eredménynek számít. Érdekes és talán rendhagyó, hogy ennek a növekedésnek a jelentős részét a szellemi kölcsönzés teszi ki, ami recepciósokat, adminisztrátorokat és speciális, valamint általános asszisztensi munkaköröket jelent. Az ipar, főként az autó-összeszerelő üzemek részéről is jelentős számú munkaerőigény érkezik a céghez, főként kölcsönzéses konstrukcióban.

"Az atipikus formák nem alternatívái a normál foglalkoztatásnak, de a rendszer olajozottságához hozzájárulnak" - véli Vég Ottó az Adecco Magyarország Kft ügyvezető igazgatója, aki szerint: "Az atipikus munka lehet a tartós munkanélküliség csökkentésének az eszköze, és a speciális élethelyzetben lévő munkavállalóknak is segít a munkaerőpiacra való belépésben."