Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A foglalkoztatottságért

Ki és meddig pályázhat?

A nyílt pályázati konstrukcióban erre kizárólag munkáltatók, cégek, vállalkozások pályázhatnak.
A jelentkezés alapfeltétele, hogy a pályázó igazolja: az elmúlt évben legalább három bejelentett alkalmazottal működött.
Jelentkezni január 10-e óta lehet, és december 31-ig lehet érvényes igényléseket kérni.
A pályázatra 5.950 millió Ft-ot különítettek el a Munkaerő-piaci Alap központi alaprészéből. A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) vezeti, és az Országos Munkaügyi Központ bonyolítja le.


Mit kell tudni a pályázatról?

A kiírás közvetlen célja, a munkahely, a foglalkozatás megőrzése oly módon, hogy a foglalkoztatott, de a válság miatt veszélybe került dolgozók után fizetendő járulék-terhekeket vállalja magára az állam. Vagyis a támogatás mértékét a foglalkoztatottak száma, bére, járulékainak mértéke határozza meg.

Mennyi az igényelhető összeg?

A támogatás maximált összege:

1. kategória: 3-50 leépítésre kerülő dolgozó esetében, a munkabérük és az utánuk fizetendő járulékterhek maximum 75%-a.
Időtartama:
A támogatás 12 hónapig tarthat, aminek feltétele, hogy a munkáltató kötelezettséget vállal a dolgozói, a támogatott időszakot követő, további 12 hónapos tovább-foglalkozatására.

2. kategória: 51-250 leépítésre kerülő munkavállaló esetén az utánuk fizetendő járulékterhek és a munkabér 50%-a, ami nem haladhatja meg a mindenkori minimumok 150%-át.
Időtartama: A támogatás 3-tól 12 hónapig lehet igénybe venni azzal a feltétellel, hogy az igénylő a megmentett létszám további 12 hónapos tovább-foglalkoztatottságára vállal garanciát.

3. kategória: A 250 főnél nagyobb vállalkozások is pályázhatnak a keretösszeg határáig /5.950 millió/, ám náluk a munkabér és járulék összeg 25%-átveszik alapul. A nagyvállalatoknak is kell garantálni, hogy a támogatás időtartamával megegyező tovább foglalkoztatást garantálnak a dolgozóiknak.


Hogy lehet jelentkezni?

Ha valaki úgy érzi, hogy ezzel a segítséggel megmentheti magát és a dolgozóit, jelentkezzen a lakhelyéhez legközelebb eső Országos Munkaügyi Központ kirendeltségén. Itt megkapja a szükséges nyomtatványokat, aminek kitöltéséhez, a pályázat összeállításához is kérhet segítséget a kirendeltség munkatársától.

Mire fordítható a támogatás?

A támogatás kizárólag a foglalkoztatás megsegítésére lehet felhasználni, vagyis olyasmire költeni, ami később dokumentumokkal is alátámasztja ezt a szándékot. Lehet eszközökre, gépekre, berendezésekre, munkabérre, járulékra, tanfolyamokra, képzésekre költeni, de csak legális számla ellenében.

További feltétel:

A támogatást igénylő vállalkozásoknak rendelkezniük kell magyarországi székhellyel, telephellyel, vagy - EU-s székhelyű cégek esetében - fiókteleppel és címmel.


A program segítségével a munkáltatók az alábbi támogatásokat vehetik igénybe.

1. Munkahelymegőrző támogatás

2. Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás támogatása

3. Foglalkoztatás támogatása más munkáltatónál

4. Képzésbe vonás támogatása

5. Szolgáltatás igénybe vételének támogatása


Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu