Az orvosok túlterheltek, az egészségügy helyzetét többségük rossznak ítéli, és a megkérdezett orvosok fele romlást prognosztizál az ágazatban az elkövetkező öt évben - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) készíttetett.

A kérdésekre öt és félezer orvos válaszolt, ez a megkérdezettek 16,1 százaléka - közölte Éger István kamarai elnök a kutatás bemutatásakor. A felmérés kitért az orvoskar testi-lelki egészségére, munkakörülményeire, jövőbeni terveire is. E szerint a válaszadók legelégedettebbek a lakókörnyezetükkel, a saját teljesítményükkel, személyes kapcsolataikkal, és a legkevésbé az anyagi helyzetükkel.

A magyar egészségügy helyzetét firtató kérdésre adott válaszokból kitűnik, hogy a válaszadók háromnegyede nagyon rossznak, 37 százaléka rossznak ítélte, ezen belül munkavállalóként saját helyzetét a válaszadó orvosok 18 százaléka értékelte nagyon rossznak, míg 30 százaléka rossznak. Kiderült az is, hogy a válaszadók negyede nem választaná újra az orvosi pályát.

17 százalék külföldre menne

Arra a kérdésre, hogyan látják a magyar egészségügy jövőjét az elkövetkező öt évben, a válaszadók fele romlást prognosztizált, negyede szerint jelentős romlás várható, és csak a válaszadók 10 százalék szerint lesz javulás az ágazatban.

Éger István szerint figyelemre méltó adat, hogy az elkövetkező 1-2 évben a válaszadók 17 százaléka tervez külföldi munkavállalást, ami a teljes orvoskarra vetítve 5000-nél is több doktor "elvesztését" jelentené.

Túlterheltek és sokan betegek

A 2013 tavaszán készített online kérdőíves felmérésből továbbá kiderült, hogy az orvosok jelentősen túlterheltek, hetente átlagban több mint 10 órát másodállásban dolgoznak, és további 15 órában vállalnak ügyeletet. Ezért közülük sokan gyorsan kiégnek, és nehezen egyeztethető össze a munka a családi élettel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A megkérdezettek számos krónikus betegség területén "rosszabbul állnak", mint az átlag lakosság. Az orvosok körében nagyobb arányú a magas vérnyomás vagy a daganatos megbetegedés, amelynek egyik kiváltó oka a stressz.

Többen sportolnak

Ugyanakkor az orvosok közül kevesebben dohányoznak és többen sportolnak, mint az átlag lakosság - derült ki a felmérésből, amelyet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének szakértői értékeltek ki.

Éger István szerint a felmérés hiánypótló, azt idővel mindenképpen megismétlik, a következtetéseket pedig eljuttatják a döntéshozókhoz.

A Profession.hu orvosi állásajánlatait itt találja.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, elvándorlás, egészégügy, orvos, stressz, fizetés, munka