Önképzés: így tanuljunk online angolul!

Habár a magánórát vagy csoportos nyelvtanfolyamot nem helyettesíti, a világháló által kínált lehetőségek kiválóan alkalmasak a nyelvtudás szinten tartására, fejlesztésére és tesztelésére.

A weblapok, aplikációk, online tanulóközösségek és fordító oldalak tengerében azonban egyre nehezebb kiigazodni, az angoltanulási lehetőségeket kínáló anyagok minősége ráadásul igencsak ingadozó. A brit Telegraph cikke alapján az angolt, mint idegen nyelvet tanulók rengeteg időt veszítenek azzal, hogy különböző internetes tananyagokkal kísérleteznek, mire rátalálnak a számukra megfelelőre.

Összegyűjtöttük a 7 leghasznosabb oldalt, amelyek böngészésével rövid idő alatt látványos fejlődést könyvelhetünk el!

5 perc angol

enlightened Előny:
Kifejezetten magyaroknak szánt ingyenes angol nyelvű oktató oldal, mely első ránézésre egy hírportál benyomását kelti. A magyar címekkel és lead-ekkel ellátott angol nyelvű cikkek a napi aktualitásokhoz kapcsolódnak, így egyszerre tanulhatjuk a nyelvet és tájékozódhatunk a hírekről.

A "Karaoke" címszó alatt egy-egy sláger meghallgatása közben elemezhetjük a dalszöveget nyelvtani szerkezetek és szókincs szempontjából. A Letöltések menüpont alatt pedig "beszélő tanulókártyákat" találhatunk, amelyek mindenféle témában segítenek eligazodni. 

enlightened Hátrány: a honlapon nem tudnak élőben csevegni egymással a felhasználók

enlightened Kiknek ajánlott? A nyelvvizsára készülőknek, illetve az újrakezdőknek, akik számára még fontos a magyar nyelvű magyarázat és bevezető szöveg.

Önképzés: így tanuljunk online angolul!

BBC Learning

enlightened Előny: A BBC által összeállított internetes oldal kiváló kiindulópont a lehető legszélesebb körű ismeretanyaggal. Kifejezetten az angolt, mint idegen nyelvet tanulók számára lett kialakítva.

Az oldalról többek között tovább kattinthatunk a British Council és a Bitesize oldalaira, ahol interkatív játékokkal, videókkal, tesztekkel vagy akár az angol érettségi feladataival gyakorolhatunk. Az arrchívumban pedig a BBC elmúlt 70 évének programjai közül válogathatunk. 

enlightened Hátrány: Elsősorban a kulturális-ismeretterjesztő, illetve tudományos kategóriában kínál anyagokat.

enlightened Kiknek ajánlott? Nagyszerű forrás, ha brit nyelvterületre készülünk, szeretjük a brit kultúrát, illetve ha a "British English" kiejtését szeretnénk elsajáítatni.

Speak English

enlightened Előny: A webhely széles tárházát nyújtja az angol alap mondatok és kifejezések elsajáításának, a fórumban pedig lehetőség nyílik bármilyen kérdést megvitatni az angol nyelv szókészletéről, nyelvtanáról és használatáról.

Előny, hogy az összes kifejezéshez és szószedethez hang is rendelkezésre áll, ezeket anyanyelvi beszélőkkel vették fel. A "nyelvi társak" menüpont alatt pedig regisztrált felhaszánlókkal vehetjük fel a kapcsolatot, akikkel akár élőben is gyakorolhatjuk a párbeszédet.

enlightened Hátrány: Az oldal design szempontjából puritán, illetve elsősorban az alapvető, egyszerűbb kifejezésekre koncentrál. Videótartalom nem áll rendelkezésre.

enlightened Kiknek ajánlott? Kezdőknek és újrakezdőknek, valamint azoknak, akik a hétköznapi szituációk szókincsét szeretnék elsajáítatni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Busuu

enlightened Előny: Az igényesen kidolgozott oldal a nyelvtanulást minden szempontból körüljárja. A szókincs és a nyelvtan fejlesztésére írásbeli, szóbeli és hallás utáni szövegértési feladatokat kínál. Eközben akár chatelhetünk is más felhasználókkal, így teljessé válik a kommunikációs élmény. A mobil applikáció segítségével pedig az okostelefonon is folytathatjuk a leckéket. 

enlightened Hátrány: Az oldal regisztrációhoz kötött, a nyelvtani központú leckék, a videók és a nyomtatható PDF-fájlok csak a fizetős Premium szolgáltatás keretében érhetők el.

enlightened Kiknek ajánlott? Azoknak, akik már rendelkeznek egy használható szintű nyelvtudással és szeretnék élvezetessé tenni a nyelvtanulást.

Livemocha

enlightened Előny: Minden lecke külön veszi az írott, szóbeli és szövegértési feladatokat, majd nagy hangsúlyt fektet a tanultak begyakoroltatására. A weblap egy közösségi oldalhoz hasonló, lehetőség nyílik ugyanis arra, hogy más felhasználóktól segítséget kérjünk egy-egy irományunk leellenőrzéséhez vagy egy felvett hanganyagunk véleményézéséhez. Részt vehetünk virtuális tanórákon, illetve kérhetünk időpontot egy privát tanártól is konzultációra. 

enlightened Hátrány: Készüljünk fel arra, hogy több felhasználó profilját végig kell néznünk. Különösen igaz ez, ha a nyelvtanulók körében népszerű nyelv az anyanyelvünk, így több segítségkérő felkérés is befuthat hozzánk.

enlightened Kiknek ajánlott? Akik a nyelvtanulást kapcsolatépítésre is szeretnék használni, illetve akik ily módon szeretnének internetes "nyelvtanári" segítséghez jutni. A Facebook-típusú oldalak rajongói számára kiváló lehetőség.

Duolingo

enlightened Előny: A korábban csak meghívásos alapon működő oldal a web legnépszerűbb ingyenes oktató szoftvere. A leckék egy téma alapszavai és néhány nyelvtani kérdés köré szerveződnek: van néhány életünk, akárcsak egy játékban, és ha hibázunk, egyet már el is veszítettünk. Figyelemre méltó a "Megmártózás" menüpont is, ahol a nehezebb bekezdésekhez fordítási javaslatokat is kérhetünk. Az oldal igen látványos, a tanulók grafikonokon követhetik az eddig elsajátított szókincset és láthatják, mi az, amit gyakorolni kell még. 

enlightened Hátrány: a Duolingo idén januártól érhető el magyarul is, néhány anyag még esetleg fordításra vagy kiegészítésre várhat.

enlightened Kiknek ajánlott? Akik játékos formában szeretnek nyelvet tanulni. Versenyszelleműeknek szintén kiváló, hiszen a leckék teljesítése során pontokat gyűjthetünk. Az oldal összeköthető a Facebookkal, így láthatjuk azt is, barátaink hogy haladnak a pontgyűjtéssel.  

5 év 5 nyelv

enlightened Előny: A blog Kőrösi Bálint, az önálló nyelvtanulás szakértőjének oldala, mely széleskörű linkgyűjteménnyel és nyelvtanulási segédlettel áll a látogatók rendelkezésére. Nagyszerű oldal azoknak, akik kipórbált és jól bevált forrásokról és módszerekről szeretnének személyes hangvételű ajánlást kapni.

enlightened Hátrány: A blogtól ne várjunk interaktív, helyben kitölthető feladatsorokat vagy teszteket. 

enlightened Kiknek ajánlott? Akiket inspirál egy "mentor", akinek elsődleges célja a nyelvtanulás szolgálatába állítani a tanulással, a memóriával, az önbizalommal és a motivációval kapcsolatos leghatékonyabb módszereket.  

Címkék: nyelvtanulás, angoltudás, képzés, nyelvvizsga, önképzés

Szemlézte: Fogas Krisztina