Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem könnyű megtalálni a legjobb önéletrajz írási technikát, mert ahány munka, annyiféleképen kell újra fogalmaznunk, átrendeznünk a már meglévő anyagot. Arról nem is beszélve, hogy hiába küldjük be a pályázatot, sokszor választ sem kapunk, és nem tudjuk meg, mi volt benne a hiba.

Éppen ezért összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, amire mindenképpen figyelnünk kell. Miért? Mert a HR-esek ezek alapján fogják kiválogatni a beérkező pályázatokat. Nézzük át az önéletrajzunkat és alakítsuk át az alábbiak szerint:

1.) Szűk fókusz

A meghirdetett álláshirdetésre számtalant jelölt küldi majd el pályázatát, egyetlen dologban fognak megegyezni: hasonló háttérrel, és tudással rendelkeznek, mint mi. Válasszunk ki egy bizonyos konkrét pozíciót és csak arra koncentrálva készítsük el az életrajzot. Kerüljük az általános CV-t, amit több helyre is be lehet adni - változtatás nélkül. Ha olyat küldünk el, ami mindenhová jó, akkor automatikusan kiselejtezik.

Key account manager pozíciót szemeltünk ki? Akkor koncentráljuk az adminisztrációs és a projekt alapú szakmai tapasztalatokra. A lakberendezői múltunkat  csak hobbi szintjén említsük meg. Nem is gondolnánk, de tízből hat beérkező önéletrajzon még mindig érződik, hogy nem kifejezetten a meghirdetett állásra készítették, hanem újra felhasználható módszerrel.

önéletrajz tippek

2.) Azonnali hatás

Jó tudni, hogy egyetlen önéletrajzra sem jut pár másodpercnél több. Ennyi időnk van meggyőzni a HR-est arról, hogy érdemes részletesebben is elolvasni a pályázatot. Hogyan érjük ezt el? Induljunk ki az álláshirdetésből! Nézzük meg, melyek az elvárt készségek, és ezeket emeljük ki jól látható módon a dokumentumban! Az anyagunk legyen válasz az adott álláshirdetésre. Használjunk például felsorolást vagy más kiemelést, hogy első ránézésre kiugorjanak a legfontosabb készségeink, tulajdonságaink. Ha ezt megtesszük, máris kilométerekkel beelőzzük versenytársainkat.

3.) Hibátlan CV

Bizonyára nem gondolnánk, mégis igaz: a beérkező önéletrajzok többsége helyesírási, nyelvhelyességi és elütési hibákat tartalmaz. Ha ezek közül egyet is felfedeznek, máris ugrott a hitelességünk. Hogyan is hihetnék el mindazt, amit a CV-ben saját magunkról állítunk, például „pontosság”, „a részletekre való odafigyelés”, ha még az önéletrajzot sem sikerült hibátlanul elkészítenünk? Nézessük át a dokumentumot több emberrel is, mielőtt kiküldjük, mert mindenki más szemszögből fogja nézni, és más hiányosságot vehet észre. Az anyag hibátlansága természetesen nem merülhet ki a jó helyesírásban! Fektessünk hangsúlyt a megfelelő formázásra, a külalakra is!

4.) Érték kimutatás

A munkaadó azért keres új munkatársat, mert egy problémát szeretne megoldani. Növelni szeretné az eladást, hosszabbá szeretné tenni a nyitvatartást, több pályázatot szeretne beadni, több megyébe szeretne szállítani, stb. Az önéletrajzunkban hangsúlyoznunk kell, hogy ezekre a kihívásokra megoldást fogunk nyújtani, hiszen ezt tettük korábbi munkahelyeinken is. Használjunk számokat! Fogalmazzunk így: „Fél év alatt 45%-kal növeltem a hírlevél olvasottságát.”, ahelyett, hogy azt mondanánk :„feladataim közé tartozott a vállalati hírlevél szerkesztése.”

5.) Olvashatóság

Igaz, hogy az önéletrajz a figyelemfelkeltés eszköze, de ne akarjuk, hogy úgy emlékezzenek ránk, mint akinek vicces vagy fura volt a pályázata. Legyen a háttér fehér, a betűtípus pedig jól olvasható. Első ránézésre különüljenek el a blokkok. Jó ötlet, ha egyetlen mondatos bemutatkozó mondattal kezdünk, mint például: „15 év tapasztalattal rendelkező, marketing fókuszú közösségi-média szakértő”.

Nem tudjuk, hogyan induljunk el? Hogyan kell egy jó CV-t a fentiek alapján elkészíteni? Önéletrajzunkat most ITT könnyedén összeállíthatjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával! Használjuk a sablonokat, és biztosak lehetünk benne, hogy kiváló lesz az eredmény!

Nem szeretnénk az önéletrajzírással foglalkozni egyáltalán? Használjuk a MobilMunka alkalmazást, amellyel néhány kattintással közvetlenül vehetjük fel a kapcsolatot a lakóhelyünkhöz legközelebb eső munkaadókkal, önéletrajz nélkül! Az „álláskeresés Tinderének” is nevezett applikációt Androidra ittiPhone-ra itt tudjuk letölteni!

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: karrierépítés, önéletrajzírás, álláskeresés, motiváció