Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hirdetés

Profession.hu álláshirdetés

Kattintson a linkre és tekintse meg a hirdetést eredeti méretben.

Mit kell tudni a pályázóról? - Esettanulmány

Pályaválasztás: a választás halasztása
A pályázó, azért választotta a közgazdász szakot, mert nyitva akarta hagyni a lehetőségeit. Az egyetem alatt a marketing volt, ami a legjobban megfogta, ezért erre szakosodott. A féléves hollandiai tanulmányai során már kizárólag marketinget és piackutatást tanult a vezetéselméleti tárgyak mellett. Aktívan részt vett az egyetem diákéletében, konferenciát, előadásokat, tréningeket szervezett.

Szervezett ismerkedés
Első munkahelyén már tanulmányai befejezése előtt elhelyezkedett, egy a rotációs program keretében, amely tulajdonképpen belső vezetőképzőnek is tekinthető. Ennek részeként, csaknem fél évet töltött Amerikában, ahol tökéletesre csiszolhatta nyelvtudását és megismerkedhetett a legkorszerűbb marketing eszközökkel és módszerekkel. Termékmenedzserként közvetlen végrehajtóként sikeresen merült el a napi feladatok végrehajtásában, egy év sem kellett hozzá és már saját csapatát irányíthatta. Jól bírta a terhelést is, előfordult, hogy 10-12 órákat dolgozott, ami természetesen az eredményein is meglátszott.

Akire vadásztak
A BigMulti egy fejvadász segítségével csábította át magasabb pozícióba. Itt egy szétesett, szervezetlen csapat és csökkenő eladások fogadták. Alig egy év alatt elérte, hogy a márka eladásai növekedjenek és megsokszorozta a felügyelete alá tartozó termékek piaci részesedését. Új arculatot, honlapot vezetett be, egyre nagyobb felelősséget kapott. Nem sokkal később személyi ellentétek miatt, úgy érezte, hogy máshol kellene kamatoztatnia tudását. Ekkor töltötte fel az önéletrajzát a Profession.hu oldalra is.

Pénz, paripa, fegyver
A Global Multi a feltöltött önéletrajza alapján, közvetlenül kereste meg és ajánlott fel kulcspozíciót marketing-eladás területen. Itt kiváló tréningeket kapott és lehetőséget arra, hogy kiteljesítse önmagát. Maximálisan megfelelt az elvárásoknak, az eredményei magukért beszéltek. Ennek megfelelően, önállóan rendelkezhetett egy jelentős büdzsé felett. Aktív, kezdeményező hozzáállása nagyban segítette egy kiváló kapcsolatrendszer kiépítésében. Úgy érezte, hogy az itt töltött több mint két év alatt mindent elért, amit itt lehetett - eljött az idő a továbblépésre.

"Némi változtatás"

Minden állás, minden jelentkező más és más: mindenkinek a saját helyzetéhez és a megpályázott álláshoz illeszkedő önéletrajzot érdemes készítenie.

Először a pályázó egy sablon önéletrajzot készített, ami alapján valószínűleg nem kapott volna lehetőséget állásinterjúra, annak ellenére, hogy alkalmas a pozícióra. A karriertanácsadó segítségével a pályázatát a meghirdetett állásra szabták.

Önéletrajz                    Önéletrajz

            A pályázó által készített önéletrajz               A karriertanácsadó segítségével
                                                                                           készített önéletrajz

Kattintson a képek alatt található a linkekre és tekintse meg az önéletrajzokat eredeti méretben.

A változtatások közül kiemelünk néhányat a teljesség igénye nélkül.

A pályázó önéletrajzának átalakításakor a legnehezebb feladat az elért eredményeinek az összegyűjtése volt: évek távlatából visszaemlékezni projektekre, feladatokra, számokra nem egyszerű.
A karriertanácsadó tippje:
 folyamatosan dokumentáljuk a munkánkat, így nem lesz nehéz visszakeresni a pályázathoz szükséges eredményeket, amelyek pontosan az adott munkáltató által keresett készségeket, tudást mutatják be. Továbbá jó ötlet készíteni egy "teljes" önéletrajzot, amibe mindent beleírunk. Ezt pályázatíráskor már csak húzni, esetleg átfogalmazni kell majd.

A módosított önéletrajzban az olvasó számára lényeges információk (munkahelyi tapasztalat, jelenlegivel kezdve) kerültek előre, a betöltött pozíciókat kiemelve, a leírásokban az elért eredményekre fókuszálva.
A "Számítógépes ismeretek, jogosítvány" helyett a "Tréningek" és az "Egyéb" eredmények kerültek az önéletrajzba. Ennél a pozíciónál a számítógép-kezelés ismerete mindenképpen alapvető követelmény, az eredményekből pedig úgyis kiderül, hogy pályázónk az átlagosnál magasabb tudással rendelkezik.
A tréningek viszont egyértelműen növelik a pályázó értékét, az egyéb eredmények pedig bepillantást engednek érdeklődési köreibe (pl. bélyeggyűjtés), illetve személyiség jegyekről adnak felvilágosítást (pl. kitartó - marathon futás)

A kulcsszavakat manapság érdemes külön hozzáadni az önéletrajzunkhoz, ezzel megnövelhetjük a megtalálásunk valószínűségét, illetve az olvasó számára fontos kifejezések felsorolásával vonzóbbá tehetjük magunkat.

Az új önéletrajzban a fotó illik a pozícióhoz és kellően szimpatikus benyomást kelt.

Az aláírás és a dátum elmaradt - ez nem levél vagy hivatalos dokumentum.

Eléri-e a célját az új pályázat?

Behívnák-e interjúra, ha valaki ezzel a pályázattal jelentkezne a fenti hirdetésre? - tettük fel a kérdést 5 HR szakembernek.

Tóth Erzsébet, személyzeti tanácsadó
Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.

"A pályázót mindenképpen behívnám egy személyes interjúra. A pályázati anyagból arra következtethetünk, hogy a jelölt jól ismeri a multinacionális élelmiszeripari vállalatok piacát, hiszen ezen a területen szerzett marketinges tapasztalatot a jelenlegi munkahelyét megelőzően, ebből következik, hogy rendelkezik azon kapcsolatrendszerrel és ismerettel, melyre a hirdető cégnek szüksége van.
Eddigi szakmai tapasztalata alapján valószínűsíthető, hogy a jelölt kreatív, dinamikus személyiség, jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képességgel rendelkezik, hiszen eddigi munkaköreiben ezeket felhasználva tudott sikeres lenni, de ezen képességekre/készségekre egy kompetencia alapú személyes interjú során tudunk bizonyosságot szerezni. Monotonitás-tűrésére, valamint sikerorientáltságára is következtethetünk, hiszen teljesített egy maratoni távú futóversenyt."

Korály Katalin, cégvezető
DEKRA Arbeit Magyarország Kft.
"A jelölt a pályázati kiírás minden kritériumának megfelelő önéletrajzot csatolt jelentkezéséhez. Önéletrajza projekt jellegű, a pályázó a hangsúlyt az elért eredményekre helyezte. Végzettsége, nyelvismerete és szakmai tapasztalatai alapján ő az ideális jelölt. Azonnal kiderül az önéletrajzból, hogy önállóan szeret dolgozni, és valószínűleg a "cél szentesíti az eszközt" elvet - értékesítési területen legalábbis - tartja szem előtt. Az önéletrajz alapján kitartónak tűnik, de feltűnő, hogy kétévente váltott, így munkaadójának folyamatos kihívásokat és előrelépési lehetőséget kell számára biztosítania. Ezt a jelöltet biztosan behívom."

Bereczki Sándor, HR Manager
Capgemini Hungary Kft.

"1. Behívnám, mert:
a. Hat éves tapasztalata van az élelmiszer-kereskedelem területén, ebből 3,5 év multiknál;
b. Legalább 5 éves tapasztalata van értékesítési és marketing stratégia támogatásában;
c. Önéletrajza alapján kreativitása kitűnik;
d. Marketing eseményeket már szervezett és lebonyolított;
e. Felsőfokú marketing végzettséggel rendelkezik;
f. Angol nyelvtudásával nem lehet gond;
g. HoReCa és marketing kapcsolatrendszerrel rendelkezik;
h. Minden "előnye" megvan: SAP Tréning, Internetes marketing tapasztalata és a TV spotok által a média kapcsolatai is rendben lévőnek látszanak.

2. Elgondolkodnék, hogy behívjam-e, mivel:
a. Bizonyára jó eladásban, de nem látom a fő kritériumok egyikét, azaz, hogy irányított volna egy csapatot;
b. Nem volt még ekkora P/L felelőssége, csak bevétel
c. Láthatóan a karrierútja inkább az aktív Sales felé viszi (direkt ügyfélkapcsolat felé);
d. Ez a marketing pozíció a sales-hez képest több adminisztratív "háttérmunkával" jár;
e. Kitartása bennem kérdőjeles, mert 1,5 - 2 évente váltott munkahelyet eddig;
f. Bár volt már köze exkluzív termékekhez, tapasztalata a tömegtermékek sales-ében van;

3. Összefoglalásképp:
a. Behívnám, mert több a "+" mint a "?";
b. Attól is függ, hogy jött-e még több önéletrajz, és azok milyenek
c. A szóbeli interjú még billenthet a megítélésén."

Harsányi Szilvia, Business Manager, Permanent Placements
MANPOWER Munkaerő-Szervezési Kft.

"Úgy gondolom, hogy a pályázót behívnám interjúra. Az önéletrajza jól illeszkedik a kiíráshoz megfelelő tapasztalattal rendelkezik, vélhetően kitartó és célorientált."

Barcskai Ferenc, HR szakértő/Üzleti Coach
"Behívnám, bár nem vagyok biztos, hogy ez a feladat most kihívást/nagyobb karrier lehetőséget jelentene mint a jelenlegi. Az interjún mindenképpen érdekelne, miért akar váltani és miért erre." 


Szerző: Gerlei Béla - HR szakértő, Vezető karriertanácsadó

Kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban