Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskereső:

Pályázónk: Katalin 25 éves pécsi nő, aki eladóként szeretne dolgozni. Művészeti szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik, nem túl magabiztosan, de középfokon beszél angolul. Adatrögzítő adminisztrátorként dolgozik jelenleg egy kisebb helyi vállalkozásnál, de szeretne váltani, mert alacsonynak tartja a fizetést. Most eladói állást keres. Szabadidejében férjével szívesen kirándulnak és sportolnak, ezen kívül szépségápolási tippekkel, öltözködéssel kapcsolatos blogjával is sokat foglalkozik.

A megpályázott állások:

Érdekli a divat, szívesen dolgozna ruházati üzletben, ezért a helyi bevásárlóközpont nagy márkáihoz mindenképpen jelentkezne. Szereti a családias, nyugodtabb közeget is, ezért egy kertvárosi kisboltba is beadja jelentkezését.

Tapasztalatai:

Már a középiskola alatt dolgozott a nyári szünetben többféle területen: betanított munkát végzett egy baromfitelepen, később pedig dolgozott gyorsétteremben is. Jelenlegi munkahelyén 4 éve dolgozik. Bár nem rendelkezik kereskedelmi végzettséggel és nincs 1-2 éves hasonló munkakörben szerzett tapasztalata, némi gyakorlatot szerzett, amikor nyaranta a családi üzletben dolgozott pár hetet. 

Lássuk Katalin eredeti önéletrajzát (bal oldalon) és a karriertanácsadó által felfrissített önéletrajzot (jobb oldalon)! Kattintson a képek alatt található linkekre és tekintse meg az önéletrajzokat eredeti méretben.

  Önéletrajz előtte és utána – Az eladó  

Az eredeti önéletrajzért kattintson ide.

A felfrissített CV-t itt találja.

Tartalmi változások

Katalin eredeti önéletrajzából hiányoznak azok a részletek, amik miatt a munkáltatók szívesen megismerkednének vele: minél inkább az adott állásra hangoljuk a jelentkezésünket, annál nagyobb az esély, hogy interjúra hívnak bennünket. Mást érdemes kihangsúlyoznunk a kis családi üzlet esetében, és megint más lehet fontos a világmárkák esetében.

Érdemes időben a jelenhez közelebbi eseményekre koncentrálni: az általános iskolának például kisebb jelentősége van, akár el is hagyható. Ugyanígy, diákmunkák helyett az aktuális, nagyobb hozzáértést igénylő jelenlegi munkahelyre helyezzük a hangsúlyt – azaz haladjunk az időben visszafelé.

Bár hiányoztak fontos és érdekes részletek, pár – a megpályázott állás szempontjából érdektelen – dolgot fontosnak tartott beleírni: a baromfifeldolgozóban végzett 2 hónapos diákmunka nem releváns ezeknél az állásoknál, nyugodtan kihagyhatja a tapasztalatok felsorolásánál.

Formai változások

Mindig nevezzük el az önéletrajzunkat, a fájl neve praktikusan a teljes nevünk legyen: a névtelen dokumentum és az önéletrajz.doc nem fog segíteni, ha a munkaügyes elő szeretné keríteni a sok dokumentum közül.

Fontos az egységes stílus és az ízléses megjelenés – és ez már az önéletrajzra is igaz! Válasszunk az elérhető számtalan sablon közül, itt a profession oldalán is egyszerűen készíthetünk új önéletrajzot, vagy kérjünk segítséget nálunk jártasabbaktól. Olvassuk át mindig többször az elkészült művet, és ha nem vagyunk biztosak a helyesírásunkban, kérjük meg családtagjainkat vagy barátainkat, hogy nézzék át ők is.

Személyes adatainknál szorítkozzunk az elérhetőségeinkre: családi állapotunk, lakcímünk mind olyan információ, ami nem szükséges a döntéshez, és nem is tartozik a munkáltatóra.

Regisztráljunk komolyan vehető, a nevünket tartalmazó e-mail címet. A macika@freemail.hu és társai tökéletesek a barátainkkal való kapcsolattartásra, de könnyen előfordulhat, hogy egy beceneves cím miatt nem hívnak be bennünket. Pár perc alatt létrehozhatunk egy új e-mail címet, ne ezen múljon!

Még egy formai észrevétel: az önéletrajz nem levél, vagy hivatalos dokumentum, hogy alá kellene írnunk, így az aláírást, és a dátumot is kivettük a pályázatból.

A kész önéletrajzokat elküldtük egy ruhaüzlet üzletvezetőjének, egy nemzetközi élelmiszer-üzletlánc HR-esének és egy kis családi vállalkozás tulajdonosának is. Lássuk, kinek hogy tetszettek!

         Önéletrajz előtte és utána – Az eladó         

Orsolya, a multis HR-es

„Nagyon jó, hogy átláthatóbb lett az önéletrajza: az össze-vissza ugráló sorokra, furcsán tördelt szövegre nem jó érzés ránézni sem. Némi gyakorlat nem ártana, de gyorsan betanulható munkák esetén fontosabb, hogy alkalmas legyen a jelölt. Ami kicsit aggaszt, hogy évek óta csendes, egyedül végezhető munkakörben tevékenykedik, lehet hogy túl nagy ugrás lenne egy zsúfolt, panaszkodó vásárlókkal teli üzlet neki? Ha nincs több tapasztalt versenyzőnk, akkor találkoznék vele – a személyes interjún úgyis sok minden kiderül.”

Gábor, a családi vállalkozás tulajdonosa

„Szimpatikus, hogy már évek óta ugyanott dolgozik: nem szeretnénk azért betanítani valakit, hogy 3 hónap múlva továbblépjen. A vásárlóink is jobban örülnek a megszokott arcoknak. Tartok tőle, hogy egy kicsit túl „elvont”, de az önéletrajza alapján egyébként megfelelőnek tűnik, ezért ezt a gyanúmat az állásinterjún tesztelném.”

Vanda, a kisebb helyi divatüzlet üzletvezetője

„Az első önéletrajz túl száraz – főleg a másodikkal összehasonlítva. Tetszik, hogy szabadidejében is foglalkozik a divattal, ha az ízlése hasonló mint az üzletünk stílusa, akkor ez mindenképpen plusz pont lehet! Örülök, hogy beszél angolul, a regionális központunkból gyakran érkeznek ellenőrzésre kollégák, sokszor jól jöhet, ha az eladóink is tudnak velük kommunikálni. A második önéletrajz alapján szívesen behívnám egy interjúra!”

 

 Készítette: Rákász-Losonczy Judit

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala