A hétköznapokban kétféleképpen viselkedünk: az egyik a természetes, a másik pedig a felvett viselkedésünk. Mindannyian rendelkezünk egy alap viselkedésformával, amit magunkban hordozunk, de ha a helyzet úgy kívánja, ezen módosítunk, alkalmazkodunk az adott szituációhoz: így keveredik bennünk az említett két viselkedésforma.

A saját magunk és a környezetünk alaposabb megértéséhez ismerjük meg most a négy viselkedés- és színcsoport jellemzőit! Ezek megismerésében két szakembert hívtunk segítségül: Dr. Jelinek Katalint és Papp Tamást, akik a Pharmacoach színeiben munkájuk során a megoldásorientált szemléletet vallják.

"Fontos - avat be bennünket Dr. Jelinek Katalin -, hogy a természetes és a felvett viselkedésünk közel legyen egymáshoz. Akkor fogjuk jól érezni magunkat a munkahelyünkön. Lényeges ezenkívül, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymás viselkedését, könnyebben együttműködjenek. Ebben adhat segítséget az alábbi módszer."

Nézzük, milyen lényeges jellemzőket tartanak fontosnak a coachként dolgozó szakemberek!

A DOMINÁNS PIROS

Jellemzői: erős vállalkozó szellem, határozottság, jó problémamegoldó képesség társítható hozzá. A munkahelyi szervezetben az adott célra fókuszál, ennek megvalósulásáért mindent megmozgat: a munkatársait viszi magával, megteremti hozzá az erőforrásokat, és rendületlenül megy előre. Kollégái követik. Jellemző rá az is, hogy anélkül vág bele egy feladat megvalósításába, hogy előre megtervezné az oda vezető utat. A megoldásra fókuszál, és a részletek kidolgozását gyakorta inkább munkatársaira bízza. Nagyfokú önbizalma erőt és általában sikerélményt biztosít neki. Ő a tipikus vezető karakter. Ám az is igaz, hogy nagyfokú önbizalma és lehengerlő energiái miatt a kisebb önértékeléssel rendelkezők egy erőszakos, önző, mindenkin átgázoló, negatív értelemben vett karrierista munkatársat látnak személyében.

Ön kék vagy piros? Ilyen munkát válasszon!

Legfőbb ismertetőjegye: a dominancia.

Így viszonyul a csapatmunkához: ő az, aki vezet, aki célt ad a többieknek, de nem kifejezetten csapatjátékos. Ő a született vezető.

A számára ideális munkakörök:

- vezető
- ügyvéd
- pedagógus
- vállalkozó
- ügynök, értékesítő
- rendőr
- tűzoltó

A CSAPAT LELKE, A SÁRGA

Jellemzői: ő az abszolút csapatjátékos. Nagy összetartó erővel bír, fő mottója: érezzük jól magunkat! Vezetőként demokratikus személy, aki mindenkivel megtalálja az összhangot. Vérbeli közösségi ember, népszerű is emiatt. Kreatív, színes egyéniség - ami nem csak az öltözködésében mutatkozik meg. Aki ezzel a viselkedéstípussal nem tud azonosulni, annak számára ő egy szétszórt, feleslegesen fecsegő, felszínes ember, akinek az idő nem a barátja.

Ön kék vagy piros? Ilyen munkát válasszon!

Legfőbb ismertetőjegye: a pozitív közösségformálás.

Így viszonyul a csapatmunkához: jó érzéke van a konfliktusok megoldásához, a csapat lelke, pozitív felelőse a jó hangulatnak. Ám ez nem feltétlenül vezet eredményesebb munkához.

A számára ideális munkakörök:

- színész
- tréner
- marketinges
- kommunikációs munkakörök
- újságíró
- lakberendező
- kreatív szakmák
- designer

A STABIL ZÖLD

Jellemzői: kedves, barátságos személyről van szó, aki jó hallgatóság is egyben. Stabilitás, őszinteség, nyugodtság, megbízhatóság jellemzi. Kiszámítható csapatjátékos. Ő az, aki ha megkérdezi, hogy vagyunk, valóban odafigyel a válaszunkra, meghallgat és empátiával közelít hozzánk. Egyúttal az is igaz, hogy nem szereti a változást, néha már túlságosan nyugodt. Igazi tyúkanyó típus.

Ön kék vagy piros? Ilyen munkát válasszon!

Legfőbb ismertetőjegye: stabilitás és a kiegyensúlyozottság.

Így viszonyul a csapatmunkához: Megbízható csapattagként, a saját részfeladatában maximálisan helyt áll, igazán lehet rá számítani.

A számára ideális munkakörök:

- pszichológus
- tanácsadó
- egészségügyben foglalkoztattak
- könyvtáros
- támogató jellegű adminisztratív munkakörök  
- óvónő
- szociális gondozó

A SZABÁLYTISZTELŐ KÉK

Jellemzői: Pontos, elemző viselkedése a szigorú normák követésében is megnyilvánul. Lelkiismeretes, precíz és maximálisan megbízhatunk benne. A jó vezetők mögött mindig találunk ilyen személyt - például egy jó asszisztens vagy munkatárs személyében. Jellemzője még, hogy létezik egy rendszer a fejében, ez alapján gondolkodik mindenről. Rendet tart maga körül - nemcsak az íróasztalán, hanem a konfliktushelyzeteket, félreértéseket is szereti tisztázni. Tárgyilagos és sokoldalú egyszerre, mivel több mindenre tud ugyanazon időben figyelni. A tőle eltérő típusú emberek azonban ezeket jegyeznék meg róla: szőrszálhasogató, idegesítő, kritikus munkatárs, aki a hibát keresi mindenben.

Ön kék vagy piros? Ilyen munkát válasszon!

Legfőbb ismertetőjegye: a szabályok követése.

Így viszonyul a csapatmunkához: maga körül magas színvonalat követel, lelkiismeretes és tántoríthatatlan. A csapatban ő a részletekre is figyelő problémamegoldó.Ha egyszer valamit elvállal, az úgy is lesz!

A számára ideális munkakörök:

- mérnök
- könyvelő
- fejlesztő
- adminisztrátor
- pilóta
- kutató
- törvénykezésben dolgozó
- fizikai munkás
- gépkezelő

"A több mint ezer coachinggal töltött óra tapasztalataira építve - egészíti ki Dr. Jelinek Katalin - olyan módszereket dolgozunk ki, amelyek segítségével alaposabban megérthetjük az embereket. Ezt építjük be a teamcoaching munkánkba, amely minden esetben egyénre illetve csoportra szabott. Nem dolgozunk konzerv módszerekkel."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Az álláskeresőknél gyakori helyzet - fűzi hozzá Papp Tamás -, hogy az illető ahhoz igyekszik igazítani személyiségét, viselkedését, amilyen munkakörökben eddig dolgozott. Pedig pont fordítva kellene: először meg kell ismernünk önmagunkat, és utána megtalálni a megfelelő állást. A fenti modell megismerésére egyre nagyobb igényt látok az ügyfeleink körében, mert alkalmazásával könnyebben tudnak egymással dolgozni. Mondjuk, aki alapvetően zöld karakter, és ennek köszönhetően támogató - és inkább a lassabb, könnyed tempót kedveli -, ezáltal megértheti, hogy a piros karakterű kollégáját miért csak az eredményesség vezérli. A született 'piros' vezetők pedig empatikusabbá válhatnak, ha rálátást kapnak arra, hogy mennyire sokszínű csapattal van dolguk. Ettől még nem fog senki átpártolni egy másik szín táborába, ám az, hogy ennyire különbözően gondolkodunk és cselekszünk, segíti a megértést, a másik elfogadását, és eredményesebb lesz a csapatmunka is!"

Értékes tanácsok, gondoljuk át a fentieket saját magunkra, karrierünkre, sikerélményeinkre nézve. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a jelenlegi helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van. Naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával.

Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kollégák, csapat, színek, viselkedés, személyiség