Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan válasszunk könyvet?

Az üzletek polcai roskadoznak az önismereti, pszichológiai témájú, sikert ígérő könyvektől, néha nehéz is kiválasztani, melyikre lenne szükségünk. Gondoljuk át, milyen témák mozgatnak bennünket mostanában, miben szeretnénk fejlődni, és szűkítsük le ezekre a kört. Karrierünkben szeretnénk elmozdulni, szeretnénk többet keresni? Szeretnénk magabiztosabbá válni, jó lenne, ha a kollégáink jobban odafigyelnének ránk? Cikkünkben a fenti kérdésekhez is ajánlunk könyvet, de bárhol is van elakadásunk, jó eséllyel egy nagy könyvesboltban találunk rá választ.  

Ha az olvasás valójában nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, ne kezdjük rögtön egy ezeroldalas nagylexikonnal, válasszunk olyan vékonyabb köteteket, amelyek már ránézésre azt ígérik, egy ültő helyünkben végigolvassuk őket. Sokaknak már egy-egy könyv befejezése is sikerélmény: nem biztos, hogy a legnépszerűbbet kell választanunk, vagy ugyanaz fog tetszeni, mint másoknak, keressük az olyan olvasmányokat, amelyek rögtön kíváncsivá tesznek bennünket.

Egy jó önismereti könyv inspirál, kérdéseket vet fel bennünk, kedvet kapunk általa a változáshoz, változtatáshoz. Ha szívesen olvasunk mások életéről, általunk nagyra becsült hírességek életrajza is érdekes olvasmány lehet: hiába a földrajzi távolság, sok apró tanulságot rejthet számunkra is egy amerikai színész vagy politikus élete.

Okos olvasnivalók 2021-re

Bár arra buzdítunk mindenkit, bátran nézzen be egy könyvesboltba, és lapozgassa a szimpatikus köteteket, majd válasszon megérzései alapján, hoztunk egy könyvajánlót: mutatunk személyiségteszt-gyűjteményt, életrajzot, sikernaplót és egy kis kalauzt is, ami meggyőzési technikákat tartalmaz, hogy a kéréseinkre mindig Igen! legyen a válasz.

Ki vagyok én? - 25 bevált személyiségteszt, hogy jobban megismerd önmagad

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesen tisztában vagyunk saját képességeinkkel, motivációinkkal, erősségeinkkel. A valóság azonban az, hogy vannak vakfoltok, amelyek a külső szemlélő számára nyilvánvalók, mi mégsem látjuk őket. Ezek megtalálásában segíthetnek a könyv önismereti tesztjei, melyek tudományosan alátámasztott modellek alapján készültek, részletes magyarázatokkal. A tesztek alapján kiderülhet, hogy követő vagy vezető típusok vagyunk, képet kapunk a stressztűrő képességünkről, de még arról is, hogy jól bánunk-e a pénzzel.  

DISC - A mindennapi kommunikáció és viselkedés titka

Ha már személyiségtesztekről van szó, nem hagyhatjuk ki a DISC szemléletet sem. Ha tapasztaltuk már, hogy egyes emberekkel pillanatok alatt megtaláljuk a hangot, másokkal viszont nehezen jövünk ki, akkor biztos gondolkodtunk már azon is, mi lehet ennek az oka. A DISC módszertan szerint négy alapvető személyiségtípus létezik; a domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető és ezekbe (vagy ezek kombinációjába) mindenki besorolható. Nemcsak saját magunk típusát érdemes ismerni, hanem kollégáink, vezetőink típusát is: ha szeretnénk megérteni mások működését és reakcióit, jobban kommunikálni a környezetünkkel, akkor érdemes megismerni ezt a módszert.

F**k It - B...a meg! - Azt csináld, amit szeretsz!

Merész címadás, merész tartalom: John C. Parkin könyvével nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megadja a végső lökést ahhoz, hogy felhagyjunk a kifogásokkal, és foglalkozzunk azzal, amit szeretünk. Nem tudjuk, mihez kezdjünk az életünkkel? Nem probléma! Parkin segít megtalálni! A könyv szerzője sajátos stílusban ad támpontokat, hogyan engedjük el mindennapi szorongásainkat, és hogyan válhassunk azzá az emberré, aki azt csinálja, amit szeret. Vigyázat: szókimondó szövegek, rengeteg anekdotával – ezt a könyvet csak imádni vagy utálni lehet.

Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket - Sikerkalauz 1.

Vajon mit mondhat nekünk ma egy 1936-ban íródott könyv? Meglepően sokat! Dale Carnegie könyve több mint 20 millió példányban kelt el, és rögtön olyan ígéreteket tesz a borítón, aminek nehéz ellenállni. Több barátunk lesz? Népszerűbbek leszünk? Jobban megértünk másokat? Ki mondana nemet ilyen ajánlatra? Igazi kommunikációs alapmű: gyorsan átrágható, tele van olyan evidenciával, amit ösztönösen talán jól csinálunk, mégsem árt, ha tudatosítunk néhány technikát.

Egy nőnek legyenek tervei – Kaland, szépség, siker kortalanul

Egy múlt századi könyv után jöjjön egy igazi 21. századi történet: Elon Musk édesanyjának élete bővelkedik mélypontokban és magasságokban, ebben a kötetben 72 éve bölcsességét osztja meg az olvasókkal. És egy olyan nőtől, aki 69 évesen lett a Covergirl kozmetikai világcég vezető modellje, el is fogadjuk a tanácsokat. „Van egy jó mondás: “Huszonegy évesen már nem lehetsz árva.” Egy felnőtt embernek felelősséget kell vállalnia a jövőjéért. Minél keményebben dolgozol, annál könnyebben talál meg a szerencse.”

Sikernapló – Hatékonyságnövelés 100 nap alatt

Mathias Hechler szerint a hétköznapok forgatagában könnyen megesik, hogy a nagyobb céljaink helyett a mindennapokra koncentrálunk. (Ugyanezt érezték egyébként a YearCompass tervezői is, a hatékony és ingyenes évtervezőről nemrégiben írtunk.) A Sikernapló azt ígéri, hogy napi 10-15 perces odafigyeléssel visszanyerhetjük az irányítást saját céljaink felett: nap mint nap konkrét tettekkel kerülhetünk közelebb céljaink eléréséhez, melyekhez mindig tudni fogjuk, mire kell összpontosítanunk. „Ma azt aratod le, amit tegnap gondolatok, érzések, cselekedetek formájában elvetettél. Milyen termést szeretnél látni holnap?”

Igen!

Hogyan állíthatjuk kollégáinkat ötletünk mellé? Hogyan legyünk meggyőzőek egy állásinterjún? Hogyan vegyük rá gyerekeinket a házi megírására? Bárcsak meglennének a válaszaink ezekre a kérdésekre! Lehet, hogy megvannak? Noah Goldstein, Steve Martin és Robert Cialdini, a meggyőzés tudományának világszerte elismert szakértői 21 bizonyítottan hatékony meggyőzési stratégiát mutatnak be, legyen szó személyes márkánk építéséről, egy állásinterjúról vagy a saját családtagjaink meggyőzéséről. Rövidke, gyorsan olvasható könyv, okos ötletekkel: „Ha el szeretnénk érni valakinél valamit, először gondoljuk át, miben tudnánk a hasznára lenni!”

Győztes gondolkodás - A sikeres sportoló mentális felkészülése 11 lépésben

Mit tanulhatunk a sportolóktól civilként? Például azt, hogyan hozhatjuk ki magunkból a maximumot, vagy azt, hogyan készülhetünk fel mentálisan a nehéz helyzetekre. De segíthet a céljaink kitűzésében is: „Ha nem határozzuk meg, mit szeretnénk, és hogyan érhetjük el, honnan tudhatjuk, hogy már megérkeztünk?” Kenyeres András coach, a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénere és kommunikációs tanácsadója könyvében gyakorlati támogatást ad annak, aki ki akarja hozni magából a maximumot mind fizikailag, mind szellemileg – sportolóként és civilként egyaránt.

Vége a könyvnek – hogyan tovább?

Ha végeztünk a kötettel, ne tegyük félre azonnal, dolgozzuk fel tudatosan az elolvasottakat!

Korábban Matuska Mircsi story coach mesélt nekünk arról, hogyan érdemes elgondolkodni egy-egy filmhez, könyvhöz kötődő érzelmeinken: „Vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami megszólít minket egy történetben. Mi az, amin elgondolkozunk, ami felkavar vagy épp megnyugtat minket? Ez lehet akár egy szókapcsolat, egy idézet és egy szereplő is, akivel azonosulunk, vagy éppen egy olyan karakter, aki valamiért nagyon ellenszenves a számunkra. Ha ez is megvan, gondolkodjunk tovább: mi az, ami ellenszenvet vált ki belőlünk? Vajon az a tulajdonság, viselkedés jelen van az életünkben? Esetleg pont mi vagyunk azok, akik tudat alatt hasonlóan működnek? Vagy talán éppen az táplálja az ellenszenvünket, hogy irigyeljük és vágyjuk a szereplő egy-egy, belőlünk hiányzó jellemvonását? Ugyanígy érdemes közelebbről megvizsgálnunk a számunkra ösztönző, bennünk pozitív érzéseket keltő jeleneteket vagy szereplőket is.”  

Ha szimpatikus gondolatokat találunk a könyvben, jelöljük meg könyvjelzővel, kihúzófilccel, de akár jegyzetelhetünk is, ha fontos gondolatunk támadt. Beszéljünk a könyvről barátainkkal, munkatársainkkal, vagy a közösségi médiás könyvközösségek tagjaival - lehet, hogy mások is értékes gondolatokat tehetnek a könyvélményünkhöz, vagy épp mi tudunk érdekes nézőpontokat adni valaki másnak. Olvasásra fel!