Mérnököt, informatikust, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok 2013 első félévében a Profession.hu-n. Sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is. A harmadik negyedévben - évek óta először - ügyfélszolgálati munkatársból többet kerestek a vállalatok, mint könyvelőből. Az első helyen maradtak a fejlesztői, őket követték a mérnöki pozíciók.

A pénzügyi szektorban könyvelőkből volt a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresték a cégek az első fél évben. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika, illetve szakmunkásokra is szükség volt: főként raktárosokat és bolti eladókat vártak a munkaadók.

Ők voltak az álláspiac sztárjai

A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezette, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következett - derül ki az állásportál felméréséből. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők voltak a legkeresettebbek.

Budapest után a legtöbb hirdetést Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebbet pedig Nógrád megyében adták fel a munkaadók a harmadik negyedévben.

Nyáron is volt munka

A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és -kínálók száma, nyáron és télen viszont kissé csökken. Az első őszi hónapban, szeptemberben például minden szempontból felélénkült az álláspiac, a folyamatosan növekedő - a 2008-as szintet is meghaladó - meghirdetett pozíciók mellett 11 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma is a Profession.hu-n.

  Ők voltak az álláspiac sztárjai
(2013. első két negyedév adatai)
  

"Általános nézet a munkakeresők között, hogy a cégek nyáron nem igazán aktívak és ilyenkor nehezebb elhelyezkedni. Az idei szezon erre teljes mértékben rácáfolt, a meghirdetett állások száma gyakorlatilag folyamatosan növekszik, csak szeptemberben 5530 új pozíciót töltöttek fel a rendszerünkbe" - nyilatkozta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője.

Gyakornok vagy tapasztalt szakember?

A harmadik negyedévben a sokéves tapasztalattal rendelkező munkakeresőknek kedvezett leginkább az álláspiac: a hirdetések 31 százalékánál öt évnél több tapasztalatot kértek. Pályakezdők jelentkezését a meghirdetett állások 14 százalékára várták.

    Ők voltak az álláspiac sztárjai    

A féléves felmérésből egyértelműen kiderült: gyakornokra mindig, mindenhol szükség van. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a cégek a gyakornokból szívesen nevelik ki a számukra megfelelő munkaerőt. Sok helyen pedig a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat az alacsony fizetést is elfogadó pályakezdőkkel pótolják. 

A számok tükrében

A legalább ötfős cégek és a költségvetési intézmények együttes létszáma 2013 első-harmadik negyedévében 0,1 százalékkal emelkedett, a közfoglalkoztatottak nélkül azonban 0,4 százalékkal csökkent (a versenyszférában 0,3 százalékkal dolgoztak kevesebben) - derül ki a GKI Gazdaságkutató 2013-2014-es prognózisából.

A közmunkások száma a tél folyamán tovább emelkedik majd a téli közmunkaprogramok miatt, ez statisztikailag javítja a foglalkoztatottságot - áll a kutatóintézet előrejelzésében. A munkanélküliségi ráta 2013 átlagában 10,6 százalékos lesz, az év végére 10 százalék alá mehet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2013 decemberére vonatkozó GKI-Erste konjunktúraindex legfrissebb eredményei szerint a foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével - ahol nem változott - minden ágazatban erősödött. Enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

A KSH legfrissebb (októberre vonatkozó) statisztikájából az derült ki: a versenyszférában 1,828 millióan dolgoztak, 2000-rel kevesebben, mint egy hónappal korábban, viszont a tavalyi év azonos időszakához képest 4000 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, állásajánlat, munkaadó, 2013