Ők a legkeresettebb szakemberek

"Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány. Magyarországnak a következő években most alapvetően erre van szüksége, jó szakemberekre a termelésben" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai rendezvényen a közelmúltban. Ezt a célt szolgálta a szakképzési rendszer átalakítása, amelyet Magyarország a német mintát alapul véve hajtott végre - tette hozzá.

A kormány arra törekszik, hogy középtávon a jelenlegi 8 ezerről 20 ezerre emelkedjen a szakképzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma, és 50 ezer helyett 70 ezer diákot oktathassanak a gyakorlati képzési helyeken - mondta Varga Mihály.

18 német és magyar szakképesítés összehasonlítását, programfejlesztést, komplex tanári felkészítő programot követően pilot képzés keretében 500 diák tanulhat a német duális szakképzési modell szerint a munkaügyi hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös projektjében, amelynek a tervezett összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, teljes egészében uniós támogatás - írja a távirati iroda. A program 2015. június 30-ig tart, és 16 szakmában részesülnek európai uniós duális képzésben az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban tanuló fiatalok.

Ők a legkeresettebb szakemberek

Jó szakembereket keresnek a cégek

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) konjunktúra-felmérésből kiderült: a német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie. A hazánkban működő német vállalatok szerint kedvezőek a magyar gazdaság növekedési kilátásai, megfelelő a munkaerő-potenciál, és adott az a kutatás-fejlesztési feltételrendszer, amelyre a vállalatoknak szükségük van.

Egy másik kutatás szerint Magyarországon a megkérdezett munkáltatók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során. A legnehezebben betölthető munkakörök listáját toronymagasan vezette a szakmunkás a Manpower éves tehetség felmérésében.

Ilyen állásokat találhatnak a szakmunkások:

- A legtöbb állást a targoncavezetőknek kínálják, de sok munkalehetőséget találhatnak a gépkezelők, a raktárosok és a bolti eladók is.

- A CNC-forgácsoló, a lakatos és a hegesztő is hiányszakma. Emellett gépszerelő és műszerész munkákat is találhatunk!

- Sofőrökre is nagy szükség van, csaknem 90 ilyen dolgozót várnak a cégek. Részletek >>>

- A legtöbb álláslehetőség Budapesten van, de Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is rengeteg a betölthető pozíció.

- Sok munkához elegendő a szakmunkás bizonyítvány, ám olyanokat is találhatunk szép számmal, amelyekhez érettségit is kérnek.

- Az állások közel kétharmadához nem kérnek idegennyelv-ismeretet. Részletek >>>

- Megváltozott munkaképességű jelentkezőket is várnak. Részletek >>>

Az atipikus foglalkoztatás nem igazán terjedt el, bár akad néhány részmunkaidős pozíció, illetve időszakos munka is.

A Profession.hu-n 1000 szakmunkát kínálnak a munkaadók!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkalehetőség, álláskeresés, állásajánlat, szakmunka, hiányszakma