Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felsőoktatási intézményekben elérhető ösztöndíjprogramoknak köszönhetően, sok diák tölt hosszabb-rövidebb időt külföldön, ahol elkerülhetetlen az idegen nyelv napi szintű használata szinte valamennyi élethelyzetben. Sokan már a középiskolai évek alatt megtanulnak középszinten egy vagy akár több nyelvet is. Bár a tanulmányokat nem zárja minden esetben nyelvvizsga, a pályakezdők nagy része mégis folyékonyan beszél angolul vagy németül, esetleg más nyelveken. Jogos tehát a kérdés, hogy aki ezen a téren több éves gyakorlattal rendelkezik, megpályázhat-e egy olyan állást, amelynek kiírása a nyelvvizsga meglétét kéri.

A tudás az érték

A tapasztalat azt mutatja, jobb lenne megfordítani a kérdést, vagyis aki rendelkezik ugyan nyelvvizsgával, de sosem gyakorolta a nyelvet, jelentkezzen-e egy olyan munkakörre, ahol a kommunikáció nyelve nem a magyar lesz. Ezzel ért egyet Szekeres Zita, HR szakember is: „hiába van valakinek bizonyítványa róla, ha valójában évek óta meg sem szólalt az adott idegen nyelven. Az önéletrajzba sem ajánlott ezt beírni, mert ha az illető esetleg át is csúszik az állásinterjún, az első munkanapokon rövid időn belül kiderül a kellemetlen igazság.

Nyelvvizsga vagy nyelvtudás? - álláskeresés, karrier, nyelvtudás

Egyre gyakrabban halljuk, hogy a munkaerőpiac jelentős átalakuláson megy keresztül. Míg korábban a munkáltatók válogathattak a jobbnál jobb jelöltek között, ma a több területen is érzékelhető munkaerőhiány jelentősen átírta a munkavállalók felé támasztott követelményeket, így a munkaadók sokkal rugalmasabbak a kiválasztás során. Zita sem szokott nyelvvizsgát kérni a pályázóktól, ellenben mindig van gyakorlati szűrő a felvételi folyamat során. „Ma már egyre jellemzőbb, hogy magát a személyes találkozást megelőzi egy idegen nyelvű telefonos vagy akár videó interjú, és csak azok léphetnek a kiválasztás következő szintjére, akik ezt gond nélkül teljesítik” – részletezi a HR-es.

Mit írjunk az önéletrajzba?

Valódi nyelvtudásunkat bátran beleírhatjuk a CV-nkbe. „Mindig legyünk őszinték, és igyekezzünk minél pontosabban megjelölni azt a szintet, amelyen írásban illetve szóban kommunikálunk. Gyakorlatunkat alátámasztandó, említsük meg a kísérő levélben, milyen nemzetközi projektekben, vagy idegen nyelvtudást igénylő témakörökben szereztünk leginkább jártasságot a mögöttünk álló évek alatt” – tanácsolja Zita.

Ha igazán jó benyomást szeretnénk kelteni, hangsúlyozzuk ki, hogy a megjelölt nyelvtudásunk tesztelhető, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem a levegőbe beszélünk. Emellett nem árt, ha a nyelvvizsga megszerzéséhez folyamatban lévő tanulmányokat írunk, megerősítve a szándékunkat az esetleges hiányosságaink csiszolására. Arra azonban minden idegen nyelvet igénylő munkakörnél számítsunk, hogy valamilyen formában tanúbizonyságot kell adnunk tudásunkról, és a legrosszabb, ami történhet, ha csak habogunk a középfokú angolunkkal” – teszi hozzá az adminisztratív vezetőként tevékenykedő Ferenc.

Nyerő nyelvek

A középfokú angol és/vagy német nyelvtudás ma már szinte a felsőfokú végzettséget nem igénylő pozíciók betöltéséhez is nélkülözhetetlen. „Ha a munkakör speciális szakmai nyelv használatát is igényli, azt megfelelő alapokkal nagyon gyorsan el tudjuk sajátítani az adott cégen belül, és ehhez a legtöbb munkaadó ad is segítséget az új munkavállalóknak. Amennyiben a korábbi tapasztalatainktól lényegesen eltérő iparágban helyezkedünk el, talán valamivel több időre lesz szükségünk, hogy az új szókincset is a magunkénak érezzük, de ahogy egyre több feladatban veszünk részt, úgy naponta, szinte észrevétlenül gazdagodik a nyelvtudásunk is” – osztja meg személyes tapasztalatát a kiválasztási szakember.    

 

Minél több nyelven beszélünk, annál több lesz az előttünk megnyíló lehetőség is. Ma valamennyi európai nyelvnek van piaca, az SSC és BSC szektor erősödésének köszönhetően, így akár holland, svéd, finn, lengyel, spanyol, portugál és francia nyelvtudásunkat is kamatoztathatjuk. A 28 éves, ügyfélszolgálatosként dolgozó Péter története is alátámasztja a fentieket.

Családi okokból abba kellett hagynom a főiskolát, és kimentem Londonba dolgozni. Bár tanultam korábban is angolul, de az anyanyelvi környezet miatt látványosan fejlődött a tudásom. A munka mellett beiratkoztam egy francia nyelvtanfolyamra is, hogy felfrissítsem a gimnáziumban tanultakat. Amikor hazajöttem, és elkezdtem munkát keresni, meglepve tapasztaltam, milyen sok lehetőség közül választhatok, ahol csak a két nyelv ismeretét írták elő. Több helyre is pályáztam, de nyelvvizsgát sehol sem kértek. Azóta megszereztem a papírt is, ami a folyamatban lévő diplomámhoz szükséges lesz, de úgy látom, a sokrétű nyelvtudás a nyelvvizsgánál messze többet nyom a latba.

Ne riadjunk tehát vissza, ha nyelvvizsga szerepel az álláshirdetésben, küldjük el a jelentkezésünket minél több helyre, és bizonyítsuk magabiztos nyelvtudásunkat az állásinterjún. Ide kattintva tesztelhetjük is, milyen szinten vagyunk, itt pedig az angol nyelvű felvételi beszélgetéshez találunk segítséget. Legyünk naprakészek, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önéletrajz, nyelvtudás