Öt év alatt 12 százalékkal nőtt az idegen nyelveket beszélők aránya Magyarországon. Míg 2006-ban csak a lakosság 25 százaléka ismert anyanyelvén kívül legalább még egy nyelvet, 2011-ben már 37 százalék számolt be ugyanerről - derült ki a KSH 2014-es felméréséből. Noha összességében még mindig el vagyunk maradva az Európai Uniótól, a javulás minden korosztályban tapasztalható, még az 55 év fölöttiek körében is egyre többen ismerik fel a nyelvismeret társadalmi és gazdasági hasznosságát - ismertette a közelmúltban az mno.hu az eredményeket.

Összehasonlításképp: az Európai Unióban a lakosság kétharmada beszél az anyanyelvén kívül egy másik nyelvet, és a környező országok többsége is sokkal jobban áll nálunk: a cseheknél 69, az osztrákoknál 78 százalékos az idegen nyelvet beszélők aránya, míg Szlovákiában 85, Szlovéniában 92 százalék.

Nyelvtudással sokkal többet kereshetünk

Magyarország lemaradása jelentős, ám előrelépés, hogy a javulás minden korosztályban fellelhető. A 34 év alatti fiatalok között már minden második ember tud a magyar mellett valamilyen nyelven, míg az 55-64 éves korosztályban csak minden ötödik, de ez utóbbi szám is öt százalékkal jobb a korábban mértnél.

Változatosak az eredmények az iskolai végzettség tekintetében is: akik legfeljebb a 8 általánost járták ki, mindössze 7,9 százalékuk tud megszólalni a magyaron kívül más nyelven, az érettségizettek körében ez az arány 28,3, a diplomások esetében pedig 82 százalék, sőt a felsőfokú végzettségűek egyharmada kettő vagy több idegen nyelven beszél.

A nyelvtudás anyagi hasznot is hajt, a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint átlagosan havi 40 ezer forinttal kereshetnek jobban a munkavállalók, ha tudnak valamilyen idegen nyelven.

Nyelvtudással sokkal többet kereshetünkÍme a munkaerőpiacon legkeresettebb nyelvek listája és az állásajánlatok!

- angol (3702 állás)
- német (1045 állás)
- francia (104 állás)
- olasz (43 állás)
- holland (33 állás)
- spanyol (29 állás)
- portugál (20 állás)
- szlovák (19 állás)
- cseh (18 állás)
- lengyel (17 állás)
- orosz (14 állás)
- román (14 állás)
- svéd (11 állás)
- norvég (8 állás)
- dán (6 állás)
- horvát (6 állás)
- szerb (4 állás)
- török (3 állás)
- görög (3 állás)
- arab (3 állás)

Egy-két olyan munkalehetőséget találhatunk, ahová finn, héber, szlovén, illetve valamilyen távol-keleti nyelv (japán, kínai vagy koreai) szükséges.

Vannak olyan állásajánlatok is, amelyekhez nincs szükség idegennyelv-tudásra (2128 pozíció), illetve a munkaadók több munkalehetőségnél jelezték, hogy a magyar nyelv ismerete szükséges (80 ilyen állás van).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: állás, munka, állásajánlat, nyelvtudás, idegen nyelv