Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Fordult a kocka

A fenti jelenség kiváltó oka nagy mértékben köthető a tavaly ősszel kirobbant gazdasági válsághoz, amit szenzorként, érzékletesen mutatnak a központi munkaerő-piaci és a saját statisztikák is - hangsúlyozza Victor Zsuzsa a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ V,VI, és XIII. kerületi kirendeltségének vezetője, aki szerint a nyári aktivitás most olyan, mint akár tavasszal volt.

Eddig azt tapasztaltuk - folytatja a kirendeltség vezető - hogy a munkakeresési kedv április környékén megtorpan, majd ütemes lassulásba kezd és a nyári hónapokra gyakorlatilag tetszhalottszerű állapotokat produkált.

Ma a regisztrált munkanélküliek aktivitása 25% feletti, ami összefügghet azzal, hogy a kirendeltség illetékességi körzetében igen magas a középfokú, szakérettségizettek aránya, ami itt meghaladja az országos átlagot és eléri a 40%-ot is. Ez a réteg nagyon akar dolgozni, ami a nyolc általánossal rendelkező 30-40 éves korosztályról is ugyanúgy elmondható. A statisztikákat javítja a nyugdíjhoz közel álló korosztály felpezsdült aktivitása, akik a válságban elvesztett munkájukat igyekeznek pótolni. Ez a három csoport jár élen a munkakeresésben, aminek plusz érdekessége továbbá, hogy a nemek arányában idén a mérleg a nők felé billen.

A munkaadók ajánlatait sem apasztották el a nyár perzselő napsugarai, ami kisebb mozgásokkal ugyan, de harmóniában mozgott a kereslettel (1. ábra). A munkaerő kereslet fókuszában továbbra is a szolgáltató-, feldolgozó- és az építőipar áll, ami több szegmensben még mennyiségében is jelentősebb, mint amennyi tavaly volt.

Munkakeresés

1. ábra
F: Építőipar
D: Feldolgozóipar
K: Ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás
G: kereskedelem, javítás
H: Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
I: Szállítás, raktározás, posta, távközlés
L: Közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás
A: Mezőgazdaság, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás
O: Egyéb, közösségi, személyi szolgáltatás
N: Egészségügyi, szociális ellátás
M: Oktatás
J: Pénzügyi közvetítés
E: Villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás

 

Leginkább szakmunkásokra, betanított munkásokra van igénye a piacnak, de a középvezetői szektorban is érezhető az aktivitás.
A tavalyi pánik hangulatot a tömeges üzembezárások és csoportos létszámleépítések fűszerezték és járatták a csúcsra. Az idei év elején még a tavalyi évnél is többen regisztrálták magukat a Munkaügyi Központoknál, de mostanra a statisztikák már a tendenciák fordulását mutatják. (2. ábra).

Munkakeresés nyáron
2. ábra

A nyári munkakeresési kedvet, illetve a hagyományok végét egyaránt a legérzékletesebben tükrözi, a regisztrációból a munkaerőpiacra lépők kiugróan nagy száma (3. ábra). Ez az idei évben a tavalyi számokat is felülírja, ami, noha némi visszaesés látható, összességében a nyári aktivitás tartósságáról szól.

Munkakeresés nyáron
3.ábra

(Az ábrákat a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Statisztikai és Elemzési osztálya bocsátotta a rendelkezésünkre.)