A gazdasági növekedés miatt világszerte fokozódik a nyomás a szakképzett dolgozók munkaerőpiacán, és egyre nagyobb a szakemberhiány. A nehézségek főként az olyan fejlett gazdaságokban állandósulnak, mint például az Egyesült Államok, Németország vagy az Egyesült Királyság, melyek gazdaságai mostanság térnek vissza a válság előtti szintjükre - ezen eredményeket a Hays Global Skills Index 2014, a Hays plc - a világ vezető szakembertoborzó vállalata - és az Oxford Economics együttműködése révén a közelmúltban nyilvánosságra hozott a "The Perfect Talent Storm" címre keresztelt beszámolóban olvashatjuk.

A felmérés alapján a legtöbb gazdasági területen az a probléma, hogy az elérhető munkaerő képzettsége nem találkozik a munkáltatók elvárásaival. A szakemberhiány - vagyis a szakadék azon képzettségek között, amelyekkel a munkavállalók rendelkeznek, illetve amelyekre a munkáltatóknak szüksége lenne - ebben az évben tovább növekedett. A szakemberhiány Dániában, Lengyelországban és Olaszországban nőtt, Magyarországon pedig megegyezik az előző éves átlaggal.

A Hays Hungary ilyen állásokat kínál a Profession.hu-n!

Azon országokban, ahol már tavaly is nagy volt a szakemberhiány mértéke, mint például az Egyesült Államok, Spanyolország, Portugália, Japán és az Egyesült Királyság, idén a helyzet még komolyabbra fordult.

A közeljövőben csak romlani fog a helyzet

A kutatás első, 2012-es publikálása óta most először mind a 31 résztvevő ország pozitív gazdasági változások előtt áll. A gazdasági növekedés a szakképzett munkaerő iránt megnövekedett keresletet von maga után, habár a globális gazdaság képessége arra, hogy a megfelelő szakemberek a megfelelő időben elérhetővé váljanak, továbbra is korlátozott.

Nincs elég szakember az országban

A riport következetései szerint az valószínűsíthető, hogy a helyzet először rosszabbra fordul, mielőtt megjavulna. A munkaerő-piaci részvétel - az aktív munkakeresők aránya - valójában alacsonyabb lett a főbb globális gazdaságokban, ami azt jelenti, hogy sok szakember képzettsége elmaradt a munkaerő-piaci helyzet és a globális növekedéssel szemben. Annak ellenére, hogy a világ kormányai az üzleti szektor számára minél kedvezőbb megoldásokra és kevésbé bürokratikus eljárásokra törekszenek, az országok többsége még nem tapasztalt fejlődést a munkaerő-piac rugalmasságát illetően az elmúlt évben.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a globális szakemberhiány növekedését, a kormányoknak, és az üzleti szektornak is lépéseket kell tenniük. A szakemberhiány hosszú távú leküzdése érdekében minél átfogóbban össze kell hangolni az oktatási politikát a munkáltatók igényeivel. Emellett a vállalatoknak is felelősséget kell vállalniuk saját környezetükben a szakemberek utánpótlásának biztosításáért. Rövidtávon a munkaerőpiac flexibilitásának növelését is fontolóra kell venni annak érdekében, hogy a vállalkozások könnyebben megtalálják azokat a szaktudással rendelkező munkavállalókat, akikre szükségük van.

Át kell alakítani a teljes munkaerőpiacot

"A Hays Global Skills Indexből egyértelműen kiderül, hogy mostanra megteremtődtek azok a feltételek, melyek a globális munkaerőpiac teljes átalakulásához szükségesek" - tette hozzá a jelentés megállapításaihoz a Hays vezérigazgatója, Alistair Cox.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmérés első megjelenése óta most először minden országot érintő pozitív gazdasági változásokat látunk - mondta Alistair Cox. Ennek hátulütője, hogy a munkaerő-piaci nyomás tovább növekszik és a szakemberek iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A vezérigazgató szerint, ha ezt nem kezeljük megfelelően, akkor egyéni, üzleti és országos szinten is elszalaszthatunk lehetőségeket, az állások továbbra sem lesznek betöltve és az üzleti növekedés tovább stagnál.

"A kormányzatoknak hosszú távon kell tervezniük és biztosítaniuk kell, hogy a bevándorlás-politika és a foglalkoztatottakra vonatkozó szabályozás figyelembe veszi a munkaadók igényeit. Mindeközben a vállalkozásoknak felelősséget kell vállalniuk a jövőbeni munkaerő képzéséért és az oktatási rendszerrel szorosan együttműködve kell képezni a jövő tehetségeit" - tette hozzá a Hays vezérigazgatója.

Címkék: munkaerőpiac, képzettség, szakmunka, szakember, képzések, munkaerőhiány, szaktudás

Szemlézte: Fogas Krisztina