Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan kifejezetten tartanak a networking szituációktól, elvégre nem is olyan egyszerű feladat egy ismeretlen emberhez csak úgy odasétálni, és elkezdeni vele beszélgetni. Pedig az egész helyzet sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Először is, soha senki nem fog visszautasítóan elfordulni, ha kedvesen mosolyogva odamegyünk hozzá és bemutatkozunk. Sőt! Nagyon is valószínű, hogy a másik fél inkább megkönnyebbül és kifejezetten hálás lesz, hogy nem neki kellett megtennie az első lépést.

Ettől függetlenül, azért természetesen sokkal könnyebb, ha van néhány, úgynevezett „ice-braker” kezdőmondat a tarsolyunkban.

I. A klasszikusok

Ha nagyon nincs ötletünk, vagy éppen nem vagyunk kísérletezős hangulatban, maradjunk bátran az alapoknál. Ezekkel a klasszikusokkal egyszerűen nem tévedhetünk.

- „Te mivel szoktál indítani egy beszélgetést, egy ilyen eseményen?”

- „Mivel foglalkozol?” – Miközben válaszol a másik, van időnk továbbgondolni, hogy hogyan folytassuk a beszélgetést.

- „Szia, én Emese vagyok! Te milyen céllal érkeztél ma ide?”

- „Mi a Te történeted?” – Kicsit talán szokatlan, de mindenképpen elég meglepő ahhoz, hogy valami érdekes süljön ki belőle.

II. Hol és mit?

Ha más nem, nyugtasson a tudat, hogy legalább néhány kapcsolódási pontunk biztosan van mindegy egyes emberrel az eseményen. Egy teremben vagyunk, ugyanazt az aprósüteményt csipegetjük és ugyanazt a kávét kortyolgatjuk, sőt, valószínűleg ugyanazzal, vagy legalábbis nagyon hasonló célokkal érkeztünk. Használjuk ki ezeket a közös pontokat, és kezdjük a beszélgetést a fentiek valamelyikére hivatkozva.

- A svédasztalnál például igazán könnyű megszólítanunk a mellettünk válogatót: „Ez a tojássaláta nagyon finom, már másodszor szedek belőle. Kóstoltad már?”

- „Honnan hallottál erről az eseményről?”

- „Huh, elég hideg/meleg van itt, nem gondolod?” - Talán igaz, talán nem, a lényeg, hogy csakhamar az időjárásra terelődik majd a szó, aztán a kedvenc esernyőkre, végül a szakmai sikerekre.

- „Nagyon sok érdekes dolgot hallottunk már ma, félek, hogy nem is fogok mindenre emlékezni… Neked mi volt a legmaradandóbb a napból?”

- „Milyen szép helyszín! Voltál már itt korábban is?”

Networking – Hogyan indítsunk egy beszélgetést?

III. Hírek

Egy másik magától értetődő közös téma lehet, igazából bárkivel a teremből, a napi hírek. Természetesen, nem kell egyből politikai vitát szítani, de egy-két könnyed, aktuális felütéssel máris elindulhat egy érdekes beszélgetés.

- „Mozgalmas egy hét van mögöttünk… Neked mi a véleményed a (ide illesszük be az aktualitást)?”

- „Láttad a reggeli híreket? Én sajnos lemaradtam róla, van esetleg valami újabb információ XY-nal kapcsolatban?”

- „Könnyen ide találtál?” – A közlekedés mindig egy jó téma, szinte biztos, hogy mindenkinek van valami bosszantó, vagy éppen érdekes története ezzel kapcsolatban.

- „Nézted a meccset tegnap este?” – Örök klasszikus, de nem hiába az.

IV. Introvertáltaknak

Ha inkább zárkózottabb típusok vagyunk, besétálni egy ismeretlenekkel teli terembe, egy idegen szituációban még inkább félelmetes lehet. Ha azonban körbenézünk, biztosan találunk egy-két embert, akik szemmel láthatóan szintén feszengenek egy kicsit és egyedül álldogálnak. Szólítsuk meg őket!

- „Huh, ezek az események elég stresszesek, nem? Nem bánod, ha egy kicsit csatlakozom hozzád? Itt valamivel nyugalmasabb a légkör.”

- „Ha már mindketten ide keveredtünk, mi lenne, ha bemutatkoznánk? XY vagyok, és az XY cégnél dolgozom.”

- Ha úgy érezzük, megtaláltuk beszélgetőtársunkat, mellé állva nyugodtan sóhajtsunk fel őszintén: „Hogy én mennyire nem kedvelem ezeket a networking eseményeket…!”

- Szintén egy jó trükk, ha valamilyen bókkal közeledünk a másik felé. Dicsérjük meg a ruháját, vagy köszönjük meg neki, hogy az előadás alatt milyen jó kérdést tett fel.

V. A Mókamester

Nem javasolt például egy olyan viccel kezdeni, hogy „Milyen nehéz egy jegesmedve? Elég nehéz ahhoz, hogy megtörje a jeget.”, de azért némi humorérzék sosem árt.

- „Kellemetlen, hogy mennyire alul öltöztem erre az eseményre...” - egy kis önirónia általában egyből szimpátiát ébreszt a másikban.

- Egy vicces felütés után, könnyen rátérhetünk a valódi kérdésre: „Én csak az ingyen pogácsa miatt jöttem. Te honnan hallottál az eseményről?”

- „1-től 10-es skálán mennyire iható a fehér bor?”

- „Őszintén szólva az egyetlen ember, akit itt ismerek, az a pultos fiatalember, és vele is mindössze 5 perce találkoztam. Nem bánod, ha bemutatkozom?”

VI. A teljesen random megoldások

Ha minden kötél szakad, próbáljunk ki egyet az alábbiak közül:

- „Nem tudsz esetleg egy jó éttermet itt a közelben? Megvacsoráznék valahol, ha ennek itt vége.”

- „Nem ismered véletlenül XY-t?” – Egyáltalán nem gond, ha csak kitaláltuk a dolgot, elvégre a nemleges válasz is már egy válasz, amit esetleg tovább görgethetünk.

- „Ha lenne egy kérdés, amit semmiképpen nem szeretnéd, hogy feltegyek, mert már rettenetesen unod rá a válaszolgatást, melyik lenne az?”

- Ha látunk egy csoportot, akik szemmel láthatólag egy érdekes beszélgetés közepén vannak, sétáljunk oda hozzájuk:„Nahát, Ti szemmel láthatólag sokkal jobban szórakoztok, mint az előző csapat, akikkel beszédbe elegyedtem.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsodat és építsünk kapcsolatot bevetve akár az örök klasszikusokat vagy az önironiát.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala