Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mi a reális elvárás, ha új munkahelyet keresünk? Pár hét, pár hónap? A válasz függ a tartalékainktól, attól is, hogy munka nélkül keressük az új állást vagy meglévő munka mellett nézelődünk. Nem mindegy, hogy milyen végzettséggel és tapasztalatokkal rendelkezünk, ahogy az sem, milyen területen dolgozunk: tavaly ugyanekkor a vendéglátás és az idegenforgalom egészen máshogy működött még, míg idén a koronavírus miatt ezek az ágazatok jelentősen megtorpantak. Nehezebb a dolga egy szakácsnak, és könnyebb egy programozónak.

Azért is fontos ezeket a szempontokat figyelembe vennünk, hogy amikor másokhoz hasonlítjuk magunkat, tudatában legyünk a különbségeknek, vagy a háttérben zajló előkészületeknek is. Lehet, hogy akiről azt gondoljuk, egyik napról a másikra váltott munkahelyet, valójában már több tucat interjún van túl. Az sem kizárt, hogy az az ismerősünk, aki látszólag pár hét kényszerszünet után rögtön új munkahelyen kezd, már hónapok óta keresi a lehetőségeket.

Pár héttől a pár hónapig

Könnyen érezhetjük azt, hogy rengeteg helyre beadtuk a jelentkezésünket, mégsem történik semmi. Ennek számtalan oka lehet, korábbi cikkünkben a lehetséges miértekről írtunk.

Az idei év minden szempontból egyedülálló: egy eddig ismeretlen helyzettel néz szembe az egész világ. Nincs még kialakult válaszunk a vírushelyzetre, ez pedig meglátszik a munkaerőpiacon is. Az Amerikai Egyesült Államok Statisztikai Hivatala szerint 2020-ban a legtöbben egy hónapon belül vagy három hónapon túl találnak új állást. Kíváncsiak voltunk néhány olyan ember tapasztalatára, akik az elmúlt időszakban testközelből élték meg az álláskeresés minden mozzanatát.

Klára egy kis virágüzletben volt virágkötő, márciusban bezárt a bolt, ahol az elmúlt 12 évben minden munkanapját töltötte: „Egyik napról a másikra elveszítettem a munkahelyem, padlót fogtam. 47 évesen az ember már nem úgy keres munkát, mint a mai fiatalok, hirtelen nem is tudtam, hova forduljak. A gyerekek segítettek megírni az önéletrajzomat, de sokáig nem történt semmi.”

A virágboltok bezártak vagy nem kerestek új alkalmazottat, ezért megpróbálkozott eladói állásokkal is. A tavaszi, nyári hónapokban nem tudott elhelyezkedni, de feltalálta magát: „Nyáron gyerekfelügyelettel és takarítással kerestem egy kis pénzt, most év végére pedig úgy néz ki, hogy Mindenszentekkor beugrós leszek egy virágboltban, aztán kapok munkát az egyik plázában eladóként. Ez kitart karácsonyig, közben pedig folytatom a keresést. Mégis a virágok között érzem a legjobban magam.”

László egy ausztriai autókölcsönzőben dolgozott, ami az idegenforgalom visszaesésével szintén elküldte a dolgozókat: „Április óta keresem a helyem, de egyelőre nem áll jól a szénám. Az autók mellett sok év vendéglátós tapasztalatom van – ez a másik, amire most nincs szükség.” Naponta 1-2 órát foglalkozik álláskereséssel: „Átnézem a friss hirdetéseket mindenhol, ha van ami megtetszik, már küldöm is az önéletrajzomat. Eddig nagyjából 15-20 helyre adtam be a jelentkezésemet, egy helyről hívtak vissza.”

Edina története viszont igazi sikersztori: „Mielőtt beütött a korona, Airbnb-ket menedzseltem egy ismerősömnek. Ez ugye földbeállt, de láttam egy álláshirdetést, ahol angol- és holland nyelvtudással kerestek embert, az angolt használtam nap mint nap a turisták miatt, a hollandot pedig csak fel kellett frissítenem – 10 éve kinn töltöttem majdnem egy évet, gondoltam hátha elég lesz, ami ott rám ragadt. Szerencsém volt, nem jelentkeztek sokan jobb nyelvtudással! Most már 6 hónapja telefonos ügyfélszolgálatosként dolgozom itthonról, és sokkal jobban keresek, mint korábban. Így végül is 3 hetet töltöttem munka nélkül.”

Ahogy a fenti példákból látszik, van aki szinte azonnal talál munkát, másoknak hónapokra is szüksége lehet egy új munkahelyhez. Ne csüggedjünk, ha úgy tűnik, hosszúra nyúl a keresés.

Használjunk ki minden lehetőséget az előre jutáshoz:

Ha van nyelvtudásunk, keressünk aszerint munkát, pláne ha nem a leggyakoribb idegen nyelveket beszéljük! Sokszor előfordul, hogy egy japán, norvég vagy héber nyelvtudás még akkor is bejuttat bennünket az állásinterjúra, ha egyébként nem felelünk meg 100%-osan a követelményeknek.

Ez az év a rugalmasság éve is: ne maradjunk a szakmánkon belül, pláne ha az a koronavírustól erősebben sújtott iparág. Gondolkodjunk el azon, hogy végzettségeinkkel, tapasztalatainkkal milyen más munkákat végezhetünk! Népszerűek az eladói, árufeltöltői, webshopokat támogató munkák, sokan futárkodnak vagy vállalnak gyermekfelügyeletet, takarítást.

Keressünk bátran új, hozzánk illő kihívásokat a több ezer álláslehetőség között, személyes prioritásaink szerint. Ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, igénybe vehetünk kifejezetten nekünk szánt segítséget is. Frissítsük önéletrajzunkat, valamint töltsük fel ide. A mielőbbi elhelyezkedés érdekében tanácsos hírlevelet és Facebook értesítést is kérnünk!