Negyvenes férfi állást keres

A tapasztalatok által gazdagabbá válunk, legyen az a történés negatív vagy éppen pozitív előjelű. Minden információra szükségünk van, mindent meg kell ismernünk, ami addig új, idegen, szokatlan volt. A munkában éppúgy előnyünkre válik a kíváncsiság és a kísérletező kedv, mint a szabadidőnkben. Új lehetőségekre bukkanunk, új területekbe kapunk bepillantást. Több cikkünkben adtunk már ezekről mélyebb képet. Azonban van egy időszak, amivel most kiemelten is foglalkozunk.

Többségünk 40 éves kora körül egy új életszakaszba lép. És ilyenkor feltesszük azt a nem mindig egyszerű kérdést: hogyan tovább? Miért szembesülünk ezzel? Mert megváltozik a szemléletünk, kinyílik a világ. Olyan összefüggéseket látunk meg, amik korábban nem álltak össze. Bölcsebbé, türelmesebbé, kifinomultabbá válunk. Ám ha nem követjük le ezeket a természetes változásokat, ha még mindig bevállalunk hozzánk méltatlan kompromisszumokat, rövidesen eljön az ideje a kiégésnek.

Interjúalanyunk példáján keresztül nézzünk bele ebbe a világba, a dilemmákba, a mérlegelendő körülményekbe, és a továbblépési lehetőségekbe. János a villamosmérnöki végzettségével és a 15 éves, multinacionális cégnél szerzett munkatapasztalatával a háta mögött jelenleg állást keres. Ugyanis elbocsátották az előző munkahelyéről szinte egyik napról a másikra. A traumát nehéz feldolgozni, bármennyire is racionális érvek állnak a háttérben. De az is lehet, hogy mindez nem véletlenül most köszöntött be az életébe, és itt volt az ideje egy fordulópontnak.

"Leépítették azt az üzletágat - magyarázza János -, ahol dolgoztam, és emiatt csoportos létszámleépítésre került sor. Tizenhárman dolgoztunk ott, ebből tíz embert küldtek el, a többieket átrakták más területre. Sosem voltam egy nagy karrierista, mindenkin átcsörgető ember. Azok maradtak bent a cégnél, akik értettek ahhoz, hogy kivel kell jóban lenni."

Érthető a keserűség és a csalódottság, hiszen két hónapja történt mindez, és még egyelőre az álláskeresés első szakaszában jár interjúalanyunk. Ő is bízott abban, hogyha bedolgozza magát egy nagy céghez, és teljesíti az elvárásokat, bombabiztos lesz az állása. Azonban nem elcsépelt klisé, hogy az életben egyetlen dolog biztos: a változás. Nekünk is változni és változtatni kell.

Negyvenes férfi állást keres

"Már két hete elkezdtem konzultálni egy coach szakemberrel - folytatja János -, az egyik barátom ajánlotta. És örülök, hogy elmentem hozzá, mert felnyitotta a szemem. Már nem érzem hibásnak a hozzáállásomat, inkább arra jöttem rá, hogy nem a megfelelő helyen dolgoztam. A céges értékrenddel sem értettem egyet, nekem fontos az adott szó, és hogy megbízhassunk egymásban. Lehet, hogy több időbe telik új állást szereznem, mint először gondoltam, de az most már biztos, hogy egy igazán nekem való munkahely és környezet lesz az. A családom is mellettem áll ebben."

 12 tipp, ha mi is új állást keresünk a negyedik x után:

1. Engedjük el a múltbeli kudarcokat, pofonokat, és nézzünk előre!

2. A negatív gondolataink mindig, minden környezetben érzékelhetőek, még ha szavakkal éppen mást bizonygatunk.

3. Készítsünk egy pénzügyi kalkulációt, hogy a tartalékaink meddig fedezik a kiadásainkat, és mi az, ami későbbre ütemezhető.

4. Ne sajnáljuk az energiánkat egy profi önéletrajz és motivációs levél megírására. ITT a segítség egy ütős önéletrajzhoz  a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával! Motivációs levelekhez itt találunk segítséget!

5. Nézzünk körbe a továbbképzések terén, mert lehet, hogy most jött el az ideje a pályamódosításnak.

6. Pályázzunk szélesebb körben, mint azt elsőre gondolnánk: nézzünk körbe a lakóhelyünktől távolabbi régiókban is, vizsgáljuk felül a képességeinket, és akár konzultáljunk karrier-tanácsadóval a szóba jöhető munkakörökkel kapcsolatban.

7. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

8. Teljes mértékben vágyjunk arra az állásra, ahová behívnak interjúra.

9. Alaposan készüljünk fel a személyes találkozásra, nézzünk utána a cégnek, az iparágnak, a versenytársaknak.

10. Sose illessük negatív jelzőkkel a volt munkahelyünket és munkatársainkat egy állásinterjún, bármi is történt.

11. Ha nem álmaink munkája az, amit felajánlanak, ne vállaljuk el mindenképp. De ha például anyagi megfontolásból igent mondunk, akkor se hagyjuk abba a további keresést.

12. A legrosszabb, amit tehetünk: ha abbahagyjuk az álláskeresést!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Segítségül összeszedtük, jelenleg milyen széles körben pályázhatunk friss állásokra munkakörök szerint. Fussuk át őket!

vezető, menedzser, igazgató

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építész, ingatlanos

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mérnök

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

raktáros, szakmunkás

fizikai munkások, segédek

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

Nézzük át a felsorolt foglalkozásokat, és hagyjuk gondolatainkat egy kicsit elkalandozni: melyik állás fogott meg először? Mi az, amit akár már holnaptól szívesen végeznénk? Találjunk legalább két olyan munkakört, amelyet szívesen és azonnal betöltenénk!

Nem érdemes mindent egy lapra feltenni, mindig több vasat tartsunk a tűzben, amikor keressük a nekünk való új állást. És egy jó tanács: legyünk körültekintőek, alaposak és kitartóak is. Ne adjuk fel néhány kezdeti kudarcnál, lépjünk tovább, pályázzunk meg minden elérhető, nyitott munkakört, készüljünk fel az állásinterjúkra teljes erőbedobással, és a siker nem marad el!

Negyvenes férfi állást keresTÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, mérnök