Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kudarc: a legtöbbünk szótárában rendkívül negatív szó, hiszen a sikertelenséggel azonosítjuk, éppen ezért tartunk tőle, és amikor csak lehet, igyekszünk elkerülni. Emiatt a belső mozgatórugónk miatt nem valósítunk meg ötleteket, nem vállalunk magunkra projekteket, nem merünk megpályázni egy magasabb pozíciót vagy belekezdeni a saját vállalkozásunkba. Pedig már régóta tudjuk, hogy siker sincs kudarc nélkül, vagy másképp fogalmazva, a sikerhez vezető út jó néhány kudarccal van kikövezve.  Tovább folytatva ezt a gondolatmenetet, azt is mondhatjuk, hogy a kudarc szükséges a haladáshoz, és mint ilyenre akár pozitívan is tekinthetnénk!

Koncentráljunk a győzelemre

Amikor nehéz helyzetbe kerülünk a munkahelyünkön, váratlan kihívással kell megküzdenünk, vagy épp számunkra ismeretlen terepen kell teljesítenünk, ne essünk pánikba! Ha sikerül megőriznünk a nyugalmunkat, és nem lesz úrrá rajtunk a rettegés attól, hogy valamit elrontunk, kisebb eséllyel kapcsol majd be a negatív belső monológunk is, miszerint képtelenek vagyunk megtalálni a megoldást. Amennyiben mégis azon kapjuk magunkat, hogy a lehetséges buktatókat soroljuk magunkban, tudatosan álljunk le, és akár akarattal is kapcsoljunk pozitív üzemmódba: fókuszáljunk arra, ami jól sikerülhet.

Pályamódosítás

Idézzünk fel korábbi sikereket, amikor egy hasonlóan bonyolult szituációt jól kezeltünk, így tisztábban látjuk majd azokat az erősségeinket is, amelyeket erőforrásként mozgósíthatunk jelenleg is. Mindezt írásban is megtehetjük, ha nyomatékosítanánk képességeinket, sőt a vizualizáció technikáját is bevethetjük, vagyis elképzelhetjük, ahogy hatékonyan megoldjuk a problémát.

Keretezzük át

Ahogy a mondás tartja, amelyik nap nem volt a barátunk, az a tanítónk volt. Azaz: minden kudarcunk hordoz tanulságokat, felismeréseket, vagyis olyan előnyöket, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, különösen akkor, amikor épp önmagunkat sajnáljuk egy gyengébb eredmény miatt. Amennyiben képesek vagyunk értékelni azt, amit egy-egy sikertelenség hozott az életünkbe, az a félelmeinket is kiolthatja, vagyis azt az ördögi kört számolhatjuk fel ily módon, ami nem ritkán visszatérően ismétlődik.

Vegyük górcső alá egy korábbi kudarcunkat, és soroljunk fel legalább három tanulságot, amit ennek a negatív eseménynek köszönhetünk. Ha nehezen boldogulunk, kérjünk segítséget tőlünk tapasztaltabb kollégáktól, barátoktól, és kérdezzük meg, ők mit tanultak egy-egy nagy hibázásukból, ami nélkül ma vélhetően gyakorlati vagy elméleti szinten kevesebbek lennének. A jó példák garantáltan ösztönzően hatnak majd ránk is!

Ne féljünk a kudarcoktól! - munka, kudarc, előny

Legyünk elfogadóak

Amikor a legnagyobb körültekintésünk ellenére is hiba csúszik egy kalkulációba, elkésünk egy prezentációval, vagy nem hozzuk az elvárt számokat, könnyedén kezdünk önostorozásba, azonban fontos tudnunk, hogy ezzel aligha segítjük a saját dolgunk. Próbáljunk meg kevésbé kritikusan tekinteni magunkra, legyünk türelmesebbek és megértőbbek magukkal, mert így a rosszabb teljesítményen is könnyebben túltehetjük magunkat.

Amennyiben úgy érezzük, már benne vagyunk a lefelé sodró spirálban, vizsgáljuk meg érzéseinket: bűntudatunk van, vagy inkább szégyelljük a hibát? A következményektől tartunk, vagy inkább mások véleményétől, netán ítéletétől rettegünk? Oldjuk fel magunkban ezeket, beszéljünk a minket feszítő gondolatokról egy kívülállóval, aki lehet egy barátunk, vagy egy olyan munkatársunk, akivel ténylegesen bizalmas a viszonyunk. Gyorsan kiderülhet, hogy teljesen alaptalanok voltak a félelmeink, a külvilág ugyanis egyáltalán nem látja olyan borúsan a helyzetet, mint mi, mi több, valószínűleg sokan nem is tulajdonítanak a hibánknak akkora jelentőséget.

Ha aktuális számunkra a téma, kezdjünk a megbocsátással: engedjük meg magunknak a tökéletestől eltérő teljesítményt is, és felesleges haraggal ne terheljük a saját lelkünket. Majd haladjunk tovább énképünk megerősítésével, hiszen minél jobb viszonyban vagyunk önmagunkkal, annál egyszerűbben tudunk túllendülni a kudarcainkon is. Hatványozottan igaz ez, amennyiben épp állást keresünk: tisztázzuk le képességeinket és prioritásainkat, majd ezek mentén válogassunk a lehetőségek közül.

 

  Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, kudarc, előny, tanulság, haladás