Napi 16 órát dolgoztatták volna 380 forintos órabérért

A magyar munkaerőpiacra bekerülni nehezebb lehet, mint gondolnánk. Szinte mindenki környezetében vannak olyanok, akik elkeseredve keresnek állást, akár évek óta. Történeteik azonban többnyire rejtve maradnak, ki akarna ugyanis a kudarcokról mesélni nyíltan a közösségi médián, több száz ismerős előtt?

Maradnak a privát blogok, illetve a családtagok. Mivel az álláskeresés buktatóiról szóló valódi beszámolók többnyire nem kerülnek nyilvánosság elé, tömegek érezhetik úgy, hogy problémáik egyediek, és valószínűleg ők a legszerencsétlenebb álláskeresők az egész országban.

Legújabb sorozatunkban munkanélkülieket keresünk meg a lehető legszélesebb körben, és arra kérjük őket, meséljenek arról, milyen tapasztalatokat szereztek a munkakeresés során.

Visszajelzés: 100-ból 10 az arány

Tóth Zoltán 2014. június óta munkanélküli. Webdesigner és szoftverüzemeltető szakmája van és elsősorban informatikai, adminisztrációs, illetve telekommunikációs területen próbál elhelyezkedni, de sok más egyéb kereskedelmi jellegű munkára is beadta a jelentkezését.

A Profession.hu-n hirdetett bolti eladói munkákhoz kattintson ide!

Leggyakrabban az internetet használja álláskeresésre, de a különböző napilapok apróhirdetései között is keresgél. A munkaügyi központot szintén rendszeresen látogatja, az önéletrajz megírásához pedig számos tanácsot gyűjtött internetes portálokról és néhány önéletrajzírásban tapasztalt szakembertől.

"Eddig több mint 100 helyre nyújtottam már be a pályázatomat, de nagyjából minden tizedik helyről kaptam csak valamilyenfajta visszajelzést" - meséli.

Zoltánt nem feltétlenül az elutasítás hangolja le, számos más tényező is közrejátszik abban, hogy a munkakereséshez frusztráció kapcsolódik. Elmondása szerint nem egyszer fordult elő, hogy az állásinterjún derült ki, hogy vagy nem írtak igazat az álláshirdetésben, vagy olyan lényeges információt hallgattak el a munkával kapcsolatban, aminek az ismeretében el sem ment volna az interjúra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Nincs elég eladónk, a munkát azonban valakinek el kell végezni"

"Már több hónapja munkát kerestem, amikor eladói állásra jelentkeztem egy élelmiszerlánchoz. A hirdetésből nem sok információ derült ki, csupán a három műszakos munkarend és egy jelentkezési határidő. Nem sokkal az önéletrajzom elküldése után felhívtak telefonon és behívtak egy állásinterjúra, ahol megkaptam az első hidegzuhanyt."

Zoltánnak napi 16 óra munkát kínáltak, havi 15 napos lebontásban. Két nap szünet, két nap munka lett volna az ütemterv.

Álláskeresés

"Mindenki, aki volt már hasonló beosztásban, tudja, hogy 12-13 óránál többet képtelenség hatékonyan végigdolgozni. Megkockáztatom, hogy aki ezt az életmódot huzamos ideig folytatja, az teljesen kikészíti a szervezetét, a fennmaradt szabadidőről nem is beszélve, aminek a 90 százalékát úgyis alvással fogja tölteni a dolgozó" - véli.

Zoltán ennek ellenére úgy gondolta az állásinterjún ülve, hogy ha tisztességesen megfizetik, akkor örömmel elvállalja, tekintettel arra, hogy olyan régóta nem talál már munkát. Reménykedését viszont hamar felváltotta a düh, amikor az interjúztató hölgy rezzenéstelen arccal közölte, mennyit is tudnának fizetni az említett munkáért. Az kezdő fizetés körülbelül nettó 90 ezer forint.

"Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy az ember könnyedén kiszámolja, ez nagyjából úgy nettó 375 forintos órabért jelent. A történetre az tette fel a koronát, amikor a munkaadó közölte velem, hogy azért kell 16 órát dolgozni ennyi pénzért, mert sajnálatos módon nincs elég eladó az áruházban, a munkát azonban valakinek el kell végezni." Zoltán szerint ez a munkavállaló teljes kizsigerelése és a munka törvénykönyvének arculcsapása. "Ezidáig nem találkoztam még olyan céggel, amelyik ennyire nyíltan felvállalja ezt a filozófiát" - tette hozzá.

Diplomásokkal kell versenyezni fizikai munkákért

Munkakeresése során Zoltán azt tapasztalta,hogy friss diplomás fiatalok olyan állásokra jelentkeznek, amelyeket akár 8 általánossal is könnyedén el lehetne végezni. Ráadásul nem egyszer fordult elő, hogy 50, vagy akár közel 100 embert is meghallgattak és közülük csak négy-öt főt vettek föl.

"Ezekkel a tapasztalatokkal a fejemben várni egy közelgő állásinterjút igencsak frusztráló érzés, főleg, hogy tapasztalataim szerint a munkaadó több esetben nem riad vissza attól, hogy kényes és etikailag vitatható kérdéseket tegyen fel" - fogalmazott.

Nem hallottak még az amerikai típusú önéletrajzról

Zoltán egy budapesti áruházba ment állásinterjúra, amikor a beszélgetés közben mindenféle előzmény nélkül az alábbi kérdést kapta? "Mennyit kerestél az előző munkahelyeden?"

"Kissé meglepődtem, de válaszoltam a kérdésre, miután az interjúztató közölte velem, hogy nem hiszi el, hogy ennyit kerestem, majd fenyegetően hozzátette: "...vigyázz, mert sok diplomás is jelentkezett ám az állásra."

Ezt követően Zoltán életrajzára terelődött a szó, melynek stílusába kötött bele a felvételiztető. "Az interjú hátralevő része arról szólt, hogy próbáltam elmagyarázni nekik, hogy ezt a 'furcsa' önéletrajzot úgy hívják, hogy ,,amerikai típusú önéletrajz. Soha nem hallottak még róla."

Zoltán arról is beszámolt, hogy álláskeresési kálváriája során hosszasan várattak az interjú előtt, majd ezt követően részletesen taglalták a beszélgetés során, mennyire fontos számukra a pontosság a munkavállaló részéről. Egy kirívó esetben a várakozási idő meghaladta az egy óra hosszát is.

Soha nem szabad feladni

Azoknak, akik már igen hosszú távon munkanélküliek, Zoltán azt tanácsolja, hogy semmiképpen se adják fel az álláskeresést. Ha tehetik, próbálják meg kibővíteni a keresést a lakóhelyükön kívül más városokra, vagy akár külföldre is. Ha pedig van rá lehetőségük, képezzék tovább magukat, vagy szerezzenek egy újabb szakmát, amiben fantáziát látnak, mert ezzel jelentősen növelhetik az esélyüket arra, hogy megfelelő állást találjanak.

Zoltán szerint a munkaadók is sokat tehetnének azért, hogy az álláskeresés kellemesebb élmény legyen a jelöltek számára. "Nem lenne szükség egy jelöltet kettőnél többször "meghallgatni". Gyakran volt rá példa, hogy három vagy akár négy szűrőn is át kellett esnem, mire kiderült, hogy felvettek-e, ráadásul egyszerűbb, végzettséget nem igénylő munkák esetében. Ez igencsak lelassítja az álláskeresést és nem ritkán az ember türelmét is kikezdi" - fogalmazott.

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, szakmunka, fizikai munka, eladói munka, órabér

Készítette: Fogas Krisztina