A munkahelyi közösségek egyik legfőbb jellemzője az is, hogy egy nyelvet beszélünk. Még ha néha furán hatnak, és legtöbb esetben semmi köze azokhoz a nyelvtani szabályokhoz, amelyet az iskolapadban megtanulnunk – akkor is azt mutatja, hogy ez a csapat összetartozik.

Cikkünkben utánaeredtünk a legtipikusabb munkahelyi szlengeknek, és a speciális, akár egyes munkakörökhöz kapcsolódó kifejezéseknek, rövidítéseknek. Közreadjuk eddigi gyűjteményünket, és egyúttal arra bátorítjuk olvasóinkat, hogy szóljanak hozzá, egészítsék ki ezt a listát saját információkkal, közkedvelt, bevett vagy éppen hajtépésre sarkalló szóhasználatokkal.

NÉZZÜK ELŐSZÖR KIFEJEZETTEN A PÉNZÜGYES KIFEJEZÉSEKET!

- Back Office: háttértámogató funkciókat biztosító osztályok, pl. könyvelés, pénzügy, adózás

- bugdet-álni (bádzsetálni),forecast-olni (forkásztolni):angol pénzügyi kifejezés magyarra való átköltése, költségvetést készíteni, előrejelezni

- business report: üzleti jelentés

- business support: üzleti támogatás

- csekkolni: ellenőrizni

- EoY (End of the Year): év vége

- FY (fiscal year): pénzügyi év (ez eltérhet a naptári évtől)

- f.y.i. vagy FYI (for your information): tájékoztatásul

- feedback: visszajelzés

- f.y.a. vagy FYA (for your action, de lehet for your attention is): intézkedést igényel tőled vagy az "attention” esetén: figyelmedbe ajánlom. Nem mindegy! Inkább kérdezzünk rá, ha ezzel találkozunk, hogy várnak-e tőlünk konkrét reakciót.

Nagy munkahelyi szlengszótár - pénzügyeseknek

- gyökér ok (az angol 'root cause' tükörfordítása): a probléma gyökere

- H1, H2: első ill. második félév

- kiprintelni ezt az invoice-t: kinyomtatni ezt a számlát

- Q1, Q2, Q3, Q4: első, második, harmadik, negyedik negyedév

- target: cél

- update: frissítés, aktualizálás

- YTD (year-to-date): az adott naptól visszafelé számított egyéves időszakot jelenti

 KÖZEL 800 ÍGÉRETES PÉNZÜGYES ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Egyúttal az esetleges helyesírási hibákért előre is elnézést kérünk, a gyűjtőmunka során nem volt könnyű dolga szerkesztőségünknek a többféle munkahelyen különböző helyesírással, illetve bevett szokásokkal íródó kifejezések felett pálcát törni. Ahogy a szleng szóhasználat esetén általánosságban is megállapíthatjuk, itt nincsenek kőbe vésett szabályok, leginkább szokások és szájhagyomány útján terjednek. Vagyis egyetlen szabálya az, hogy nincs szabályozva. Éppen ezért van, akire üdítően hat és szórakoztatja, míg mások számára kifejezetten bosszantóak és irritálóak ezek a kifejezések.

Akármelyik csoportba is tartozunk, azt javasoljuk, hogy legyünk toleránsak egymással szemben, hiszen a legfontosabb, hogy mi magunk a lehető legjobban végezzük a munkánkat, valamint alkotó, jó kedélyű csapatszellem és hangulat kísérje mindennapjainkat. És ehhez bizony rugalmasságra és megértésre is szükség van!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, nyelv, szleng, közösség, szociolingvisztika, szakmai nyelv