3 százalékponttal gyengült a Manpower Munkaerő-piaci mutatója mind az előző negyedévhez, mind a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, így most -4 százalékon áll. (Ezt úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából azoknak a számát, akik leépítést akarnak végrehajtani. Így egy pozitív vagy negatív számot kapunk, ez lesz a Manpower Munkaerő-piaci Mutató.)

Magyarországon (és világszerte is) a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektor mutatója enyhe emelkedést mutat a tavalyi évhez képest, így 2013 negyedik negyedévére ezen a területen a legoptimistábbak a kilátások. A 9 vizsgált szektorból mindössze kettőnek a munkaadói tervezik, hogy bővítik a létszámot 2013 utolsó negyedévében. Az október és december közötti időszakban hazánk 8 régiójából 5-ben negatívak a kilátások.

Romló esélyekkel kereshetünk munkát

A munkakeresők lehetőségei 2013 negyedik negyedévében tovább romlanak. A megkérdezett munkaadók 8 százaléka növekedésére számít, 11 százalékuk pedig elbocsátást tervez. 69 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

Igen magas azoknak a munkaadónak az aránya, akik tartózkodtak, nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy terveznek-e leépítést vagy felvételt 2013 utolsó három hónapjában. Szekeres Katalin, a Manpower marketing vezetője emlékeztetett: a bizonytalanok aránya korábban 2-3-4 százalék volt, ez a 12 százalékos érték a munkaerőpiac bizonytalanságát mutathatja.

"Azoknak a cégeknek, amelyek sikeresen akarnak működni, új munkaerő-piaci modelleket kell alkalmazniuk, foglalkozniuk kell a munkatársak képzésével, és új szakemberforrások után kell nézniük" - tette hozzá Kiss Judit, a Manpower Kft. ügyvezetője is.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató -4 százalékon áll, ami 3 százalékpontos gyengülést jelent mind az előző negyedévben, mind pedig az egy évvel ezelőtt mérthez képest. (A szám nem azt láttatja, hogy hány álláshely lesz az adott országban, hanem a trendeket.)

Nagy gondban az építőipar

9 szektorból 7-ben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak. A legnagyobb arányban az építőipar és a vendéglátóipar területén terveznek elbocsátásokat. A mutató értéke ezekben a szektorokban a legalacsonyabb, -9, illetve -8 százalék. A köz-és szociális szférában ugyancsak gyengék a várakozások (-7 százalék), és a közüzemi szolgáltatások területén ugyancsak elbocsátásokra lehet számítani (-6 százalék a mutató).

A munkaadók mindössze két szektorban számoltak be pozitív kilátásokról: a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén a legoptimistábbak a várakozások, a mutató értéke ebben a szektorban +7 százalék, a másik szektor a szállítmányozás, itt +1 lett a mutató.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hatban jeleztek csökkenést. A legjelentősebb, 7 százalékpontos visszaesés a köz-és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban várható, és 6 százalékponttal gyengült a mutató értéke a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén. Mindössze 2 szektorban várható erősödés, köztük a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati ágazatban, 5 százalékponttal.

Az előző évhez viszonyítva 9 szektorból 6-ban gyengült a mutató értéke. Jelentős, 13 százalékpontos visszaesést produkált a vendéglátóipar. A köz-és szociális szféra mutatója 7, a gyártás, valamint a nagy-és kiskereskedelem mutatója pedig 5-5 százalékponttal csökkent. A legnagyobb, 6 százalékpontos javulást a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén várják a munkaadók.

Nyugat-Dunántúlon várható leginkább felvétel

8 régióból 5-ben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 utolsó három hónapjában. Az dél-dunántúli munkaadók a legpesszimistábbak: itt a mutató értéke -12. Ugyancsak gyenge felvételi kedvet jelentettek Észak-Magyarországról, ahol a mutató -7 százalékon áll, valamint a Közép-Dunántúlról és a Dél-Alföldről, ahol egyaránt -6 százalék. A munkát keresők mindössze két régióban számíthatnak bővülő lehetőségekre, a legnagyobb mértékű +8 százalékos felvételi kedvet a Nyugat-Dunántúl munkaadói jelezték.

Az előző negyedévhez viszonyítva a legnagyobb visszaesésről a Dél-Alföldi munkaadó számoltak be. Itt 7 százalékpontot gyengült a mutató értéke. 4-4 százalékponttal romlottak a kilátások a Közép-Magyarországi és a Dél-Dunántúli régióban. Ugyanakkor az Észak-Alföldön 5, míg Budapesten 4 százalékponttal javultak a kilátások.

Az egy évvel korábbihoz képest 5 régióban csökkent a mutató értéke. Dél-Dunántúlon 11, Közép-Dunántúlon 7 százalékponttal romlottak a kilátások. Észak-Magyarország és a Dél-Alföld mutatója 5-5 százalékponttal gyengült. Ugyanakkor gyenge, 3 százalékpontos növekedést jelentettek a Nyugat-Dunántúlról és Budapestről.

Európában nem túl jó a helyzet

Általánosságban elmondható, hogy a munkaadók világszerte óvatosak, kivárnak, hiszen egyelőre nem lehet látni a piaci bizonytalanság végét.

42 ország munkaadói közül 29-ben a munkaerőpiac különböző mértékű bővülését várják. A legnagyobb felvételi kedv Indiában, Tajvanon, Panamában, Szingapúrban és Brazíliában várható. A munkakeresők kilátásai Olaszországban, Spanyolországban és Finnországban a legrosszabbak.

Az előző negyedévhez és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kevés jel mutat arra, hogy a munkaerő-piaci helyzet világszerte jelentős mértékben javulna. A kilátások az előző negyedév óta mindössze 14 országban javultak, ugyanakkor 19-ben romlottak, míg 9-ben stagnálnak. 2012 negyedik negyedévéhez képest 16 országban nőtt a mutató értéke, míg 25-ben gyengült, és csupán egyetlen helyen maradt változatlan.

Az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) munkaerő-piaci kilátásai számszerűen rosszabbak, mint az előző negyedévben. Most 24 országból 11-ben bővüléssel számolnak a munkaadók, míg az előző negyedévben 14 országban volt pozitív a mutató. A munkahelyek számának csökkenése várható 10 országban. Ez a szám megegyezik az előző negyedévivel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2013 harmadik negyedévéhez viszonyítva 8 országban javultak, míg 13-ban romlottak a kilátások. Éves összehasonlításban ugyancsak nyolc országban erősödött a mutató értéke, 15-ben viszont csökkent.

A legjelentősebb felvételi kedvről a török munkaadók számoltak be, míg a legnehezebb helyzetben az olasz álláskeresők vannak. Továbbra is óvatos optimizmus jellemzi a brit munkaadókat. Nagy-Britanniában a legtöbb ágazatban erősödött a felvételi kedv, mind az előző negyedévhez, mind a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Nem lehet kiszállni

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: elbocsátás, leépítés, munkaadó, munkanélküliség, munkaerő-felvétel