Új vezetőként egyfolytában bizonyítanunk és teljesítenünk kell. Árgus szemekkel figyel minket a csapat, a cég meghatározó emberei és a saját vezetőnk is. Ez az esetek többségében nem okoz nehézséget senkinek, hiszen a jó vezetői attitűd magában foglalja azokat a képességeket és készségeket, amelyekkel már a próbaidőszak elején érezhető: megfelelő ember érkezett a csapatba -vagy sem. Azonban van egy igencsak kényes helyzet: ha a kívülről érkező új vezető rádöbben: egyik beosztottja is pályázott az ő jelenlegi pozíciójára. Mit lehet ilyenkor tenni? Meg lehet egyáltalán oldani ezt a helyzetet? Két interjúalanyunk éppen ezen ment keresztül, nézzük, mi történt az esetükben!

"Amikor már ott dolgoztam a cégnél - meséli Attila, aki kereskedelmi vezető egy élelmiszeripari nagyvállalatnál -, akkor szembesültem a dologgal: az egyik beosztottam pályázott az állásomra, de én nyertem. Ez elég kényes helyzet volt akkor, hiszen a sok új feladat mellett még egyfajta szakmai féltékenységet, rivalizálást is a helyére kell pakolnom. Azt tudtam, hogy a legrosszabb, ha nem veszek tudomást ezekről. Foglalkozni kell vele, még akkor is, ha kellemetlen. Leültem vele négyszemközt erről beszélni, és úgy tűnt, a helyére is tettük, kapott kiemelt projekteket - de fél év múlva a magasabb fizetésre hivatkozva felmondott az illető, talált egy másik állást."

Teljesen igaza van Attilának abban, hogy egy ilyen szituációt nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Ugyanis az nemcsak tovább szítaná a két ember közötti konfliktust, hanem a többi beosztottra is befolyást gyakorolna. Egyébként gyakori hiba, hogy az új vezető ilyenkor elkezd a csalódott kollégának ígérgetni, megnyugtató jövőképet mutatni, és ezáltal reményt adhat olyan lehetőségekre, amelyek nem valósulnak majd meg. Ebbe a csapdába ne lépjünk bele mi sem! Nézzünk egy másik esetet!

Munkahelyi dilemma: mit tegyünk egy áskálódó kollégával?

"Épp tavaly kerültem egy ilyen szituációba - osztja meg velünk Rita, egy telekommunikációs cég csoportvezetője -, és elég gyorsan kellett döntenem, mi a legjobb megoldás. Ráadásul arról is tudomást szereztem, hogy az illető a hátam mögött feszültséget szít a többiekben. Léptem, leültem vele és a HR-es kolléganőnkkel közösen átbeszélni az egészet. Jól sült el, mert ő is, én is megkönnyebbültünk, és Timi elismerte, hogy több olyan képességgel rendelkezem, amivel ő alapvetően nem. A mai napig a legjobb emberem, szívesen tanul tőlem, és maximálisan elfogad vezetőként."

Ritától azt is megtudtuk, hogy a nehéz szituációkban is már az első pillanattól kezdve érdemes következetesnek lenni. Ez vagy jön valakiből belülről, illetve az évek alatt megszerzett rutinnak köszönhetően, vagy csak erőlködés lesz belőle, ami nem hiteles. Ez egyfajta falkavezérséget takar: azaz az új vezetőnek szilárdan kell hinnie abban, hogy ő a legalkalmasabb arra a munkakörre, és akkor a környezete is így áll hozzá. Emellett ki kell állnia a csapatáért, teljesíthető célokat és feladatokat kell leosztania az embereinek, és amiben szükséges az iránymutatása, azt gyorsan és határozottan meg kell adnia. Ha ez azzal jár együtt, hogy konfliktushelyzeteket is meg kell oldani, akkor azt gyorsan és határozottan tegye.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összegezésül megállapíthatjuk, hogy a legtisztább és leghatékonyabb megoldás a rivális beosztott esetén: az egyenes beszéd. Íme, 4 fontos szempont, ahogy érdemes kezelni ezt a helyzetet!

1. Mutassuk ki, hogy megértjük a másik csalódottságát, de nyomatékosítsuk azt is, hogy emiatt nem mi vagyunk okolhatóak.

2. Vázoljuk fel tárgyilagosan a szakmai együttműködésünk lehetőségét.

3. Kérdezzük meg őt, hogyan képzeli a közös munkát, és derítsük ki, mi hiányzik jelen pillanatban ehhez.

4. Fontos szempont lehet, hogy megértsük, mennyi időre van szükség, hogy feldolgozza a csalódását.

5. Próbáljunk megbizonyosodni arról, hogy képes lesz az adott munkatárs túllépni a kudarcélményen.

Ha úgy látjuk jobbnak, beszéljük át a helyzetet és a megoldási javaslatunkat a saját vezetőnkkel. Lehet, hogy egy ilyen helyzetben a rivális beosztott sosem fogad el minket a feletteseként, de ha áthelyezik egy másik osztályhoz, vagy akár egy új részleget létrehoznak cégen belül, és ennek az irányításával bízzák meg, kap egy lehetőséget, amely új kihívásokat tartogat a számára. Hiszen ha az illető marad a csapatunkban, nem garantált, hogy gyökeresen megváltozik a munka- és felelősségi köre.

Akárhogy is nézzük, egy ilyen szituáció több irányból is oda vezethet, hogy el kell búcsúznunk egymástól. A csalódott munkatárs szinte biztos, hogy nagy erőkkel új munkát keres, és a vezetőjeként szintén nem dőlhetünk hátra, amikor éppen óriási eredményeket kell produkálnunk, és bármikor előfordulhat, hogy egy ember kiesik a csapatból.  Néhány kivételes eset előfordulhat - mint ahogy Rita esetében olvashattuk -, de alapvetően érdemes a szemünket a lehetséges új jelölteken tartani.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, állás, munkahely, konfliktus, vezető, főnök, beosztott