Bizonyára mindegyikünkkel előfordult már, hogy szívesen megmondtuk volna a magunkét a munkahelyünkön. Sőt, lehet, hogy meg is tettük. Ám ez kockázatos, mert az esetek többségében viszályt szülhet, és visszaüthet a karrierünkre is. Miért?

Különösen az erős igazságérzettel rendelkezők mottója, hogy ,,ami a szívemen, az a számon", és az őszinteség jegyében minden felmerülő nézeteltérést, különbözőséget, konfliktust szóvá tesznek. Jó esetben ezt kiegyensúlyozott kommunikációval mederben is lehet tartani, a másik fél megérti, mit sérelmezünk, és oldódik a feszült helyzet. Ám azok, akik inkább kerülik a konfliktust, vagy éppen olyan alá-fölérendeltségi hierarchiában dolgoznak, amely nem feltétlenül engedi meg a közvetlen reakciókat, sokszor elfojtják véleményüket. De ettől még belülről emészti őket a tény, hogy valami olyan történt, amelyet nem kéne szó nélkül hagyni.

Hogyan lehet ettől megszabadulni? Milyen módon álljunk egy hasonló helyzethez? Adunk rá néhány jól bevált tippet.

6 aranyszabály az önuralmunk megőrzéséhez:

1. Ésszel-vitával

Még a vita hevében is elsősorban érvekkel igyekezzünk meggyőzni munkatársainkat, és ne hangerővel, agresszív hozzáállással. Ez a szabály különösen akkor jusson eszünkbe, amikor a másik fél pont a nemkívánatos hozzáállással folytatná velünk a vitát. Ne sétáljunk be ebbe a csapdába, és ne vegyük át az ő stílusát.

2. Kontroll

Ne csak mondatainkat, hanem gesztusainkat is tartsuk kordában. Gyakoroljuk a pókerarc kifejezést, kontrolláljuk testtartásunkat. Ez eleinte biztosan több energiát és odafigyelést igényel majd, ám megéri. Gondoljunk erre is, mielőtt reagálunk egy-egy provokatív megjegyzésre.

Munkahely: 6 aranyszabály az önuralom megőrzéséhez

3. Fair play

Ha a másiknak igaza van, merjük belátni tévedésünket. Akármennyire is kényelmetlen vagy kellemetlen számunkra, a saját karrierünk érdekében meg kell lépnünk.

KÖZEL 10.000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÚJ ÁLLÁS ITT!

4. Adok-kapok

Mindig hallgassuk meg a másik felet is, sose torkolljuk le a kollégánk véleményét. És ne csak hallgassunk, hanem figyeljünk is rá közben, tartsuk a szemkontaktust, és éreztessük, hogy szeretnénk őt megérteni.

5. Kiegyensúlyozott érzelmek

Érzelmeinket kifejezhetjük, de a szélsőséges megnyilvánulásokat - agresszió, sírás, érzelmi manipulálás - messzire kerüljük el.

6. Óvatosan az érintéssel

A vita közben ne érintsük meg a másik felet, mert fenyegetésnek veheti. Tehát kerüljük a vállveregetést, a taszigálást és hasonló indulatosabb megnyilvánulásokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljuk át a fentieket, hogyan működik a saját munkahelyi környezetünkre nézve. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, kommunikáció, vita, önuralom