Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az időhiány napjainkban igazi népbetegség: állandó túlórák, hétvégi munka, rohanás gyermekünk iskolai rendezvényére, késés a baráti találkozóról, és az estére tervezett mozgás ismét elmarad. Egyre többet vállalunk, építjük karrierünket, előléptetésre vágyunk, miközben észrevétlenül borul fel az egyensúly a munkánk és magánéletünk között, és mindezt sokszor csak akkor vesszük észre, amikor már az egészségünk is kárát látja. Így történt ez Jánossal is, aki hosszú éveket töltött el multinacionális cégek projektvezetői székében, majd a kiégés állapotát megtapasztalva kilépett az addigi mókuskerékből, és saját vállalkozásba kezdett. Tapasztalatai mellett néhány hasznos tanácsot is megosztott velünk.

Az elfoglaltság trendi

Teljesítményorientált világban élünk. Sokak számára szinte státuszszimbólum, hogy késő estig dolgoznak, és nincs pár szabad órájuk, amit a családjukkal, barátaikkal, vagy épp semmittevéssel tölthetnek. „Vezető beosztásban ez nagyon igaz. A legtöbb cég kultúrájában mintha kódolva lenne egyfajta nyomás, ami állandó bizonyításra kényszerít egy magasabb pozícióba lépve. A kezdeti pozitív töltetű lelkesedés aztán szépen lassan átalakul. Nem is emlékszem, mikor töltöttem el úgy két hét szabadságot, hogy ne nézzek a mobilomra, ne kövessem az e-maileket. Aztán már a laptopomat is magammal vittem a nyaralásokra, végül rövidülni kezdtek az utak, és azon kaptam magam, hogy már szinte részt sem veszek a családom életében” – osztja meg az elgondolkodtató tényt János.

Munka vagy magánélet? Mindkettő! - álláskeresés, munka, magánélet

Minél több a feladatunk, minél nagyobbak az előttük álló kihívások, annál gyorsabban próbálunk mindent megoldani. „Nem véletlenül olyan találó a lassan járj, tovább érsz közmondásunk. Tapasztalatból tudom, hogy hiába próbáltam egyre pörgősebbre venni a napjaimat, mintha folyamatosan nőtt volna a lemaradásom. Ez pedig igazi ördögi kör, mert a tornyosuló feladatok még több időt kívánnak. Viszont pontosan a sietség és az időprés miatt nem tudtam tervezni, és legkevésbé sem dolgoztam fókuszáltan. Ma már nyugodtabban, ugyanakkor koncentráltabban végzem a feladataimat, ami garantáltan hatékonyabb” – avat be interjúalanyunk.

Miért?

Amikor megtanulunk egy szakmát, vagy megszerzünk egy diplomát és munkába állunk, többnyire vannak céljaink, és tudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy ezeket elérjük. Általában a magánéleti célkitűzések és a karriertervek szorosan összefonódnak, és optimális esetben lépésről lépésre sikerül is megvalósítanunk ezeket. Azonban nem ritka, hogy a menet közben, a folyamatos haladásra törekedve éppen azt tévesztjük szem elől, ami fontos volt számunkra, és már csak a külső elvárások szerint cselekszünk.

A korábbi vezető így mesél erről: „Én is beleestem a tipikus taposómalomba. Naponta tíz-tizenkét órát dolgoztam, hoztam a számokat, gyűjtöttem az elismeréseket, de már egyre kevésbé voltam motivált. Folyamatosan alváshiányban szenvedtem, és lelkiismeret-furdalásom volt, hogy szinte csak hétvégén látom a gyerekeimet. Az egészségem is kezdett megromlani, a túlsúly csak egy volt a tipikus tünetek közül, majd amikor negyvenegy éves koromban kiderült, hogy magas a vérnyomásom, az egyfajta vészcsengő volt számomra. Tudtam, hogy változtatnom kell, de azt nem, hogy hogyan. Nekem egy life coach segített felismerni, hogy a családom anyagi biztonsága alá rendeltem mindent, azon az áron, hogy épp velük töltöttem a legkevesebb időt, pedig ők a legfontosabbak számomra. Rá kellett jönnöm arra is, hogy már nem volt előttem jövőkép sem. Ezt kellett tisztáznom magamban először, hogy aztán újraszervezhessem az életem.

Most van itt az idő! 

János felmondott a munkahelyén, és saját vállalkozásba kezdett: tanácsadóként segíti a hozzáforduló cégeket. Maga dönt arról, hogy milyen projektekben vesz részt és arról is, hogy mennyi időt szán naponta a munkára. „Nekem egy drasztikus lépésre volt szükségem ahhoz, hogy új alapokra helyezzem az életem, és visszataláljak önmagamhoz is. Természetesen most is vannak olyan időszakok, amikor többet dolgozom, de tudatosan figyelek arra, hogy a mérleg ne billenjen át. Most már minőségi idő jut a családomra, és saját magamra is. Rendszeres futok, és visszatértem a hobbimhoz, az asztalosmunkához is, persze teljesen amatőr szinten” – mesél a pozitív változásról János.

Interjúalanyunk szerint anélkül is megtalálhatjuk az időegyensúlyt, hogy magunk mögött hagynánk a korábbi életünket. „A változás alapja a tudatos döntés, vagyis hogy másképp szeretnénk élni, és ami még ennél is fontosabb, hogy hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket is tenni ezért, akár már ma. A „majd később” egyáltalán nem jó stratégia, ugyanis mindig adódik egy kifogás, ami visszatart minket. Be kell látnunk, és saját példámból tudom, hogy ez a legnehezebb, hogy a sportolás, az egészséges étkezés, olykor egy masszázs, egy délután az állatkertben a gyerekekkel, egy laza este a barátokkal, néhány óra olvasás, vagy épp részvétel egy workshopon ugyanolyan jelentőségű, mint a munka. Ezek ugyanis tagadhatatlan kölcsönhatásban állnak egymással. Az egészség ugyanúgy hozzájárul a szakmai sikerekhez, mint ahogy a megkeresett pénz programokra, élményekre, fejlődésre váltható.

Gondoljuk át a fentieket, és kezdjük kicsiben a változást. Nézzünk rá a napjainkra, mi bosszant bennünket újra és újra, illetve mikor érezzük igazán jól magunkat. Tartsuk szem előtt, hogy mindig van választásunk, és rajtunk múlik, mire fordítjuk az időnket. Ha a munkahelyváltásban látjuk a megoldást, ne habozzunk! Nézzünk szét még ma a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, magánélet, egyensúly, időbeosztás