Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év vége az összegzésről és a számvetésről szól: sokan ilyenkor Munka nélkül az év végén: semmi nincs veszvehatározzák el, hogy jövőre új munka után néznek, vagy meg is teszik az első lépést, és még az ünnepek előtt benyújtják a felmondásukat. Aki önszántából dönt úgy, hogy karrierjét máshol folytatja, sokkal könnyebb helyzetben van, mint azok, akiket novemberben vagy decemberben váratlanul bocsátanak el az állásukból. Nekik szól mai cikkünk: Gégöl Júlia karrier coach-csal és outplacement szakértővel körbejártuk, mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a nem túl derűs évzárásból.

Az elkerülhetetlen hullámvölgy

Az év bármely időszakában nehéz megélnünk a munkánk elvesztését, a december pedig e tekintetben csak tovább ront a helyzeten. „Az ünnepi időszak mindenképp több lelki teherrel jár, hiszen ilyenkor több a kiadásunk, és hiába kapunk végkielégítést, vagy érezzük magunkat teljes anyagi biztonságban, mégis feszélyez bennünket a tény, hogy nincs bevételünk, nem költhetünk annyit, és ez az aggodalom azt is meggátolja, hogy igazán átadjuk magunkat a karácsonynak. Érzelmi hullámvölgyet még az agilisabb munkavállalók is megélnek, akik esetleg számítottak arra, hogy az elbocsátás őket is érintheti, ők jellemzően hamarabb túllendülnek rajta, mint azok, akik borúlátóbbak, és kevesebb önbizalommal rendelkeznek. Számukra a karácsony igazi mélypont lehet, amit a szilveszter csak súlyosbít, mert hiába kezdődik az újév, ha nincs mit várni, nincs mire készülni” – kezd bele az érzékeny témába Gégöl Júlia.

Egyénfüggő, ki, mikor és hogyan tudja feldolgozni ezt a kudarcélményt, de jellemzően azok élik meg a legnehezebben, akik hosszú ideje, akár több évtizede dolgoztak ugyanannál a cégnél, és megrettenti őket a tény, hogy kikerültek a számukra teljes ismeretlen munkaerőpiacra, ahogy azok is hajlamosak kétségbeesni, akik csupán fél-egy évvel ezelőtt tértek vissza például gyermekvállalás után a munka világába, és az önbizalmuk még igencsak hiányos. A hideg és sötét is nyomot hagy a hangulatunkon, nem is beszélve a sok családi összejövetelről, ahol a munka garantált beszédtéma. „Természetesen akadnak olyanok, akik a pozitívumot látják meg ebben az időszakban, azt, hogy végre nyugodtan telhet az ünnepük, sokaknak azonban kellemetlen ezzel a kérdéssel szembesülniük - erre érdemes előre felkészülni. Találjunk valakit, akivel őszintén beszélgethetünk a csalódottságunkról, a jövővel kapcsolatos félelmeinkről. A szociális háló, akár egy szakember személyében nagy segítséget, támogatást tud adni, főleg abban, hogy a veszteség helyett az új célokra koncentrálva tudjunk reagálni, ha ez a téma felmerül” – javasolja a szakember.

Munka nélkül az év végén: semmi nincs veszve! - elbocsátás, álláskeresés, lehetőség

Nézzük a jó oldalát

Hagyjunk időt az elengedésre, azonban ajánlott szem előtt tartanunk, hogy minél előbb el tudjuk engedni ezt a rossz élményt, annál hamarabb tehetjük meg az első lépést egy vágyott munkahely felé – és az év vége is ideális erre! „A tél mindig a lelassulás, elcsendesülés, befelé figyelés időszaka, fordítsuk ezt a javunkra. Tekintsünk vissza eddigi pályánkra, és összegezzük, hol tartunk most, honnan jövünk, milyen tapasztalatokat hozunk, mi az, amiben korábban jól éreztük magunkat, és milyen új minőségekre vágyunk a jövőben. Ha mindezeket végiggondolva elmélyülünk önmagunkban, meg fogjuk találni az új irányt is, vagyis teljesen önmagunkból kiindulva vághatunk bele az álláskeresésbe. A legjobb, ha magát a folyamatot is átkeretezzük: ne csak a meghirdetett állások között böngésszünk, célozzuk meg bátran azokat a cégeket is, ahol szívesen dolgoznánk, függetlenül attól, hogy van-e épp nyitott pozíciójuk, vagy sem” – osztja meg interjúalanyunk.

Fontos egy tévhitet is eloszlatnunk: az élet, így a toborzás, kiválasztás decemberben sem áll meg! „Bár az álláskeresők gyakran hiszik az ellenkezőjét, sokan dolgoznak a két ünnep között, és ez igaz a HR-esekre is. Sőt: az illetékeseknek ilyenkor általában több ideje van átnézni a beérkező anyagokat, aki tehát ilyenkor pályázik, akár helyzeti előnyhöz is juthat. Érdemes tehát karácsony után mihamarabb összeállítanunk a CV-nket, és legkésőbb január első napjaiban a rajtvonalhoz állnunk. Az önéletrajzunk mellett fordítsunk figyelmet a Linkedin profilunk frissítésére, és ellenőrizzük a facebook adatlapunkat is, mit láthat rólunk leendő munkáltatónk. Kövessük be a számunkra releváns cégek oldalait, és ha szakmai csoportokhoz csatlakozunk, tovább növelhetjük esélyeinket” – sorolja Júlia.

Az ünnep környékén a kapcsolatainkat is könnyebb megmozgatnunk, hiszen ilyenkor szinte mindenki nyugodtabb, nyitottabb lelkiállapotba kerül az egész éves hajtás után, de akár új kapcsolatok építésére is tökéletes ez az időszak a karrier coach szerint. „Sok családi esemény, jótékonysági rendezvény, vállalati kezdeményezés, önkéntes munka adódik ilyenkor, és ha már túl vagyunk azon, hogy tragédiaként tekintünk az állásunk elvesztésére, és képesek vagyunk a jövőbe nézni, érdemes ezeket az alkalmakat is kihasználnunk. Ajándékcsomagolás közben egyszerűbb beszédbe elegyednünk bárkivel, mint a hagyományos networking programokon, arról nem is beszélve, hogy a jótétemény a lelkünket is tölti.

Legyen B tervünk

Ahhoz, hogy a 2019-es évünk ténylegesen jól és eredményesen kezdődjön, ne spóroljuk meg a korábban emlegetett lelki nagytakarítást, töltsünk időt magunkkal, és vessük papírra azokat a célokat, belső motivációkat, amelyek mentén újult lendülettel vághatunk bele karrierünk következő fejezetébe. Engedjük el, amire már nincs szükségünk, és bátran fókuszáljunk arra, amire a munka területén valóban vágyunk!

Egyet azonban tartsunk szem előtt: „Bár a munkaerőhiány alapvetően felgyorsítja a kiválasztási folyamatokat, abszolút szektorfüggő, hogy januárban mennyi idő szükséges a jelentkezések feldolgozásához, az állásinterjúk lebonyolításához, az új kolléga felvételéhez, év elején ugyanis a vállalatok jellemzően a tervezési feladatokkal vannak elfoglalva, minden más csak ezután következhet. Legyen tehát egy ténylegesen bevethető B tervünk, arra az esetre, ha egy-két hónapot várnunk kell az új munkánkra. Üresjárat helyett válasszunk például egy olyan képzést, amelyre korábban nem volt időnk, de a szakmai fejlődés mellett fektessünk hangsúlyt a számunkra örömteli, feltöltő tevékenységekre, programokra is, mint egy kézműves workshop, egy tánckurzus, vagy egy közösségi reggeli, mégpedig az azonnali pozitív hatásuk miatt, ami a kisugárzásunkon is érezhető lesz. Hasonló igaz a sportra is, amit ajánlott beépíteni a napirendünkbe, mivel hozzájárul az energiaszintünk fenntartásához, erősíti a kitartásunkat, és sikerélményekkel is gazdagít bennünket. A mentális és testi fittség pedig elengedhetetlen a sikeres álláskereséshez” – hangsúlyozza a szakember.

Kövessük a fenti tanácsokat, és kétségbeesés helyett fókuszáljunk az előttünk álló lehetőségekre! Ha már tudjuk, merre tovább, válogassunk a legfrissebb álláshirdetések között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, hogy ne maradjunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, elbocsátás, évvége, álláskeresés, lehetőség