Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Youth@Work (azaz magyarul Mozgásban az ifjúság) program összehozza a fiatalokat a kis- és középvállalkozásokkal (kkv-kkal). A céljuk az, hogy felhívják a munkaadók figyelmét: fiatalokat is alkalmazhatnak. Emellett a pályakezdők körében is népszerűsítik a kkv-knál való elhelyezkedést, ugyanis ez akár ugródeszka is lehet a vállalkozóvá válásukhoz. A program az egész Európai Unióra kiterjedő hálózatot épít, ebben részt vesz az egyes országok foglalkoztatási szolgálatai mellett az EURES (az Európai Unió Foglalkoztatási Szolgálata), amelynek tanácsadói hálózata minden tagállamban jelen van. Ezek a szakemberek hasznos információkkal szolgálhatnak mind a munkaadóknak, mind pedig az állást keresőknek.

Összehozzák az embereket

A program a munkaadók, a fiatalok és a foglalkoztatási szolgálatok összehozását tűzte ki céljául, hogy minél több álláskereső helyezkedjen el az európai kkv-knál. Ennek érdekében például állásbörzéken szerveznek gyakorlati foglalkozásokat uniószerte olyan témákban, mint a kapcsolatépítés (networking), a mentorálás, vagy épp a munkaerő-toborzás. Emellett azokat a fiatalokat is segítik, akiket az ötleteik és lelkesedésük saját vállalkozás indítására sarkall. Mivel ők gyakran nem tudják, hogyan vágjanak bele, a Youth@Work-től információt és támogatást is kaphatnak.

Jelenleg mintegy ötmillió munkanélküli fiatal van az EU-ban. A gazdasági válság kezdetekor, 2008 elején még egymillióval kevesebb fiatal keresett hiába munkát a 15–24 év közötti korosztályból. Ez a munkaerőpiacon lévő összes fiatalkorúnak mintegy 20 százaléka – derül ki az Eurostat adataiból. A fiatalokat 2009 és 2010 között minden EU-tagállamban érintette a munkanélküliségi ráták emelkedése. Néhány országban különösen aggasztó a helyzet: Litvániában a 30 százalékot, Észtországban, Lettországban és Spanyolországban pedig a 40 százalékot is meghaladta a fiatalkori munkanélküliség.

 Mozgásba hoznák a fiatalokat 

A Gallup kutatása szerint Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint az Amerikai kontinensen egyaránt magas a fiatal munkanélküliek aránya. Az európai fiatalok 17, az észak-afrikai és arab régióban élők 18, az amerikaiak 16 százalékának nincs munkahelye. Ázsiában 10, a volt szovjet országokban 9, a Szahara alatti afrikai övezetben 15 százalékos a fiatalkori munkanélküliség.

Nemzetközi állásbörzét rendeztek

A Youth@Work program a Fiatalok Európai Állásbörzéjével indult útjára. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szervezte az eseményt a magyar EU elnökség megbízásából. Az Európai Unió egyre inkább ráébredt arra, hogy hatalmas problémát jelent a fiatalkori munkanélküliség, és uniós szinten kell valamit tenni ellene.

A börzén csaknem 30 európai munkáltató jelent meg, és 16 ország képviseltette magát az EURES-tanácsadóival, akik útmutatást nyújtottak az Európai Gazdasági Térség tagállamainak élet- és munkakörülményeiről, munkaügyi szabályozásáról.

A látogatók között egy felmérést is készítettek. Ebből kiderült, hogy a külföldön állást keresők mintegy 70 százaléka 35 évnél fiatalabb, a 45 százalékuk diplomás. Az érdeklődők 91,5 százaléka beszélt valamilyen idegen nyelvet, a legtöbben angolul vagy németül tudnak.

Több mint 60 százalékuk azonban még nem dolgozott külföldön. A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország. A válaszadók több mint fele a vendéglátóipar területén helyezkedne el, a negyedüket az IT, a műszaki és természettudományi állások vonzzák. 18 százalékuk pedig építőipari, bányászati munkák után érdeklődött.