Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az a munkaadó, aki ezzel az összefüggéssel nem számol, a saját vállalkozásával bánik hűtlenül, ami hosszú távon biztos, hogy veszteségeket eredményez – figyelmeztet Balogh Ferenc munkapszichológus és tréner, aki szerint nem csak a siker, a működés zálogát jelenti a munkavállalók helyes, permanens és jól irányzott motivációja.

Mi is az a motiváció?

Talán a legtöbbet használt pszichológiai fogalom, amivel a munkaerőpiacon alkalmunk van szembetalálkozni, a motiváció. Eredetileg a latin movere igéből (mozogni-mozgatni) származik. Jelentése: mozgató-erő. Lényegében olyan motívumok rendszerét értjük alatta, ami közvetlenül aktivizálja az emberi pszichét.

Első lépés az önismeret

Ahhoz, hogy egy munkavállalóhoz megtaláljuk a megfelelő kulcsot, vagyis azt a motívumot, amit megfelelő módon stimulálva magasabb teljesítményre ösztönözhető, elsősorban az illető önismeretét kell aktivizálni – állítja Nagy Péter coach, aki szerint a motiváció alapja, hogy az alanyok megismerjék magukat, szembesüljenek a hibáikkal, erényeikkel, amiből kikristályosodnak a valós vágyaik és igényeik.

A motivációs tréning résztvevői legtöbbször pszichológus vezetésével, egymással beszélgetve kutatják fel azokat a hibákat, amelyeket kollektív céljaik elérése, illetve a feladatok kiválasztásában és megoldásukban elkövettek. A foglalkozáson tanulnak meg reális terveket készíteni maguknak és a munkacsoportjuknak. A tréningvezető pszichológus pedig ezeken a technikákon keresztül segíti felépíteni a tagokban a helyes önismeret irányát. Így fokozatosan jutnak el oda, hogy a sikert már nem a véletlennek, hanem saját kompetenciáiknak, képességeiknek tulajdonítják – ez a motiváció helyes gyakorlata, amikor az önismeret, önbecsüléssé alakul.

  Motiváció nélkül a munka sem megy jól  

Motivációs eszközpark

Tálos Gábor egy közepes ipari vállalkozás HR vezetője, aki meg van győződve arról, hogy a hozzá tartozó hetven dolgozóval csak azért sikerült talpon maradniuk a recesszió tombolása alatt, mert helyesen lett kialakítva a motivációs rendszerük. A személyzeti vezető szerint nagyon téved az a munkaadó, aki azt hiszi, hogy a legfőbb motivációs eszköz a pénz. Ez csak részben igaz – jegyzi meg Kapitány László kereskedelmi vezető, aki hosszú évekig dolgozott egy olyan cégnél, ahol keveset keresett, de a kollektíva baráti légköre kompenzálta az anyagi hiányérzetét.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a céghűség csak 50+1%-ban függvénye a juttatási csomag mértékének. Az emberi természet bonyolult szövete különösen magas fokon igényli a megbecsülést, a dicséretet, a baráti szót, aminek hiánya gyakran illogikus döntések meghozatalára ösztönzi. Így történhet meg, hogy valakit még dupla fizetés ígéretével sem lehet elcsábítani arról a munkahelyről, ahol jól érzi magát. Nagy Péter szerint ez a lényeg, vagyis akkor megfelelő egy vállalkozás motivációs rendszere, ha a munkavállaló boldognak érzi magát benne.

A legjobb teljesítmény

A boldogság pszichés állapotában sarkalható a munkavállaló a legmagasabb teljesítményre, a felelősségteljes munkára. Ezt az idillikus állapotot elérni, vagy akár megközelíteni is csak úgy lehet, ha a cégvezetés figyelmet fordít a dolgozói fizikai, lelki igényeire. Ezt felderíteni pedig csak egyéni és közös foglalkozásokkal lehet, amit akár profi tréner nélkül is levezényelhetnek a cégvezetők, mondjuk egy közös vacsorával, vagy egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött kirándulással. Ezek a programok – a coach szerint – sokkal többet tudnak tenni a vállalkozások sikeréért, mint egy szigorú, autokrata parancsnok, vagy egy váratlan módon juttatott fizetésemelés. A figyelem a megbecsülés alapja, ami sokszor még pénzbe sem kerül.