Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Úgy érezzük, állandóan csak rohanunk, sosem érjük utol magunkat, és el sem tudjuk képzelni, hogyan lehetne a munkát, a családot, a szabadidős tevékenységeket és persze a pihenést belepréselni 24 órába? Nos, könnyen elképzelhető, hogy ha nem töltenénk annyi időt az okos telefonjaink böngészésével, mi is rátalálhatnánk arra a bizonyos munka-magánélet egyensúlyra.

Attól függetlenül, hogy felfedezzük és elismerjük a tényt, hogy bizony szinte a telefonunk kijelzője a legjobb barátunk, és abszolút függőségben élünk ezzel az okos eszközzel, ez még sajnos nem azt jelenti, hogy tenni is tudunk (vagy éppen akarunk) bármit is annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

Éppen ezért, összeszedtünk néhány, igencsak elgondolkoztató adatot, aminek hatására talán legközelebb, ha a telefonunk után nyúlunk, kétszer is meggondoljuk, hogy biztosan feloldjuk-e biztonsági kódot.

1. Az iPhone tulajdonosok átlag napi 80 alkalommal oldják fel a telefonjukat, hogy ránézzenek. Az Apple 2016-ban hozta nyilvánosságra ezt az adatot, erős becsléssel, ez a szám mára csak növekedhetett. A 80 alkalom / 24 óra durván elég erős adat, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy naponta átlag 7-8 órát alvással töltünk.

2. A főiskolások, egyetemisták 89%-a tapasztalt már „fantom vibrációkat”. Éreztük már úgy valaha, hogy a telefonunk rezgett az asztalunkon, vagy éppen a zsebünkben, de közben valójában semmi nem történt? A 290 diák nagytöbbsége, aki 2012-ben részt vett az Indiana University – Purdue University Fort Wayne kutatásában, bizony tapasztalt már hasonló jelenséget.

3. Pontosan tudjuk, hogy a nyugodt alvás milyen fontos ahhoz, hogy hatékony napunk legyen. Ehhez képest a mai fiatalok többsége akár többször is felkel az éjszaka folyamán, hogy ránézzen a telefonjára!

Egy Qualtrics and Accel Partners által végzett kutatás alapján az Y generáció 79%-a

maga mellé teszi a telefonját elalváskor, és 53 százalékuk fel is kel az éjszaka folyamán, hogy ránézzen. 60 százalékuk előbb futja végig a közösségi oldalakat reggel, minthogy elmenne mosdóba. 42 százalékuk pedig nem tölt 5 órát anélkül, hogy legalább egyszer végig ne böngészné a legfrissebb történéseket.

Mobil uralom

4. Egy átlag felhasználó órákat tölt a telefonja böngészésével egy nap alatt. Különböző amerikai kutatások nagyjából 2,5-5 óra közé teszik azt az időintervallumot, amit egy nap alatt csak a telefonunk képernyőjének bámulásával töltünk. Gondoljunk csak bele, mennyi mindent lehetne elintézni ennyi idő alatt!

5. Az esetek 89%-ban elővesszük a telefonunkat, ha éppen közösségi életet élünk valahol. Ez azt jelenti, hogy még, ha éppen sikerül is egy kis időt szakítanunk a barátainkra, családi ebédekre, kirándulásokra, szinte biztos, hogy elő fogjuk venni a telefonunkat és percekre eltűnünk benne.  2014-ben a Pew Research Center töltetett ki egy kérdőívet felnőttekkel – arra voltak kíváncsiak, milyen helyzetekben gondolják a telefon tulajdonosok, hogy elfogadott elővenni a készüléket:

- Templomban – 4%

- Moziban, színházban – 5%

- Megbeszélés alatt – 5%

- Családi, közös étkezésnél – 12%

- Étteremben – 38%

- Sorban állás közben – 74%

- Tömegközlekedési eszközön – 75%

- Utcán sétálás közben – 77%

Ettől függetlenül, egy következő kérdés során kiderült, a megkérdezettek 89%-a bizony elővette a telefonját a legutóbbi társasági eseményen: 61% üzenetet vagy emailt olvasott, 58% fotót készített, 52% üzenetet vagy emailt küldött, 52% hívást fogadott, 34% ellenőrizte, hogy nem-e kapott valamilyen értesítést, 33% felhívott valakit, 29% valamilyen alkalmazást használt, 25% az internetet böngészte.

6. Az sem szokatlan, hogy randi vacsora, vezetés közben is használja valaki a telefonját!

A Harris Interactive 2013-ban végzett egy viselkedés kutatást, aminek köszönhetően a következő megdöbbentő adatok láttak napvilágot. Az emberek nagy százalékban használják a telefonjukat:

- Zuhanyozás közben – 12%

- Templomban – 19%

- Moziban – 35%

- Randevún – 33%

- Iskolai előadáson / szülői értekezleten – 32%

7. Végül, de nem utolsó sorban: az okostelefonjaink 10-szer annyi bacilust hordoznak, mint amennyi a mosdónkban található!

A fenti adatok tükrében, nem lenne valóban felszabadító, ha tudatosan kevesebb időt töltenénk a telefonunkkal? Intézzük el a munkához szükséges teendőket vele, de szabadidőnkben ne legyen folyton a kezünkben.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala