Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Rég elmúltak már az idők, amikor a kollégák külön irodákban, zárt ajtók mögött, üres fehér falak között üldögéltek és csak nagy ritkán a folyosókon találkoztak. A technológiai fejlődés nemcsak a munkát, de a munkatereket is újraértelmezte. De hogyan?

A válaszokért Klementz Katához, a Loffice társalapítójához és Szabó Gáborhoz, a Szupernova Design társalapítójához fordultunk, akiknek szenvedélye a dinamikus, inspiráló munka-és életterek kialakítása. Katáék kilenc évvel ezelőtt indították el az ország első közösségi irodáját a Loffice-t, a Szupernova Design csapatának segítségével új funkciót adva egy régi gyárépületnek.

Profession.hu: Milyen színek és irodai design a legnépszerűbb napjaink multitasking jellegű munkavégzéséhez?

Klementz Kata és Szabó Gábor: Egyre több nagyvállalat ismerte fel, hogy izolálva dolgozni kevésbé produktív, és, hogy a munkatársak hatékonyságának kulcseleme a munkahelyi környezet és a design. Ez egy remek folyamat, hiszen egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy felszabadultságot eredményező, közösségi elven szerveződő, megosztáson alapuló, a valós igényeket kiszolgáló megoldások szülessenek az irodapiacon és a munkahelyeken.

A coworking irodák mintájára kialakított közösségi, nyitott, úgynevezett „open space” terek dinamikus munkavégzést tesznek lehetővé és kiszolgálják az új generáció igényeit. Ahogy folyamatosan változnak a csapatok, formálódik maga a tér is.

 Milyen a jó iroda? 

Profession.hu: Hogyan?

Klementz Kata és Szabó Gábor:Az igazán tudatos vállalatok a fix munkahelyek elvét teljesen elfelejtve kreatív, közösségi tereket biztosítanak munkavállalóiknak. Elterjedtek a mobil munkahelyet támogató, multifunkciós design irodabútorok. Sok munkahely esetén a munkavállalók bevonásával, csapatépítés keretében történik a design irányának a meghatározása. Ezáltal a dolgozók sokkal inkább magukénak érzik a tereket, amely segíti elköteleződésüket az adott cég irányába.

Profession.hu: Milyen megoldásokat alkalmaznak?

Klementz Kata és Szabó Gábor:Nagy trend a diverzitást hangsúlyozó sokszínű design, feldobva a dolgozók mindennapjait. Sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az egészség megőrzésére és a hatékonyságra. Ennek eszközei az álló munkaállomások, a tartásjavító ülőeszközök vagy fitnesslabda, a természetes alapanyagok használata, valamint a kötetlen, közösségi munkavégzést elősegítő informális terek kialakítása.

Az ideális irodatér kialakításához nem elegendő csupán az infrastrukturális szükségleteket szem előtt tartanunk, hiszen a design egyben az iroda szellemiségének a tükre. Egy inspiratív környezet motiválja a dolgozót, kihatással van hangulatára és teljesítményére. Ez saját tapasztalat, hiszen részben ennek a felismerésnek köszönhető a Loffice sikere is. Mikor kilenc évvel ezelőtt elindítottuk az ország első közösségi irodáját és a Szupernova Design csapatával közösen kialakítottuk és új funkciót adtunk egy régi gyárépületnek, olyan alapértékeket tartottunk szem előtt, mint a fenntarthatóság, a flexibilitás, a dinamizmus, a szellemi és térbeli szabadság.

Profession.hu: Melyek a legtipikusabb hibák, melyeket az iroda berendezésekor a vállalatok el szoktak követni?

Klementz Kata és Szabó Gábor:A design kialakításakor fontos tudni, hogy hol a határ. Ebből a szempontból valljuk, hogy a kevesebb néha több. A nagy felületen alkalmazott erős színek sok esetben túlzásképp hatnak és nem teszik lehetővé, hogy az aktuális hangulatunk és kedvünk szerint formálhassuk a teret. A Loffice-ban például nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a falakon kortárs alkotók munkái kapjanak helyet. A cserélődő tárlatok változatossá teszik a coworkerek mindennapjait, közvetett módon juttatva el a művész mondanivalóját a célközönséghez.

Tipikus hiba, hogy költséghatékonysági szempontok miatt sok esetben még a jól menő vállalatok sem vesznek igénybe belsőépítészt a tér kialakítása során. Ennek hatására például olyan bútorok kerülnek az irodatérbe, melyek nem feltétlenül a munkavállalók kényelmét szolgálják.

Kényes pont az infrastruktúra nem megfelelő kialakítása is. Ilyen a világítás és szellőzés problémája, a mosdók alacsony száma, vagy a modern generáció igényeinek figyelmen kívül hagyása, mint például a nyitva tartás rugalmatlansága vagy a családbarát terek hiánya.

Fontos megtalálni az intim szféra és a közösségi tér közötti harmóniát. A megfelelő egyensúlyra ráérezni nem minden esetben könnyű feladat, de egy jól átgondolt koncepcióval az iroda rögtön olyan hellyé válhat, ahova az ember nemcsak dolgozni, hanem élni is jár.

Gondoljuk át a fenti tippeket és rendezzük be irodánkat a szakértők tanácsai alapján! Már apró változtatásokkal is sokat tehetünk a mindennapos komfortérzet kialakításához. Ha még nem találtuk meg azt a munkakörnyezetet, ahol jól érezzük magunkat, ne adjuk fel! Nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint!  Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

 

Címkék: irodai design, irodabútor, munkakörnyezet, open office, vállalati kultúra