Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kutatás-fejlesztés

A válság természetes velejárója a gazdaságnak. Ez a mostani állapot, a változás előtti pillanat, ami után gyorsan osztódik fel újra a piac. Egyes szektorok, szegmensek eltűnnek, de a helyükre újak emelkednek. A megfelelő pozíciót pedig- függetlenül a cég profiljától - a kutatás-fejlesztéssel törődő vállalkozásoknak van reális esélye a leggyorsabban megtalálni.

Innováció

Első hallásra logikátlannak hangzik, de a fejlesztés a recesszió hullámtörője. A válság - teoretikus értelemben - azért jött létre, mert az a mód, ahogy a világgazdaság eddig működött nem volt tökéletes. Fejleszteni kell rajta, ez a véráramban lévő cégek kutya kötelessége. Mind technológiában, mind eszközökben és vezetésben egyaránt, hogy túléljék a válságot.

Képzések, tréningek

Minden szinten, a vezetőktől a dolgozókig tovább- és átképzésekkel, tréningekkel lehet sikeresen felkészülni a folytatásra. A túlélésre reális esélyt biztosít, ha fokozott figyelmet fordítunk a képzésekre!

Képzések, tréningek

Létszámstop

Az első intézkedés a válság ellensúlyozására az, hogy leállítják a cégek a létszámbővítését. A kiadások lefaragásának a leghumánusabb módja ez, amivel átmenetileg megfékezhetőek a folyamatok. A cégek menedzsmentjének az első és legfontosabb irányelvei a védelemre fokuszálnak, ami természetesen eredményezi a létszámstopot.

Racionalizálás

Minél nagyobb egy cég, annál több féle tevékenységet folytat. A több lábon állás eredménye, hogy több csatornán érkezik a kasszába a bevétel. A recesszió természetének köszönhetően nem minden területet érint közvetlenül veszteség. Akadnak olyan melléktevékenységek, amik nem, hogy csökkenő, emelkedő tendenciát mutatnak a válság hatására. Ésszerű döntés, ha a veszteséges ágakat lekapcsolják, a nyereségest pedig fejlesztik, így az egyensúly közeli állapot fenntarthatóvá válik.

Átszervezés

A racionalizálás következménye, hogy a veszteséges tevékenységeken tevékenykedő munkavállalók munka nélkül maradnak. A szociálisan érzékeny vezetők, tulajdonosok nem teszik utcára a dolgozóikat, inkább annyit helyeznek át a nyereséges üzemágakra, amennyit csak tudnak. Így megmarad az állomány és nem utolsó sorban a jó hírnevük és erősödik a dolgozóikban a beléjük vetett bizalmuk. Ezek a nem megfogható, megmérhető tőkék, hosszútávon többet érnek az anyagi betéteknél.

Távmunka

Ha egy cég tevékenysége nem kötődik feltétlenül munkahelyhez (pl: programozó, szoftverfejlesztő, tanácsadó, könyvelő) akkor a dolgozók megtarthatóak úgy, hogy a munkájukat otthon végzik el. Ezt a lehetőséget minden racionálisan gondolkodó cégvezetőnek, tulajdonosnak érdemes számba venni.

Távmunka

Kényszerszabadság

A bajba került cégek vezetői kiadáscsökkentés miatt gyakran döntenek úgy, hogy a legnagyobb kiadási tételen, a munkabéreken kezdik el a spórolást. Ennek a legkevesebb ráfordítással járó módja, ha határozott, vagy határozatlan időre fizetés nélküli szabadságra küldik a munkavállalóikat. Így nem kell végkielégítést fizetni, csak a kötelező járulékok terhelik tovább a költségvetést.

Leépítés

Ezt a lehetőséget csak akkor lehet érvényesíteni, ha az érintett cég kilátásai hosszútávon is negatív mérleget mutatnak. Ebben az esetben végkielégítést kell fizetni, de a kötelező járulékok terhei tovább nem terhelik a kincstárat, sőt a munkahelyek közüzemi díjainak megfizetésétől is mentesülnek. A leépítés lehet egyéni, vagy csoportos is, viszont mindkét esetben végleges és súlyos következményekkel járó döntés.

Felszámolás

A végső megoldás. Kellemetlen, fájdalmas, szomorú, de ha nincs más választás, meg kell tenni. Ilyenkor elvész a hosszú évek alatt felépített hírnév és bizalom, a dolgozók egzisztenciájáról nem is beszélve. Magyarországon a válság következtében eddig több ezer vállalkozás számolta fel önmagát.

Profilváltás

Azon vállalkozások, akiket sajnálatos módon elsodort a recesszió cunami esélyt kapnak arra, hogy átértelmezzék a működésüket. Ha már túl vannak mindenen: elbocsájtás, leépítés, bezárás, ne számolják föl magukat teljesen, váltsanak profilt. Minden területnek van felfelé ívelő ága, amire éppen most érdemes felkapaszkodni. Így nem vész el a kapcsolati tőke, a tapasztalat, a név, a szaktudás, csak átalakul és feltámad poraiból.

Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu