A kiközösítés az egyik legdurvább sértés a másik ember számára. Azért a vita, a veszekedés és a csapkodás sem mélyíti el a szimpátiát a munkatársak között, ám ha valakit levegőnek néznek, még szörnyűbb érzés. Előfordul, hogyha ilyen helyzetbe kerül valaki, tehetetlennek érzi magát. Mit lehet ilyenkor tenni? Cikkünkben adunk erre megoldást!

Ha hosszabb távon keresztül átnéznek rajtunk a kollégáink, nagyon sötét gondolataink támadhatnak. Aki még nem került ilyen szituációba, annak szerencséje van. Ám aki már végigment hasonló helyzeten, az jól tudja, mennyire nehéz és depressziós ez az állapot.

Interjúalanyunk, Anita 3 év után került ebbe a nehéz helyzetbe. "Amikor elkezdtem dolgozni értékesítőként, egészen más csapat vett körbe. Valahogy őszintébb volt a légkör, és a főnökünk is arra tanított bennünket, hogy azonnal mondjuk meg egymásnak, ha valami bajunk van. Most, hogy visszagondolok, több férfi kollégám volt akkor, nekik természetes, hogy nem kertelünk, na, de nem is sértegetjük egymást. Szóval 3 év után valami megváltozott. A hátam mögött azt terjesztette az egyik kolléganőm - persze az, aki a legpletykásabb volt mindig -, hogy én mennyit lazsálok, meg hogy a főnök szeretője vagyok. Ez egyáltalán nem volt igaz, és nem értettem, miért pont engem pécézett ki. Nem foglalkoztam az egésszel. Aztán egy hónap múlva már senki nem akart velem ebédelni, elmaradtak a közös kávézások is. Nem keresték a társaságomat a többiek sem, és erre rádöbbenni szörnyű volt. Fél évig bírtam így, próbáltam a kollégáim kedvében járni, néha már-már megalázó módon is, de minden hiába. Inkább otthagytam az egész bandát, és új munkát találtam. Sokkal jobb, de azért kicsit még bánt az, hogy így viselkedtek velem, és teljesen méltatlanul."

Mit tehetünk, ha kiközösítenek a kollégáink?

Mit tehetünk, ha a kollégáink kiközösítenek?

1. Törekedjünk minél őszintébb kommunikációra, ám a személyeskedést és a provokációt gondosan kerüljük el! Ne hagyjuk befolyásolni magunkat és a munkánk eredményét néhány rosszindulatú, gyerekes kolléga miatt. A kiközösítés egyébként sem vall felelősségteljes, felnőtt gondolkodásra, mi se alacsonyodjunk le erre a szintre. Amennyire csak lehetséges, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, és a munkánkra koncentráljunk.

2. Találjuk meg a véleményvezért. Minden kiközösítés mögött áll egy fő provokátor, akire hallgatnak a többiek is. Érdemes feltérképezni az illetőt, és kifürkészni, miért indíthatta el ellenünk ezt a kampányt. Lehet, hogy egy apró megjegyzésünkkel sértettük vérig, és mi már nem is emlékszünk erre, ő azonban azóta sem bocsátott meg. Éppen ezért a leghatékonyabb módszer, ha konkrétan megkérdezzük őt, hogy megbántottuk-e valamivel, mert ha igen, akkor elnézést kérünk ezért. Ez igen gyakran beválik, és a kiközösítés hamar meg is szűnhet ennek hatására!

3. Kérjük a főnökünk segítségét. Nem biztos, hogy azonnal rohannunk kell hozzá, hagyjunk azért egy kis időt előtte, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a helyzet.

4. Azonnal kezdjünk el új munkahelyet keresni! Biztos, ami biztos alapon legyen egy B-tervünk, mert azzal csak nyerhetünk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az esetek többségében a kiközösítésnek csupán egyetlen tanulsága van: nem vagyunk a helyünkön, tovább kellene állni.  Egyáltalán nem azt kell ebből levonni, hogy rossz emberek vagyunk. Nem vagyunk azok. Csupán az adott közösségbe nem illünk bele, és ez bárkivel előfordulhat. Új munkahelyet, új munkatársakat kell keresni, és felesleges rágódni a kudarcon.

Ám emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat  ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek. Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

Mit tehetünk, ha kiközösítenek a kollégáink?ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Mit tehetünk, ha kiközösítenek a kollégáink?RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kollégák, munkatársak, kiközösítés