Ezeket a kérdéseket tették fel maguknak interjúalanyaink is - és úgy tűnik: jó irányt választottak.

Nemcsak az érettségi felé közeledőket foglalkoztatja a pályaválasztás; egyre gyakrabban fordul elő, hogy akár negyvenen túl újabb szakmát, képesítést szerez valaki. Interjúalanyainkat is erről kérdeztük: ki hogyan látja szakmai jövőjét és lehetőségeit, és milyen változtatásokat lépett meg a saját fejlődése és hosszú távú anyagi biztonsága érdekében.

"Egyet biztosan tudok: én nem akarok negyvenvalahány évig ugyanazzal foglalkozni, és ugyanott dolgozni - nyílik meg őszintén az érettségire készülő Laura. - Mivel a matek és a kémia az erősségem, a Műegyetemen a vegyészmérnöki és biomérnöki karon szeretnék továbbtanulni, és mellette már nyaranta valamelyik gyógyszeripari cégnél gyakornokoskodnék. De annyi minden van, ami még ezen kívül érdekel, például a pszichológia, a közgazdaságtan, na, meg a bioélelmiszerek és a divat világa is. Úgy tervezem, hogy amire csak időm és lehetőségem adódik, azt megtanulom, csinálom, és így több lábon is állhatok később, nem ragadok bele egyetlen szakmába."

Céltudatos vélemény egy tizennyolc éves hölgytől, és bölcs életszemléletre utal. Valóban igaz, hogy érdemes több lábon állni, és akár a hobbinkat idővel hivatásunkká fejleszteni. Hasonló életutat járt be másik interjúalanyunk, Dóra is, aki vendéglátós végzettségét és saját cukrászdájának tervét váltotta le életvezetési coach pályára.

Mit tegyen egy 18 és egy 40 éves pályakezdő?

"A családunkban hagyománya van a cukrászmesterségnek - osztja meg velünk a negyvenhét éves hölgy -, ezért a család nyomására elvégeztem én is a vendéglátó szakközepet. Sokáig álmom volt, hogy saját cukrászdát nyitok, de rájöttem, hogy ez egy nőnek nagyon kemény fizikai munka. Dolgoztam cukrászdában, nagyüzemben készítettük a tortákat, de hiába imádok sütni, rájöttem: ez a világ nem nekem való. Mentem tovább, dolgoztam bolti eladóként, felszolgálóként, mellette elkezdtem a vendéglátó-ipari főiskolát is. Aztán egymásba szerettünk egy külföldi fiúval, terhes lettem, összeházasodtunk, és abbahagytam a sulit."

A következő tíz évet két gyermeke mellett otthon, családanyaként és feleségként töltötte Dóra. Ez is kemény munka, hívja fel rá a figyelmet, és igaza van. Csak a kívülállók nem értik meg, hogy mennyi teher és feladat hárul ilyenkor egy nőre amellett, hogy továbbra is vannak ambíciói szakmai fejlődésével kapcsolatban, és szeretne továbblépni.

"Az anyukáknak azt tanácsolom - fűzi hozzá Dóra -, hogy napi szinten szakítsanak magukra időt. Vissza kell tölteni az elveszített energiát, hiszen a nap többi része az ún. adásról, a másokról való gondoskodásból áll. Olyat válasszunk, amit könnyedén be tudunk építeni a mindennapokba. Lehet, hogy egészen más területre kell evezni, összeállni több kismamával - amúgy ez a gyerekfelügyeletben is segítség - és elindítani valamit, ami értéket teremt, és idővel értékesíteni is lehet. Szerintem az online dolgok jobban működnek, és otthonról, rugalmasan is lehet üzemeltetni. Én 40 évesen elkezdtem ingatlanokkal foglalkozni, a nyelvoktatásban is dolgoztam, aztán 4 év után rájöttem, hogy ez sem az igazi. Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, ezért az életvezetési coach irányba indultam el, elvégeztem egy színvonalas képzést. Végre azt érzem, hogy megtaláltam, amit szeretek csinálni, a helyemen vagyok. Ez a lényeg. A legfontosabb. És ez megteremti a biztos anyagiakat is."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mit vegyünk figyelembe egy új szakma illetve hivatás esetén? Vizsgáljuk meg a következőket:

- Milyen értékeim vannak?
- Milyen erősségeim vannak?
- Miben vagyok kevésbé jó?
- Mi az, ami untat vagy gyakrabban hibázom benne?
- Mi a célom?
- Mit szeretek csinálni?
- Mi az érdeklődési köröm? Miről beszélek lelkesen?
- Mi a hobbim?
- Képes vagyok-e több időt és energiát fordítani a hobbimra? Úgymond lehetséges-e "felfuttatni"?
- Képes vagyok-e minden tőlem telhetőt megtenni a szakmai fejlődésem érdekében?

Az utolsó kérdés igen lényeges, gondoljuk csak végig! Hiszen mi irányítjuk az életünket - vagy ha most nem így érezzük, akkor ideje kézbe venni még ma, és az akár elsőre kényelmetlennek, időigényesnek tűnő, sok energiát kívánó változásokat, tanulást, képzést is bevállalni. Gondoljunk csak vissza az érettségiző és az ötven felé közeledő interjúalanyaink példájára. Minden jel arra mutat: megéri odatenni magunkat!

Ha még bizonytalanok vagyunk, íme néhány hasznos információ! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT. Sőt, a naponta frissülő álláslehetőségekről kérhetünk értesítést is:

Mit tegyen egy 18 és egy 40 éves pályakezdő?ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Mit tegyen egy 18 és egy 40 éves pályakezdő?RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, állás, pályaválasztás, pályakezdő