Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

- Profession.hu: Mikor hatékony egy szervezet működése?

- Braun Katalin: Ha sokszínű. Egy szervezet sokszínűsége pedig akkor hozza ki magából a legtöbbet, ha az alkalmazott motivációs technikák meg tudják szólítani az egyediséget és ezt integrálni tudja a közös jóba. Az ilyen jellegű „hangolásra” például az ún. spiráldinamika képes, mivel egyszerűen és átláthatóan tudja ezt az egyediséget csoportosítani értékrendek szerint.

- Profession.hu: Hiába dolgozik tehetséges csapat a szervezetben, ha a vezető nem tud motiválni. Mit ronthat el?

- Braun Katalin: Különbözőek vagyunk, különféleképpen reagálunk a motivációs technikákra. Akkor van a gond, ha egy vezető saját magából indul ki, és azt a technikát alkalmazza másoknál, ami saját magánál vált be. Ehelyett inkább érdemes megfigyelnie, hogy mi mozdít előre másokat. Ahhoz, hogy az egyénben lévő legjobb rész, a tehetsége a felszínre jöjjön, egyediségéhez, viselkedéséhez illő motivációra van szükség.

- Profession.hu: Hogyan lehet egyénre lebontva hatékonyan alkalmazni a motivációs technikákat?

- Braun Katalin: Ahhoz, hogy a megfelelő motivációs technikát alkalmazzuk, fel kell ismernünk hogyan működnek mások, s mi fontos számukra.

A következő kérdések megválaszolása sokat segíthet ebben:

- Inkább proaktív, kezdeményező, vagy inkább reaktív, várakozó és gondolkodó személyiség?

- Mi fontos számára, milyen értékek és kritériumok motiválják?

- Jobban érdekelt-e egy probléma megoldásában és elérésében vagy inkább problémakerülő?

- Saját maga számára akarja-e meghozni döntéseit, vagy motiválja őt a külső tényező és az emberek?

- Szeret sok alternatívát felhozni és azok közül választani vagy befejezni, amit elkezdett?

- Hogyan motiválja őt a változás, milyen gyakran és mennyiségben van szüksége a változásra?

- Profession.hu: Mire érdemes egy vezetőnek odafigyelnie, amikor motiválni szeretne valakit?

- Braun Katalin: Egy vezetőnek fontos odafigyelnie hogyan beszél és fejezi ki magát, milyen szavakat használ a munkatársakkal való beszélgetések során. De érdemes azt is megfigyelnie, hogyan kommunikálnak mások. Ebben a folyamatban a spiráldinamika módszer azért segíthet sokat, mivel könnyen átlátható és útmutatót ad arra, hogy a használt szavak mögött felismerjük az értékrendeket és a motivációt.

      Mindenki másképp csinálja?      

- Profession.hu: Mint motivációs eszköz, mekkora jelentősége van a visszajelzéseknek és a visszacsatolásoknak?

- Braun Katalin: Nagy jelentősége van a visszajelzéseknek és a visszacsatolásoknak, főként az Y és X generáció igényli ezt intenzívebben. Azok az emberek, akik inkább extrovertáltak szeretik kívülről kapni a stimulációt, „éhesebbek” a visszacsatolásra. Számukra fontos a kívülről jövő megerősítés.

Míg azok az emberek, akik a saját, belső értékrendjük szerint szűrik át és értékelik saját viselkedésüket, ők inkább introvertáltabbak. Nekik kevesebb külső visszacsatolás is elég. Ők jobban is ragaszkodnak saját meglátásaikhoz, míg az extrovertáltabb típusú személyiségek jobban alkalmazkodnak és építik be mások véleményét. Ez azt jelenti, hogy fontos felismerni, kik azok a munkatársak, akik könnyedén beintegrálják a visszacsatolást viselkedésükbe és kik, azok, akik a visszacsatolásokat a saját belső értékrendjük szerint értékelik, és ez alapján építik be azokat.

- Profession.hu: Lehet-e az egyéni célkitűzéseket összhangba hozni a szervezet célkitűzésével?

- Braun Katalin: A célkitűzések, munkával kapcsolatos célmegállapodások fontos elemei a sikeres együttműködésnek. Azonban érdemes ezt a kijelentést alaposabban megvizsgálni. Az emberek egy részét motiválja és inspirálja, hogy egy meghatározott munkacélt állítsanak fel, amely felé elmozdulhatnak.  De vannak olyan emberek, akik kudarc-kerülőek, számukra a cél a rossz kimenetel elkerülése. Őket a munkával, feladattal kapcsolatos cél felállítása nem fogja motiválni.

- Profession.hu: A kapcsolatépítési képesség a szervezet egyik fontos összetevője, ez is személyiségtípus függő?

- Braun Katalin: A networking egy szervezetben szintén nagyon fontos tényező, de itt is fontos felismerni, ki hogyan érzi jó magát ebben a folyamatban. Azok, akik extrovertáltak, könnyen létesítenek új kapcsolatokat, többet beszélnek, kezdeményezőbbek, könnyebben befogadják a sok emberrel teli teremben lévő ingereket, sőt ezek még stimulálják is őket. Ezzel szemben, azok, akik introvertált személyiségtípusok, számukra ezek az ingerek terhesek lehetnek, mert inkább gondolkodnak és hallgatnak. Számukra könnyebb írásban kommunikálni, mint személyesen egy találkozó alkalmával.

Tehát egy vezetőnek meg kell értenie, hogy mindenkivel a saját személyisége szerint kell bánni. Ez főként az olyan csapatokra érvényes, ahol alkotó és fejlesztő munka folyik, ahol a tehetségre építenek és az egyediségre. A vezető olyan, mint egy jó edző, a legtehetségesebbekkel dolgozik és az egyéni érdekeket egy közös cél érdekébe tudja állítani, magyarázza Braun Katalin.

 

A témával fogunk még foglalkozni, de addig is próbálkozzunk minél több irányban, s eközben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala