A nyári szünet kezdetével beköszönt a diákmunkák időszaka. Ha hajlandóak vagyunk szabadidőnk egy részét feláldozni, értékes munkatapasztalatot, magabiztosságot, készségeket és pénzt nyerhetünk.

A The Student Room nevű lap az összeállításában a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze, összefoglaló képet adva arról, mire figyeljünk, ha nyári munkát keresünk.

Így találjunk munkát!

A diákmunka keresésébe minél előbb kezdjünk bele, sok cég már tavasszal elkezdi a válogatást. Minél korábban észbe kapunk, annál nagyobb esélyünk lesz rá, hogy az elképzeléseinknek megfelelő munkakörben tudunk elhelyezkedni. A keresés első lépése az internetes álláskeresés. Például a Profession.hu-n ilyen diákmunkákat kínálnak

Alternatív lehetőségként ne felejtsük el a közösségi oldalakat sem, sokszor ugyanis itt jelennek meg először a lehetőségek. Lapozzuk fel a helyi lapok és magazinok álláshirdetési rovatát, valamint menjünk el iskolánk karrier központjába, vagy a lakóhelyünk szerint illetékes munkaügyi hivatalba is.

Azok számára, akik a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni, a legjobb módszer, ha személyesen mennek be az adott üzletbe, és közvetlenül az üzletvezetőnek adják le önéletrajzukat. Szánjuk rá az időt, hogy végigjárjuk a várost, vagy az egyszerűen és olcsón megközelíthető környező településeket, sok esetben ugyanis az üzletek hirdetés helyett egyszerűen a kirakatba helyezik el a nyári munkára való felhívást. 

Ne felejtsük el a személyes segítségkérést se, legyen szó akár a szüleinkről vagy ismerőseinkről, akik szólhatnak egy-egy jó szót az érdekünkben. A kapcsolatépítés nem csak a teljes munkaidős állás megszerzése esetében fontos, a szakmai kapcsolatrendszereket már a diákmunka idején el kell kezdeni kiépíteni. Érdeklődjünk már dolgozó diáktársainknál is, ajánlás útján ugyanis nagyobb eséllyel kerülhetünk be egy-egy olyan projektbe, amely már elkezdődött. 

Minden, amit a nyári munkavállalásról tudni kell

Erre figyeljünk a diákmunkáknál

1. A munka jellegénél fontosabb a tapasztalat

Ha nyári diákmunkáról van szó, legyünk a lehető legrugalmasabbak. Lehet, hogy tanulmányainkhoz egyáltalán nem kapcsolódó területen adódik lehetőség, ám ne szalasszuk el csak azért, mert nem ez volt álmaink állása. Egy szupermarketben árufeltöltőként vagy pénztárosként eltöltött pár hónap jól jöhet, ugyanis az egyébként üres önéletrajzban fel tudjuk majd sorolni a "csapatmunka", "pénzkezelés" és "problémamegoldás" készségeket. Egy-egy ilyen pozíció ráadásul referenciaként is szolgálhat, ha jó kapcsolatot alakítunk ki a főnökkel. 

2. Legyünk érzékenyek a keresletre

Mielőtt lekorlátoznánk lehetőségeinket a szórólaposztásra vagy újságkihordásra, gondoljuk át logikusan, hogy a nyár mely területeken igényel extra munkaerőt. Az élelmiszerüzletek, a hotelek, gyermektáborok, éttermek, utazási irodák mind számításba jöhetnek, csakúgy, mint egyéb cégek, ahol a nyári szabadságolások miatt lehet szükség segítségre. Keressük fel a kórházakat, bankokat, termelő üzemeket és gyárakat, ahol rejtett lehetőségekre bukkanhatunk. 

3. Óvakodjunk a "jutalékos rendszerektől"

Óvakodjunk az olyan cégektől, ahol a diákmunka díjazása nem világos, illetve bármilyen "eladási adathoz" vagy értékesített példányszámhoz kötött. A jótékonysági szervezetek utcai adománygyűjtői vagy az MLM rendszerek tipikus példái ennek. 

Ezek a leggyakoribb nyári munkák:

enlightened Nyári táborok, nyári iskolák: Az effajta nyári munka nemcsak szórakoztató, de általában kültéri elfoglaltságot jelent, illetve lehetőséget nyújt arra, hogy gyerekekkel foglalkozzunk. Nem kell feltétlenül külföldben gondolkodnunk, a legtöbb, a városunkban található oktatási intézmény évente rendez ilyet. A munka lehet, hogy nem a legkönnyebb, de nagy tapasztalatot szerezhetünk szervezési és csapatmunka terén, ráadásul a jó hangulat is garantált. A legtöbb diákot, ha meg voltak vele elégedve, automatikusan visszahívják a következő évben is.

enlightened Fesztiválok és sportesemények: Ha a nyarat egyébként is koncerteken szerettük volna tölteni, akkor ideális megoldás lehet egy fesztiválon diákmunkát vállalni. A legtöbb esetben a fizetség az ingyenes belépő, sátorhely és teljes ellátás. Ha szeretnénk a kulisszák mögé látni, szívesen támogatnánk egy jótékonysági szervezetet és a rendezvényszervezés vagy a vendéglátás területen szeretnénk elhelyezkedni, akkor ez ideális választás lehet. 

enlightened Egyetemi munkák: Az egyetemeken akkor is folytatódik az élet, ha a diákok vakáción vannak. Különböző konferenciákkal és más rendezvényekkel kapcsolatos adminisztratív feladatok, vagy laboratóriumi munkák lehetnek elérhetőek. 

enlightened Színházi munkák: A színészeten kívül minden egyéb feladatkörbe kereshetnek munkaerőt a jegyszedéstől kezdve a reklám, promóció, kiszolgálás és statiszta munkákig. 

enlightened Irodai munka: Az adminisztrációs munka kiváló alkalom lehet arra, hogy az önéletrajzban bizonyítsuk IT készségeinket, tapasztalatot szerezzünk általános szervezési és telefonos kommunikációs területen. Ezek a munkakörök általában nem igényelnek titkárnői tudást, legtöbb esetben gépelési és adatfeltöltői munkákról van szó, illetve telefonos ügyfélszolgálatról. Ha call centerbe jelentkezünk, figyeljünk rá, hogy a fizetés ne csak a vonalban töltött időre vonatkozzon, illetve ne kötődjön az eladás sikerességéhez. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

enlightened Külföldi munka: Ha nyelvi készségeinket szeretnénk fejleszteni, egy külföldi lehetőség nagyszerű lehet, ráadásul életre szóló élményekkel gazdagodhatunk. Az irodai munkák, a bárok, vendéglátás, edzőtermek és au-pair jellegű munkák a legnépszerűbbek. 

enlightened Fizikai munka: Az idényjellegű, képzettséget nem igénylő munkák általában azoknak ajánlottak, akik jó fizikai és állóképességgel rendelkeznek, és hajlandóak keményen dolgozni egy monoton munkakörben pár hétig. Szüretek idején a farmokon és a birtokokon bizonyos esetekben a szállás is biztosított. 

enlightened Kereskedelem: Az üzletekben eladói és kisegítői munkakörök esetén nagyon nagy lehet a verseny, így minél előbb menjünk be személyesen az önéletrajzunkkal a kiszemelt helyre. Kezdjük a plázákban vagy bevásárló utcákban, jelenjünk meg magabiztosan és jól öltözötten. Minden esetben a menedzserrel beszéljünk, a pályázati anyagunk leadása után pedig napi rendszerességgel telefonáljunk. 

enlightened Magántanár: Ha végzettségünk lehetővé teszi, vállaljunk nyári felkészítést, felzárkóztatást diákok számára. Ha jó a nyelvtudásunk, akkor nyelvvizsgákra vagy egyéb tesztekre való gyors felkészítő kurzusokat is tarthatunk, vagy jelentkezhetünk önkéntesnek iskolákba, ahol a tanulási nehézségekkel küzdőknek nyújthatunk segítséget.

Címkék: diákmunka, önkéntesség, ideiglenes, szezonális, nyári munka, álláskeresés, pályakezdő, fiatal

Szemlézte: Fogas Krisztina