Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy a fenti kérdésekre választ tudjunk adni, érdemes jobban megvizsgálni a különböző önéletrajzok kialakulásának hátterét, felépítését és tartalmát.

Magyarországon sokáig a régi típusú, leíró önéletrajz volt használatban, amely esszében mutatta be egy jelölt szakmai tapasztalatát, családi állapotát és életének jelentősebb mozzanatait. A leíró önéletrajz mára teljesen kikopott a használatból, mert nehezen áttekinthető, és nem professzionális; egyszerűen elavult.

Az amerikai típusú önéletrajz

Amikor Magyarországra beköszöntött a piacgazdaság, a multinacionális vállalatok megjelenésével gyorsan elterjedt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában használt önéletrajz típus: az amerikai típusú önéletrajz.

Az ilyen típusú önéletrajz külön fejezetekben mutatja be a szakmai tapasztalatot, a fontosabb készségeket és a tanulmányokat. Fontos jellemzője az áttekinthető tömör szerkezet, legfeljebb két oldal hosszú, és alapvetően tőmondatokban fogalmaz, vagy egyszerű felsorolásokat használ.

A hagyományos leíró önéletrajzzal ellentétben pedig fordított időrendi sorrendben, tehát a jelenből visszafelé haladva mutatja be a jelölt korábbi pozícióit, tanulmányait.

  Mi a különbség az Europass és az amerikai típusú önéletrajz között? Melyik a jobb?  

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai önéletrajz pontos angol fordítása Résumé, de ékezet nélkül írva is helyes: Resume. Ez a szóhasználat azonban csak az Egyesült Államokban és Kanadában elterjedt. Nagy Britanniában és Európa más részein a Curriculum Vitae (rövidítve: CV) kifejezést használják, amikor angolul hivatkozik valaki az önéletrajzra. Mindkét kifejezés azt a fajta önéletrajzot takarja, amit mi Magyarországon amerikai típusú önéletrajzként ismerünk.

Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajz az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg 1998-ban. A projekt fő célja az volt, hogy a szakmai tapasztalat és kompetenciák egységesített bemutatásával is megkönnyítsék a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül.

Az Europass önéletrajz tehát deklaráltan egy sablon, melynek legjellemzőbb sajátossága a középre igazított elrendezés. Struktúrája kötött, éppen az egységesítés miatt. A kitöltési útmutató például még arra is felhívja az álláskeresők figyelmét, hogy ne változtassanak a sablon elemein, formátumán és betűtípusán.

Ez az egységes szerkezet teszi lehetővé, hogy az interneten is elkészítsük az önéletrajzunkat. Egy megadott online felületen felvihetjük a személyes adatainkat, és eztán a rendszer egy gombnyomásra elkészíti az Europass önéletrajzunkat, melyet elektronikus fájlként is lementhetünk, vagy akár ki is nyomtathatunk.

Az Európai Unió bővülésével, és az EU-s forrásokból finanszírozott népszerűsítés hatására mára az Europass önéletrajzot is meglehetősen széles körben használják - ám kizárólag Európában.

Melyik a jobb?

Az Europass önéletrajz kötöttebb struktúrája sokszor túl kényelmessé teszi az álláskeresőket. Úgy kezelik ez azt önéletrajzot, mint egy átlagos formanyomtatványt, amelybe csak beírják az adatokat, és már kész is. A másik probléma a túlzott egységesítésből fakad. Amikor több száz álláskereső közül kell kitűnnünk a pályázatunkkal, kifejezetten hátrányos lehet, ha pontosan ugyanolyan sablont használunk, mint mások.

Az is fontos szempont, hogy a személyzetisek és az állásközvetítők melyik önéletrajz típust kedvelik jobban. Általánosan kialakult vélemény a szakemberek körében, hogy az Europass önéletrajz nehezebben áttekinthető, mint az amerikai önéletrajz. Elsősorban a középre igazított elrendezés és a nyelvtudás szintjének bemutatására használt különböző kódok miatt.

Mindezek miatt azt lehet mondani, hogy általában amerikai típusú önéletrajzot érdemes használni. Ez alól kivételt képez, ha Európai Uniós intézményhez pályázunk, vagy külön kérik az Europass formátum használatát. Amennyiben valaki egy nyugat-európai országba jelentkezik, de nem egy EU-s hivatalba, akkor is az amerikai önéletrajzot lesz számára a jobb választás.

Azonban bármelyik típust is választjuk, célszerű kellő időt és figyelmet fordítani az önéletrajz megírására fordítani, mert bár fontos a szerkezet, az önéletrajz tartalmán sokkal több múlik.

Baráth András
okleveles önéletrajz-szakértő