Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Csak úgy, ahogy szinte már senki nem ismeri a régen oly népszerű gyorsírást, illetve a varrás is inkább hobbinak, semmint szakmának számít, arra kell számítanunk, hogy a ma kifejezetten felkapott szakmái, a holnap elfeledett hivatásai lesznek. 

Nézzük először azt a 6 folyamatot, amik a változás fő okai lesznek a nagyon közeli jövőben:

1. Megnövekedett élettartam – Egyre magasabb az átlagéletkor, ha az elmúlt évek tendenciája folytatódik, pár éven belül a 60 év felettiek száma akár 70%-kal is megnövekedhet.

2. A technológia fejlődése, az „okos” gépek és rendszerek terjedése – A technológia fejlődésével eddig elképzelhetetlen dolgokat vihettünk véghez, az „okos munkahelyek” automatizálása pedig leváltja az unalmas, monoton, szalag munkákat.

3. Komputerizált világ – Az adatkezelés és feldolgozás még sosem látott dimenziói!

4. Új médiafogyasztási szokások – A vizuális tartalom jelentősége lassan felülmúlja az írásos tartalmakét.

5. Szuperstruktúrált szervezetek – A kommunikációs, illetve social eszközöknek köszönhetően a különböző szervezetek elképesztő méreteket ölthetnek.

6. Globalizáció – Amerika és Európa már nincs monopol helyzetben a munkalehetőségek terén.

Milyen szakmai kompetenciákra lesz szükségünk 2020-ban?

Amennyiben valóban a fenti folyamatok mentén halad előre a világ és vele együtt a szakmai jövőnk, akkor 2020-ra az alábbi kompetenciáknak vesszük majd a legnagyobb hasznát:

Kognitív flexibilitás

Lényegében kreativitás, probléma felismerő készség, logikus gondolkodás. Ugyanakkor azt a képességet is magában foglalja, hogy bizonyos kommunikációs helyzetekben mit és hogyan adunk át a másik félnek. Kifejezetten fontos lesz, hogy ne csak kliséket durrogtassunk, hanem valóban mélyebben, személyre szabottan beszélgessünk partnerünkkel, figyelve az ő reakcióit.

Kultúrközi nyitottság

A képesség arra, hogy a legkülönbözőbb kulturális környezetekben is megálljuk a helyünket, és adaptálódni tudjunk a szituációhoz.

Szolgálat központúság

Hogyan segíthetnénk a leghatékonyabban a közvetlen, illetve tágabb környezetünknek? Mennyire vagyunk csapatjátékosok?

Új típusú médiafogyasztás

Legyünk képesek lépést tartani a rohamtempóban fejlődő kommunikációs eszközökkel és felületekkel, problémamentesen, de kritikusan tudjuk fogyasztani a tartalmat, illetve tudjuk leszűrni, majd átadni az információt.

Érzelmi intelligencia

Ugyan a robotok már egyre több feladatot át tudnak venni az embertől, érzelmi reakciókra még nem képesek. A jövőbeni munkáltatóknak éppen ezért kiemelten fontos lesz, hogy olyan munkatársakkal vegye körbe magát, akik könnyedén és gyorsan felismerik a különböző emberi reakciókat.

Emberiesség

Ez alá a kategória alá esik minden olyan cselekedet, amivel munkatársainknak segíthetünk a fejlődésben és előrelépésben. Hogyan motiváljunk, hogyan ismerjük fel és fejlesszük a rejtett tehetségeket, illetve hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb embert bizonyos munkakörökre.

Kritikus gondolkodás

Az automatizációval egyenesen arányos mértékben fog megnőni az igény az emberi kritikus, illetve logikus gondolkodásra. Mindenkinek az a célja, hogy a gépek, illetve automatikus rendszerek a cégek hasznára, ne pedig hátrányára váljanak. Fel kell tudni mérni a veszélyforrásokat, illetve a lehetséges kockázatokat.

Komplex problémamegoldás

A technológia egyrészt nagyban megkönnyítheti mindennapjainkat, illetve le veheti a terhet a vállunkról, ugyanakkor, meg is bonyolíthatja az életünket. Például, egy hordható lépésszámláló, illetve útvonalfelmérő segítségével terveztethetünk egy térképet, hogy a kórházi ápolók hatékonyabban tudjanak közlekedni. De ha közben nincs mögötte egy ember, aki az ápolókkal folytatott beszélgetések alapján, logikusan elemzi a kapott adatokat, csak egy kaotikus labirintus lesz a végeredmény.

Akárhogy is nézzük, a fentiek legnagyobb tanulsága, hogy szociális készségeinken érdemes a legtöbbet dolgoznunk és fejlesztenünk, hiszen ezek lesznek azok, amik az egyre inkább automatizált és gépiesített világban a legnagyobb hasznukra válnak majd.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala