Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán az első és legfontosabb, hogy azt tisztázzuk, mi, illetve, pontosabban, ki is az a mentor?

A mentor egy olyan tapasztalt személy, aki ellát minket a megfelelő tanácsokkal, visszajelzésekkel, ha kell, kritikákkal, illetve támogatással, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresen haladhassunk előre a karrierpályánkon.

Tekinthetünk rá úgy is, mint egy tudás, illetve lehetőség központra, aki külső szemmel látja a helyzetünket, éppen ezért objektív véleményt tud alkotni rólunk. Bármikor fordulhatunk hozzá, megbízhatunk benne, kérdezhetünk tőle, ráadásul új kapcsolatok kiépítésében is sokat segíthet.

Valójában bárki betöltheti a mentor szerepet az életükben, lehet egy barát, egy családtag, egy munkatárs, egy főnök, vagy akár egy partner, ügyfél is. A lényeg, hogy ne valaki olyanra gondoljunk, akit csak tisztes távolból csodálunk. Nagyon fontos, hogy választott mentorunk szerves részét képezze az életünknek, bármikor elérhető legyen számunkra.

Milyen egy jó mentor?

Hogyan találjuk meg a megfelelő mentort számunkra?

Természetesen nagyon sok múlik a személyes szimpátián, de azért van néhány alaptulajdonság, ami általánosságban jellemző egy jó mentorra. Ha ezeket felfedezzük valakiben, nagyot nem tévedhetünk.

Releváns tapasztalat és tudás  

Hasznos, ha a mentorunk néhány évvel több tapasztalattal rendelkezik az adott területen, ahol mi is dolgozunk. Így tud releváns tanácsokat adni, hiszen pontosan tudja, milyen cipőben járunk most, ő már megtapasztalta azokat a dolgokat, amiken mi most megyünk keresztül.

Lehet valaki, aki egy-két beosztással felettünk dolgozik, esetleg hosszú éveket dolgozott hasonló területen. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mentorunk maximum 5-10 évvel legyen idősebb nálunk, hiszen a munkafolyamatok, a technológia folyamatosan fejlődik és változik, jobban járunk, ha olyasvalakit választunk, aki számára ismerősek az új rendszerek.

Hajlandóság, sőt, lelkesedés

Az igazán jó mentorok nem azért beszélnek a tapasztalataikról, mert szeretik hallatni a saját hangjukat, hanem azért, mert őszintén azt szeretnék, hogy a hallgatóságuk okuljon az ő hibáikból, illetve tanuljon a sikereikből.

Ha valaki kifejezetten ellenszolgáltatást vár a mentorálásért, vagy csak rébuszokban, manipulatív módon hajlandó megosztani a tudását, válasszunk mást.

Megértés és nyitottság

Érthető módon senki nem szeretne olyan valakivel időt tölteni, vagy olyan valakihez segítségért fordulni, aki lenézi őt. Egy jó mentor nem él vissza azzal, hogy felsőbb pozícióban van, vagy nagyobb a tapasztalata. Egyenrangú félként tekint a mentoráltjára.

Energia és időbefektetés

Valakit mentorálni valójában egy befektetés. Senki nem fizeti meg őket azért, hogy valakinek a pályáját szabad idejükben egyengessék. Éppen ezért, keressünk valaki olyat, aki őszinte lelkesedést érez mások tanítása iránt. Egy jó mentor nem türelmetlen, nem várja el, hogy azon nyomban „megtérüljön a befektetése”, és visszakapjon valamit cserébe, illetve nem is adja fel, ha éppen nehézségekbe ütközik.

Őszinte visszajelzés

Egyrészt fontos, hogy a mentorunk tiszteljen minket, azaz egyenrangú félként tekintsen ránk, ugyanakkor az is nagyon lényeges, hogy ha kell, szemrebbenés nélkül mondja meg, ha valamiben hibáztunk, vagy valamit nem jól csinálunk.

Építő kritika és visszajelzések nélkül nincs fejlődés. Egy jó mentor pontosan tudja, hogy hogyan kell őszinte kritikával illetni valakit úgy, hogy ne bántsa meg a másik érzéseit.

Milyen egy jó mentor?

Odafigyelés és empátia

Hiába van meg minden szükséges tudás és tapasztalat mentorunk fejében, ha nem hallgat meg minket, és nem tudja, pontosan miben is segíthet nekünk, nem leszünk vele előrébb.

Hogy néz ki egy a gyakorlatban? Egy jó mentor többször kérdez, semmint határozottan megmondja, hogy mit is kellene tennünk. Őszinte kíváncsiságot mutat afelé, hogy mi is a problémánk, mik a nehézségeink, mik a céljaink.

Fontos, hogy ne a saját útját és véleményét akarja ránk erőltetni, hanem valóban a mi, saját igényeinknek, illetve céljainknak megfelelően tereljen minket.

Most, hogy már látjuk, mik azok a tulajdonságok, amik egy jó mentort jellemeznek, és meg van a kiszemeltünk, nincs más dolgunk, mint feltenni magunknak a következő kérdéseket:

- Meg van a számunkra releváns munkatapasztalata?

- Szívesen osztaná meg a tudását velünk?

- Jól fogadja a kritikát, és jól ad visszajelzést?

- Őszintén, és tisztelettel beszél másokról?

- Folyamatosan fejleszti magát?

- A munkán kívül, magánéletben is kedveljük ezt az embert, és felnézünk rá?

- Mások is pozitív véleménnyel vannak róla?

Amennyiben a legtöbb kérdésre IGEN a válasz, vállon veregethetjük magunkat, ugyanis sikeresen megtaláltuk a mentorunkat!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala