Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A JobAngel blog írójával, Fazekas Évával beszélgettünk arról, milyen egy korszerű önéletrajz ma és milyen tanácsokat tudna adni a jelenleg is munkát keresőknek ezzel kapcsolatban.

Az önéletrajz változó szerepe a karrierünkben

Bár sokan inkább csak egyfajta listaként gondolnak az önéletrajzra, amiben felsorolják, hol dolgoztak korábban, valójában ennél sokkal többről van szó. Éva szerint az önéletrajz az, amivel megmutathatja a munkavállaló, milyen az értékrendje és hol, milyen környezetben dolgozna szívesen.

Belépő a leendő munkáltatókhoz, énmárka-építő anyag, marketing anyag, értékesítési dokumentum, amivel az álláskereső a tudását, kompetenciáit, munkatapasztalatait értékesíti majd. Fontos pont, hogy a saját preferenciáit is kell, hogy szolgálja az önéletrajz. Ha olyan állást szeretne, amiben jól is érzi majd magát hosszútávon, akkor az önéletrajznak tükröznie kell az álláskereső értékrendjét, munkához, szakmához való hozzáállását.” – teszi hozzá Éva.

2022-ben az önéletrajz tehát már nem azt az egyszerű adathalmazt jelenti, mint néhány évtizede, hanem akár a karriertervezés alapja is lehet: „Érdekes, hogy egyre többen nem álláskeresőként szeretnének önéletrajzot összeállítani, hanem mert a saját szakmai életüket, múltjukat szeretnék ezen a módon struktúrába szedni, amiből majd később kialakul a karriertervezés. Itt az irány fordított, de a cél ugyanaz: egy jól tervezett karrier, szakmai előmenetel elérése.

Az önéletrajz fogalma régen és ma

Bár nincs hivatalosan rögzítve sehol, hogy pontosan mit kell tartalmaznia, de az aktuális álláspiaci igényeket követve akár mi magunk is összeállíthatunk egy 2022-ben is helytálló önéletrajzot.

Az önéletrajzok formai és tartalmi követelményei sosem íródtak le, ami problémának és lehetőségnek egyaránt tekinthető. Az egyszerű, egyoldalas résumé-től kezdve a sok oldalas szakmai portfólióig mindenféle terjedelmű és struktúrájú írott anyag készülhet önéletrajz gyanánt, és a LinkedIn profilt is ide sorolhatjuk. Fontos rögzíteni, hogy az önéletrajz egyetlen célja, hogy eljuttasson bennünket állásinterjúra, és előkészítse az állásinterjús tárgyalást.

Az önéletrajz tehát csak egy része annak az írott anyagnak, amivel igyekszünk meggyőzni a munkáltót, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett pozícióra. Persze attól, hogy nincs egy hivatalos definíciója és felépítése az önéletrajznak, még általános irányelvek vannak, amiket minden esetben érdemes követni.

Az írásos álláspályázat inkább egy csomag, nem pedig 1 db önéletrajz. Ha pedig az önéletrajzra az álláspályázati csomag részeként tekintünk, akkor annak a szakmai múltat, a motivációs levélnek pedig a szakmai jövőt kell leírnia. A megnyerő önéletrajz jól áttekinthető, informatív, kerüli az általánosságokat és a hivataloskodást (pl. „ügyfelekkel való kapcsolattartás” kifejezés helyett „lakossági ügyfelek értesítése a lejáró szerződéseik megújítási lehetőségeiről”). Lehet feladatalapú, kompetenciaalapú, iparági tapasztalatokkal érvelő, stb. A tiszta kronológiai önéletrajz manapság nehezen ér célt.” – magyarázza Éva.

Mit kell tartalmaznia az önéletrajznak?

Vajon mitől lesz ’jól megírt’ egy önéletrajz? Milyen formában érdemes írnunk és pontosan mit? Éva szerint az álláskeresési stratégia és megfelelő önismeret a lényeg, hiszen erre épül minden.

Egy önéletrajz attól lesz jól megírt, hogy előtte már álláskeresési stratégiát épített ki az álláskereső, és kellő önismerettel feltérképezte az eddigi munkatapasztalatait, kompetenciáit, szakmai irányokat, amiket keres, illetve nem keres már. Az önéletrajz már ennek a stratégiának a kiszolgálására íródik. Először magának írja meg az álláskereső, utána pedig a megpályázandó állások mentén finomítja a stratégiáját, illetve az adott állásra építi fel az álláskereső taktikáit. Ez a munkáltató felé az önéletrajzban, illetve a motivációs levélben vagy a szakmai portfólióban jelenik meg. Tartalmaznia kell az álláskereső preferenciáit is: pl. szeretné a meglévő idegennyelv ismeretét naponta használni, szeretne home office-ban is dolgozni.

Mi számít irrelevánsnak az önéletrajzban?

Általánosan követendő, hogy azokat a múltbeli feladatokat, amiket nem szeretnénk a jövőben végezni, ne tüntessük fel az önéletrajzban. Inkább írjunk arról, amit a jövőben is szívesen csinálnánk. A személyes adatainkat, mint például a lakcím, születési hely és családi állapot sem érdemes kiemelni, hacsak nem ezzel szeretnénk érvelni. Éva szerint nincs olyan dolog, ami egyértelműen kihagyható, hiszen minden attól függ, milyen álláskeresési stratégia mellett döntünk:

Az álláskeresési stratégia adja meg azt, mi szerepeljen benne. Van olyan élethelyzet, amikor a családi állapot is egy fontos érv az álláskereső mellett, vagy akár egy világnézeti meggyőződés, vagy szakmán túlmutató szempont (pl. környezetvédelmi törekvések). Ezek azok a preferenciák, amik az álláskereső számára is biztosítják, hogy olyan munkahelyre kerüljön, aminek céljaival azonosulni tud. Bármilyen apró információ előkészítheti az állásinterjús tárgyalást. Pl. egy több diplomás embernél nem sok értelme látszik annak, hogy beírjuk, melyik gimnáziumban végzett. De vajon van-e értelme, akkor, ha az interjúztató is ott végzett? Egyből lehet egy közös téma, egy szimpátiafaktor. Számos ilyen nüansz létezik, amivel jól elő lehet készíteni egy állásinterjút, beleértve a hobbikat, szabadidős tevékenységeket is. Pont ettől lett nagyon nehéz az önéletrajz megírása: a túl sok szabadság egyben túl sok hibalehetőséget is rejt. Fontos lenne, hogy a munkáltatók az álláshirdetésekben láttassák a maguk valós (és nem általánosított) preferenciát, ezzel segítve a saját sikeres toborzásukat is.

Érdemes tehát úgy tekintenünk az önéletrajzra, mint egy, a személyiségünket tükröző célorientált leírásra arról, miért vagyunk megfelelőek a megpályázni kívánt pozíciókra. Ma már rengeteg helyről meríthetünk ötleteket, hogyan építsük fel és mit írjunk bele, de mindenekelőtt az alapos önismeret és az álláskeresési stratégia meghatározása a dolgunk.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala