Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Természetesen rengeteg oka lehet annak, hogy nem Ön nyerte el az állást. A lehetőségek száma végtelen. Néhány gyakori okra próbálok itt rávilágítani. Ezek között vannak, amelyekre befolyással tud lenni és vannak olyanok, amelyekre nem.

Érdemes átgondolni, hogy amit némi odafigyeléssel befolyásolhat, akkor azt tegye is meg, mert ezzel saját esélyeit növelheti.

Van olyan jelölt, aki jobban megoldja a cég jelenlegi problémáit

Mit szeretne a cég képviselője? Egy olyan új munkatársat, aki megoldja vagy segít megoldani a cég legsürgősebb problémáit (és persze pénzt termel). Nem biztos, hogy a legtapasztaltabb vagy a legmagasabban képzett pályázó lesz az, aki éppen megoldást tud kínálni. Az lesz a befutó, aki már volt hasonló helyzetben és oldott meg (sikerrel!) hasonló problémát.

Mit tehet Ön?

Próbálja kideríteni az interjún, hogy mely kérdés foglalkoztatja az interjúztatót vagy a céget, rá is kérdezhet direktben. Ha már tudja, hol szorít a cipő, akkor érdemes azokat a tapasztalatait kiemelni, amelyek arról szólnak, hogy hasonló problémát hogyan kezelt, pontosan mondja el, hogy milyen nehézségekkel találta magát szembe és ezeket hogyan győzte le. Ha az interjúztató azt tapasztalja, hogy Ön egy hasonló szituációt jól kezelt, akkor jobban bízhat abban, hogy a következő felmerülő nehézséggel is képes lesz majd megbirkózni.

Nem volt szimpatikus az interjúztatónak

Emberek vagyunk, a döntéseinkben a szubjektivitás is szerepet kap. Hol kisebbet, hol nagyobbat. Nyilván minden vezető azt nézi, hogy az adott állásra ki lenne a legjobb, ki az aki a leghatékonyabban tudna dolgozni. A döntéshozatalnál, ha van 2 jelölt, akik elvben alkalmasak az állás betöltésére, akkor azt fogja választani, akivel inkább szimpatizál.

Mit tehet Ön?

Ne felejtse el az első benyomás fontosságát. Az első néhány másodperc alatt eldől, hogy szimpatikus-e avagy nem. Ha az első benyomás nem pozitív, akkor nagyon keményen kell dolgozni az interjú teljes időtartama alatt, hogy ezt a képet javítsa.

Miért nem Ön nyerte el az állást?

Aki a döntést hozta, nem is találkozott Önnel

Könnyen előfordulhat az is, hogy az első körös interjú után bekerült a 3 pályázó közé, akiket szeretnének behívni a következő körre. Megmutatja az önéletrajzokat a főnökének, aki talál valami hibát, akár a szakmai hátterében, akár a bérigényét magasnak találja... bármi lehet, és azt mondja, hogy "na, őt nem" és itt megáll a folyamat.

Mit tehet Ön?

Sajnos semmit, mert nincsen lehetősége arra, hogy érveljen saját tudása, tapasztalata mellett.

Találtak olyat, aki jobban illik a csapatba

A kiválasztásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire tudna beilleszkedni a csapatba. Ha úgy érzi az interjúztató, hogy az Ön személyisége túl karcos, túl direkt, esetleg éppen túlságosan is simulékony, akkor nem Ön mellett fognak dönteni. Azért nehéz, mert Ön nem ismeri a csapatot, így nem is tudja megítélni, hogy kikhez kellene alkalmazkodnia vagy kikkel kellene együtt dolgoznia.

Mit tehet Ön?

Kérdezzen a csapatról, a leendő munkatársakról, hogy képben legyen, kikkel kellene együtt dolgoznia, és a kapott információknak megfelelően meséljen saját magáról is.

Miért nem Ön nyerte el az állást?

Ön túlképzett

A "túlképzett" szó rengetegszer fordul manapság elő a visszautasításnál. Mit értünk azalatt, hogy valaki "túlképzett"?
- Elég tapasztalt már és sokat fog kérni, inkább keressünk egy olcsóbb embert.
- Elég önálló és határozott a véleménye, túl önfejű, nehezen lehet majd irányítani, mindig a saját feje után akar majd menni.
- Ilyen pozícióban már volt, mi fogja itt motiválni? Ha feléled a munkaerőpiac, azonnal itt hagy bennünket.
- Már túl van a 40-en, keressünk egy fiatalabbat.

Mit tehet Ön?

Mivel nem tudja, hogy a "túlképzettség" melyik fenti indokot hivatott eltakarni, ezért nem sokat tud tenni.

Kockázatot jelent

Mindenki azt szeretné, hogy a lehető legjobb jelölt kerüljön kiválasztásra, aki jól beilleszkedik majd és nem megy el néhány hónapon belül. Ha ez Ön eddigi pályafutása során többször, rövid időn belül váltott, akkor fennáll(hat) a veszélye annak, hogy innen is gyorsan továbbáll, ha nem tetszik valami. Magasabb a kockázat, ha kisgyerkei vannak, vagy ha munka miatt költözködnie kellene. Ez csak néhány "alapkockázat", minden cég, minden keresésénél eldöntheti, hogy mit tekint az adott helyzetben magas kockázatnak.

Mit tehet Ön?

Gondolja át, hol vannak a kockázati tényezői és ezekről beszéljen őszintén az interjún. Beszéljen arról, miért váltott korábban olyan gyakran munkahelyet vagy ki fog vigyázni a gyerekekre, ha lebetegszenek.

Miért nem Ön nyerte el az állást?

A referencia személyek mást mondtak

Ön megadta 2-3 referencia személy nevét, akiket a cég HR munkatársai felhívtak. Előfordulhat, hogy a referenciaszemély nem a megfelelő információt adja, olyan információt is megad, amely nem vet Önre jó fényt, esetleg belekeveredik évszámokba, feladatokba.

Mit tehet Ön?

Érdemes a referenciaszeméllyel pontosan egyeztetni, hogy hová helyezzék a hangsúlyt, hogy ez később ne süljön el rosszul.

Nem az igazat mondta és rajtakapták

Lehet, hogy kedvezőbb helyzetben próbálta feltüntetni magát, több tapasztalatot vagy más végzettséget írt be az önéletrajzba, mint a valóság és kiderült az igazság.

Mit tehet Ön?

Az internet korában érdemes utánanézni, hogy milyen információk vannak fent Önről és pályafutásáról a neten.

A cég talált egy másik (olcsóbb) jelöltet

Jelen helyzetben a költséghatékonyság a kulcsszó. Ha nincsen valamilyen különleges képzettsége vagy tudása, amire a cégnek nagy szüksége van, és nem talál hozzá szakembert, akkor arra kell készülnie, hogy a leendő munkaadója keményen próbál majd lefelé alkudni, amikor a fizetéséről kezdenek tárgyalni.

Mit tehet Ön?

Gondolja át, mi az a minimum összeg, amelyért még elvállalja a feladatot, és persze fontos az is, hogy egzisztenciálisan meddig nyújtózkodhat.