Nemrég közreadtuk olvasóink személyes tapasztalatát: ők milyen szempontok szerint mérlegelték a külföldi munkavállalást, ebben a cikkünkben pedig kifejezetten Németországra, a külföldi munkát vállaló magyarok egyik legnépszerűbb célországára fókuszálunk. Interjúalanyaink a verseny- és a közszféra jellegzetességeit is megtapasztalták már, ezeket osztják meg velünk.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen németországi állásokat találhatunk!

Kovács Attila már hosszú évek óta dolgozik az építőiparban, és körülbelül egy éve már mindezt egy német építőipari ingatlanokkal foglalkozó cég keretében teszi ingatlanfejlesztési-beruházási projektmenedzserként. "Szerintem csak az vágjon bele - emeli ki -, aki valóban jól beszél németül, tehát közép- vagy felsőfokon érti a nyelvet. Másképp esélye sincs. Illetve érdemes tájékozódni a munkajogi szokásokról is: például a németeknél nem az ember kora határozza meg a szabadnapok számát, hanem ez külön megállapodás tárgya lehet. És van még néhány ilyen tényező, ami rugalmas, és közös megállapodás tárgyát képezi."

Miért jobb Németországban dolgozni?

Nézzük először Attila személyes tapasztalatait!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A technológiai kultúra magasabb, ami magával hozza a munkavégzés magasabb fejlettségi szintjét is. Egyébként a munkakultúrát inkább cégek, és nem ország határozza meg.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A gazdasági stabilitás erősebb, sőt! Németország az összes többi kontinentális ország tekintetében kimagasló.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Ha folyékonyan beszél valaki németül és mellette jó szakember, akkor a magyar viszonylatokkal összehasonlítva - és kivonva a magasabb megélhetési költségeket - kb.  másfélszer-kétszer többet lehet keresni. Ehhez az is szükséges, hogy az illető hajlandó legyen akár 1-2 szinttel lejjebbi munkát is elvállalni.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Kiszámítható előrelépési lehetőség, ami azonban ugyanúgy lehet előny, mint hátrány. Mivel kint fix cégstruktúra van, azon belül viszonylag tervezhető az előléptetés menete. Itthon ez annyira nem kötött, itthon rugalmasabb: akár 2-3 szintet lehet ugrani egy kiemelkedő szakembernek.

S. Gabriella 20 év után újra Németországba költözött, elsősorban új munkája miatt. Jelenleg közalkalmazottként egy múzeumban dolgozik, és azt vallja, jó döntés volt a váltás. "Meglepően nem változott szinte semmi az elmúlt évek alatt. Németországban stabil minden, kiszámítható a munka világa és a jogrendszer is. Arról se feledkezzek meg, hogy itt nem uralkodik az a depressziós, lehangolt és egymást pocskondiázó hangulat, mint Magyarországon. Ráadásul, akit véglegesítenek a munkájában, azt nagyon ritkán bocsátják el."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nézzük, Gabriella szerint miért jobb Németországban dolgozni!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Állandóság, biztonság, kiszámíthatóság. Ugyanaz az adózási szabály, stb., és ez egy alapvető biztonságérzetet ad az embernek.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Erősek a szakszervezetek, az üzemi tanács. A munkavállaló érzi, hogy támogatják őt. Még külföldiként is.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Itt fontos a munka és a szabadidő egyensúlya.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. 50 évesen külföldiként is van esélye az embernek, ha a képzettségének megfelelő állást talál. Ebben a korban akár még szakmát is váltanak egyesek.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Aki jól dolgozik, azt anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A szakmai előrejutás nem köthető a diplomához. Van, ahol elengedhetetlen, de pl. a PR, marketing terén fontosabb a szakmai tapasztalat, ha a munkán keresztül tanulta meg valaki a szakma fortélyait.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Rengeteg képzési forma áll rendelkezésre, és nagy az átjárhatóság ezek között. Ez azért is jó, mert nem kell, mondjuk 14 évesen rágörcsölni a diplomaszerzésre egy pályaválasztás előtt álló tinédzsernek.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Itt mindenki pontosan tudja a feladatát. A munkaadók nagyon specializált tudást keresnek, és ehhez mérten nagyon pontosan definiált munkakörrel rendelkezik az ember.

Két vélemény saját szemszögből - ám rengeteg általános és mindenkire érvényes információt tudhattunk meg ebből. Ha kedvet kaptunk egy németországi munka elvállalásához, kezdjük itt!

A legfrissebb külföldi álláshirdetéseket ITT találjuk!

Készítette: S. G.

Címkék: külföldi munka, Németország