Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tavaly év végén 8,2% volt az Európai Unióban jelenlévő munkanélküliek aránya, a vállalatok mégis folyamatosan a megfelelő készségekkel rendelkező munkaerőt keresik. A cégek kiszélesítették látókörüket és a kiemelkedően tehetséges munkavállalók bevonzása érdekében akár egészen különleges feltételeket is képesek szabni, a munkát keresők pedig kitolták mobilitásuk határait.

A Cpl Jobs Kft. friss felmérésében Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország munkavállalóit vizsgálta, nézzük meg az eredményeket!

A költözés gondolata már nem ijesztő

Nagyobb hajlandóság mutatkozik a munkavállalók között a mobilitásra egy-egy álláslehetőségért. A költözni hajlandók nyitottabb személyiségek mind az üzleti, mind a magánéleti kérdésekben, főként ház- vagy lakásbérlők, nem pedig tulajdonosok, és kisebb méretű családokban élnek.

Egy új munkalehetőség érdekében történt költözés Európában csak a 2016-os évben közel 32 millió főt érintett az Unión belül. A magyar, lengyel, cseh és szlovák munkavállalók közül a külföldön született lakosok, a fővárosokban és azok vonzáskörzetében élők kétszer akkora valószínűséggel pakolnak össze és költöznek el új városba, mint társaik.

Miért és hová költözünk egy új munkahelyért?

A motiváció: pénz és plusz juttatások

A Cpl Jobs Kft. kutatásából kiderült, hogy a legalapvetőbb elem, amely országtól, nemtől, kortól, pozíciótól, szociális státusztól függetlenül egyformán fontos volt a munkavállalóknak a költözéshez, az a biztonság. Ez 85% esetében a gazdasági stabilitást jelentette, de a politikai biztonság is előtérbe került a 26 év felettiek körében.

A kutatás szerint a legtöbben az alábbi 3 ok miatt hajlandóak költözni:

1. munka (34,8%)

2. új élmények, a változás és változtatás iránti igény (29,7%)

3. családi okok (20,9%)

A nemek között is megoszlanak az okok:

- A fő ösztönző tényező a férfiaknál inkább az anyagi faktor.

- A nőknél a lista elején az új nyelv megtanulása, az idegen kultúra megismerése is szerepel.

A kutatásban feltérképezett nemzetek közül a magyarok voltak a legmotiváltabbak az új nyelvek megismerésében. Abban viszont megegyezik a munkakeresők véleménye, hogy karrierjükben előrelépést várnak a mobilitástól: jutalmak, további juttatások szükségesek a külföldi munka elvállalásához.

A megkérdezettek közül összesen 4% állította, hogy semmi esetre sem költözne külföldre, 3% viszont akár plusz juttatások nélkül is hajlandó elhagyni jelenlegi lakhelyét.

Miért és hová költözünk egy új munkahelyért?

„A munkavállaló számára az áthelyezés drasztikus változás, amihez bátorság kell – legfőképp az utolsó lépéseknél. Mind érzelmi, mind operatív szinten bizonytalanságot idéz elő az ilyen fajta változás életükben. Elköltözés, távolság a barátoktól és a családtól, teljesen új környezet és kulturális sokk – ezek az érzelmi tényezők ugyanannyira fontosak, mint a döntés mögött meghúzódó racionális indokok.” - mondja Sámson Dorottya, a CPL Jobs Branch managere.

 

Hova visz az utunk?

A vizsgált munkavállalók több mint 50 százaléka Prágába költözne, 29% Varsót, 27% pedig Budapestet jelölte meg legvonzóbb városként. A globális top50 listában összesen 22 európai város található, ezek közül pedig csak egyetlen egy kelet-közép-európai, ez pedig Budapest.

A legtöbben 1-3 éves időtartamban gondolkoznak az élethely váltásnál: 33% ilyen hosszú távra tervez és csak 15% lenne hajlandó végleg költözni.

Az átlagon felülire vágyunk

Átlagkereset szempontjából egy éles vonal mentén kettéválaszthatók az uniós országok. Az EU-s átlagkereset nőtt 2016-ban, így most ez 1508 eurót jelent havonta. 14-14 ország helyezkedik el az ezt meghaladó, valamint az ettől elmaradó kategóriákban. Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia mind az utóbbi csoportba tartozik, ezért is törekszünk azokban az országokban állást találni, melyek az átlagkeresetet meghaladó csoportba tartoznak.

A magyarok és lengyelek közül a legtöbben akkor költöznének biztosan, ha legalább 65%-kal növelnék fizetésüket, a csehek és a szlovákok esetében már az 50%-os emelés is elég lenne.

Teljes letölthető kutatás innen letölthető: Cpl Jobs kutatási részletek

 

Készítette: Cpl Jobs Kft. / Profession.hu

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala