Nemrég láttam egy filmet: az idős, nyugdíjas férfi gyakornoknak állt egy internetes áruháznál, eleinte csetlett-botlott, de nagyon rövid idő alatt nélkülözhetetlenné vált. A bölcsessége, élettapasztalata miatt. Bár a közeg idegen volt számára, mégis megtalálta a helyét, beilleszkedett és képes volt tanulni.

A fejlett országokban egyre öregszik a társadalom, a gazdasági növekedés fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy jobban kihasználják az idősebb munkavállalókban rejlő lehetőségeket - állapította meg a PwC egyik tanulmánya, amely az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának sikerességét vizsgálta.

Súlyos probléma a csökkenő népességszám, új helyzetet jelent az idősebb munkavállalók aktív munkaerőpiaci jelenléte, amely egyre inkább szükségessé teszi az 50 éves munkavállalók vagy a 25-30 éves munkaviszonnyal rendelkezők karriertervezését. Erre sok esetben sem ők, sem munkaadóik nincsenek felkészülve - állapította meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a Motivating Elderly Employees for Training (MEET) and Change projekt zárótanulmányában.

Miért érdemes szeniorokat alkalmazni?

1. Lojális munkaerő

Az idősebb dolgozók hűségesek a céghez, elkötelezettek, megbízhatóak. Tapasztaltak és tájékozottak, jól ismerik a szervezetet. A MEET tanulmányából kiderült: az idősebb munkavállalóknak erős a munkaerkölcse és büszkék a munkájukra. Kiváló döntéseket hoznak, biztonságosan, kevesebb hibával dolgoznak, mint a fiatalabb munkatársak. Jobban ügyelnek a munkabiztonságra, megfontoltabbak. A változástól való félelem erősebben jelentkezik az idősebb kollégák körében, általában tartanak az újtól, az ismeretlentől. Fontos számukra a biztonság, kisebb a fluktuáció, hűségesek a vállalathoz.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2. Hatalmas tudás birtokosa

Amikor ezek az idősebb emberek nyugdíjba mennek, készséghiány keletkezik. A munkáltatók profitálhatnak abból az átfogó tudásból, amivel ezek a tapasztalt alkalmazottak nap mint nap végzik a munkájukat.

Miért éri meg idősebb embereket alkalmazni?

A szenior kollégák tehetségét és tudását érdemes kiaknázni, hogy átadják a know-how-t a többi dolgozónak.

Általában olyan kis- és középvállalkozásoknál fordul elő, hogy idősebb szakembereiket kérik meg, hogy házon belüli tréningeket tartsanak fiatalabb társaiknak, melyek nem rendelkeznek elegendő erőforrással külsős tréningek igénybevételéhez.

"Amikor nyugdíjba mentem, úgy döntöttem, nem ülök tétlenül. Soha nem bírtam ki munka nélkül! Állást kerestem, találtam is egy jó helyet, egy géptervező mérnök alkalmazott, a találmányainak a prototípusát kellett elkészítenem. CNC-esztergályos vagyok, marógépen, horizontesztergán is tudok dolgozni, a programnyelveket is ismerem. Sajnos a munkaadóm csődbe ment. Keresgéltem más állást, de hatvan felett nem nagyon álltak szóba velem. Vásárlás közben véletlenül összefutottam a volt főnökömmel, aki még mindig ott dolgozott, ahonnan nyugdíjba mentem. Nagyon megörült nekem, azt mondta, hogy már hónapok óta keres, de nem tudott felhívni, mert megváltozott a telefonszámom. Azt mondta, menjek vissza dolgozni hozzá, mert szüksége lenne rám a fiatalok betanításához. Nagyon megörültem a lehetőségnek, azóta is ott vagyok, már négy éve" - mondta lapunknak István.

3. Versenyelőnyt jelent

Ha egy vállalat nem hasznosítja az idősebb dolgozók tudását, azzal versenyelőnyt is veszít, hiszen ezek az alkalmazottak remekül tudják tréningelni a fiatalabbakat, megosztva évtizedes bölcsességüket az új generációval.

Az öregedő népesség nemcsak azt jelenti, hogy a munkavállalók átlagéletkora nő, hanem a vásárlók, ügyfelek is idősebbek, ezért azok a vállalkozások, amelyek kihasználják az szenior kollégák képességeit és tapasztalatát, versenyelőnyre tehetnek szert - állítja a PwC kutatása.

4. Képes tanulni

Sok cég gondolja, hogy egész életen át tartó tanulás hasznos, mégis kevesen vannak, amelyek az idősebb kollégáknak is lehetővé teszik a képzéseket.

A PwC szerint újra kellene gondolniuk a munkáltatóknak, hogyan viszonyulnak az idősebb munkavállalók továbbképzéséhez, azaz a folyamatos tanulás és tanítás nem szűnne meg az 50. év betöltésével sem. Szükséges lenne az idősebbek munkaképességének javítását célzó új képzési formák bevezetése, a további foglalkoztatás útjában álló akadályok felszámolása, valamint az idősebb munkavállalók alkalmazása, különös tekintettel az idősebb nőkre, mivel őket még az idős férfiaknál is ritkábban alkalmazzák.

A Videotonnak több mint 8000 alkalmazottja van, közülük mintegy 1300-an 50 év felettiek. A cégnél eltöltött idő átlagosan 16 év - ismertette a MEET tanulmányában Budai Angéla, a cég HR vezetője. A vállalat számára fontosak az idősebb alkalmazottak, mert olyan készségekkel és tapasztalattal rendelkeznek, amit a cég is hasznosítani tud. A cég például számítógépes és minőségbiztosítási képzéseket, nyelvtanfolyamokat szervez a dolgozóknak, amelyeken részt vesznek az 50 évesnél idősebb munkatársak is. A vállalatnál a tapasztalt, idősebb munkavállalók mentorként együtt dolgoznak a fiatalokkal - például az új belépőkkel és a vezetőképzésben résztvevőkkel -, átadják nekik a tudásukat.

5. Kevesebb járulékot kell fizetni utána

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében az a munkáltató kap járulékkedvezményeket, amely munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket - például 55 évesnél idősebb embereket - foglalkoztat - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kisokosából.

55 év feletti dolgozó alkalmazása esetén a részkedvezmény egyenlő a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával (azaz 27 helyett 12,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó).

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, idősebb, álláskereső, nyugdíj