A multik általában szélsőséges érzelmeket váltanak ki az emberekből: van, aki teljesen elítéli, és van, aki karrierje legnagyobb lehetőségének tartja a nemzetközi közeget. Miért van ez így? A válasz sokszor egyszerűbb, mint hinnénk: nem mindenkinek testhez álló egy nagyvállalatnál dolgozni. Cikkünkön keresztül nézzünk bele azok tapasztalatába, akik éppen a multinacionális vállalatoknál szeretnek dolgozni. Íme, 5 vélemény a pályakezdő tapasztalatokkal együtt!

"Nálam nem is volt kérdés, hogy a fősuli után ehhez a céghez adom be a jelentkezésemet. A szakmai gyakorlatomat is itt töltöttem, imádtam minden egyes nap bejönni. Mindig volt valami új, valami izgalmas, amit egy kisebb cégnél sose láttam volna. Számomra fontos az, hogy olyan munkám legyen, amiben fejlődni tudok, és ne ragadjak bele abba, ahonnan elindultam. És nagyon szuper a csapatunk is!"

Jázmin, 25, marketing asszisztens

"13 év után is azt mondom, hogy ha még egyszer elölről kezdeném, ugyanezt az utat szeretném bejárni. 23 évesen bekerültem egyből egy óriási német tulajdonú vállalat termékfejlesztési osztályára, és ma már én vezetem ezt az osztályt. Kifejezetten német mentalitású cégnél szerettem volna dolgozni mindig is, nemcsak a nyelvtudásom miatt, hanem fontosak az átlátható keretek, a kiforrott cégkultúra, a pontos felelősségi körök, és így tovább. Ezt sajnos a magyar vezetésű vállalatok többsége egészen másképp alakítja ki, ott biztosan nem tudnék sokáig dolgozni."

Ingrid, 36, termékfejlesztési vezető

Miért éppen nagyvállalatnál dolgozom?

"Hát, nem biztos, hogy én vagyok a legjobb példa, mert teljesen véletlenül csöppentem bele a multik világába. Pályáztam mindenhová, rengeteg állásinterjún jártam, aztán végül egy ilyen munka jött össze. Igazából a pénzügyi terület nem volt a szívem csücske, de végül is belejöttem, mert a kollégáim nagyon segítőkészek voltak és profi szoftvereket használtunk mindenhez. Aztán olyan két év múlva újra keresgélni kezdtem, és továbbmentem egy kisebb céghez, ahol összesen kb. 40-en dolgoztunk. Ott már a logisztikai munkatárs voltam. Na, ég és föld volt a két hely, ezt komolyan mondom! Én megszoktam azt, hogy mindenki tudja a saját dolgát, és azt meg is csinálja. A második helyen ehhez képest jó nagy káosz volt! Ja, és még ráadásul sok primitív húzása is volt néhány kollégának, akik elúsztak a saját feladataikkal, aztán próbálták bemagyarázni nekem, hogy az az én feladatom lett volna. Elegem lett, otthagytam őket elég gyorsan, aztán most egy amerikai anyavállalatú cégnél vagyok szintén logisztikai területen. Biztos, hogy soha többé nem fogok egy kisebb céghez átmenni."

Ákos, 30, készletgazdálkodási munkatárs

"Egy kis magyar cégnél kezdtem, ott lehúztam 4 évet az ügyvezető asszisztenseként. Mindent csináltam, amit mondtak, ez amúgy egy bizalmi pozíció volt. Aztán jött a válság, és elküldtek, egyik napról a másikra az utcára kerültem. Mehettem a munkanélküli központba segélyért, meg minden. Szörnyű időszak volt, nagyon megviselt. Ráadásul albérletben laktam, amit valahogy fent kellett tartanom, mert azt tudtam, hogy maradok Pesten, itt több a lehetőség és jobbak a fizetések is. Eleinte elvállaltam jó néhány alkalmi munkát: irodákat takarítottam éjjel, jégkrémet kóstoltattam a bevásárlóközpontokban, és így tovább. De nem adtam fel, és kb. egy hónap mélypont után óriási álláskeresési kampányba fogtam, minden elképzelhető lehetőséget megragadtam: pályáztam az összes nyitott pozícióra, újra és újra átírtam a motivációs levelemet rászabva az adott munkakörre és cégre, felkerestem az összes szóba jöhető ismerősemet, hogyha bármit tud, akármit, ajánljon engem. Végül az egyik fejvadász hívott vissza, akinél korábban jártam, hogy lenne egy másik pozíció, ha érdekel: egy multinál a vezérigazgató mellé keresnek angolul jól beszélő asszisztens-tolmácsot. Felvettek, és a mai napig itt dolgozom. Megbecsülnek, elismerik a munkám és emellett anyagi biztonságban érzem magam. Magas fizetést kapok, már van egy nagyobb megtakarításom is ennek köszönhetően. Én elsősorban ezért szeretek multinál dolgozni!"

Anita, 28, vezérigazgatói asszisztens

"A karrierem építését kizárólag nemzetközi közegben tudom elképzelni, szerintem ma már ez alap. Ráadásul ebben a digitális világban teljesen mindegy az is, hogy éppen milyen országban ülök a gép előtt. Mobilkommunikációs területen dolgozom már majdnem 8 éve fejlesztőként, és tökéletesen működik a csapatmunka Ausztráliától Bostonig. Persze, magas szinten kell érteni a feladathoz, és jól kell tudni angolul. De ha ezek megvannak, a határ a csillagos ég. A célom az, hogy két éven belül már az amerikai anyacégnél dolgozzak."

Vilmos, 32, software developer

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy interjúalanyaink véleményén keresztül is láthatjuk, más és más motiváció működik bennünk: kinek a szakmai fejlődés és a karrierlehetőség, kinek a stabil háttér vagy éppen a kiforrottabb szabályrendszer adja meg azt, ami igazán fontos érték a munkahelyek típusával kapcsolatban. Gondoljuk ezt mi is végig! És ha esetleg a múltban negatív tapasztalatokat szereztünk egy-egy nagyvállalatnál, ne feltételezzük, hogy az összes cég ilyen.

Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkaadó, multi, nagyvállalat, munkahely, vélemény